Bună!
În unele zone, "osânza" este termenul folosit pentru "haiul" de porc : acesta este o grăsime ce se află pe coaste, în zona burţii şi înconjoară rinichii/maţele ( stomacului/burţii ).
În locul acesteia se poate folosi şi untură obişnuită, sau unt/margarină.
Sau, poţi folosi un aluat de foietaj ( aluat franţuzesc ) - ori, poţi chiar cumpăra aluat de foietaj ( gata preparat )...
Vezi diverse reţete de haioşe la linkul :
http://davellaculinar.blogspot.ro/2009/01/haiose-cu-unt.html
http://www.bucatariaadrianei.ro/haiose-rapide-cu-magiun/
http://artaculinara.com/forums/topic/3305-haioase/
http://www.culinar.ro/......42/2/7586/
http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/patiserie/haios.html
http://www.bucatareselevesele.ro/......eszta.html
http://prajituri-mancaruri.blogspot.ro/2012/03/haiose-hajas.html
* aluat de foietaj - http://www.lalena.ro/145-reteta-Foietaj-de-casa-reteta-rapida.html
Toate cele bune.
Exista aluatul gata facut de cumparat din magazin, e ieftin si practic. Il gasesti in principiu la raionul de congelate, fie in cutie sub forma de cub, fie rulat. Sunt usor de folosit, se taie bucata de aluat si se pune gem, se indoaie si se pune la cuptor. Simplu si ieftin! Spor!
Osanza e grasimea de la oaie. Nu prea sunt retete in care se foloseste osanza.
In schimb, sunt prajituri, piscoturi, saleuri care se folosesc untura de porc.
Haiosele sunt niste prajiturele facute din aluat de foietaj, umplute cu gem sau rahat si pudrate cu zahar. E o reteta ungureasca, unde "hai" inseamna grasime, si toate retetele de pe net au grasime tocata, nu untura sau unt, si eu ma simt aiurea sa pun asa ceva intr-o prajitura. De aia am intrebat daca pot inlocui osanza.