Bună!
Nu este o "regulă generală" pentru acest aspect!
Depinde cât de copţi au fost strugurii şi cât de cald este în încăperea în care l-ai pus la fermentat
Dacă este mai cald, poate fermenta mai REPEDE ( poate fi gata şi în 8-10 zile )...
În general, se observă că este gata atunci când monturile/drojdia se depun la fundul vasului şi vinul se limpezeşte
Apropo de dopurile de la damigene : sunt dopuri speciale, de cauciuc, care au şi furtun de plastic în acel dop!
Furtunul îl bagi într-un borcan cu apă legat de "gâtul" damigenei
Mai guşti vinul după vreo 7 zile şi constaţi dacă mai trebuie lăsat la fermentat; iar când este gata în "tragi" de pe drojdie şi îl îmbuteliezi în sticle/vase de sticlă ( NU se pune în PET-uri de plastic )...
Se păstrează la loc rece şi întunecos.
Toate cele bune!
Doua saptamani il lasi la fermentat si dupa il tragi si il pui in damingene doar ca trebuie sa faci cate 4 gauri la fiecare dop cu un cui si lasi asa o saptamana si dupa e bun de baut... Daca nu faci gauri la dopuri explodeaza sticlele..credeama..am patit-o
Trebuie cu gaurile o stiam,... iar sticlele explodeaza pentru ca vinul fierbe s din cate stiu nu trebuie sa ia aer de la gauri sa tragi un furtun iar acel furtun sal bagi intr-un vas cu apa mersi!
Treaba cu gaurile! scuze m am grabit! -_-
Fredi69 întreabă: