Bună!
Nu este o "regulă generală" pentru acest aspect!
Depinde cât de copţi au fost strugurii şi cât de cald este în încăperea în care l-ai pus la fermentat
Dacă este mai cald, poate fermenta mai REPEDE ( poate fi gata şi în 8-10 zile )...
În general, se observă că este gata atunci când monturile/drojdia se depun la fundul vasului şi vinul se limpezeşte
Apropo de dopurile de la damigene : sunt dopuri speciale, de cauciuc, care au şi furtun de plastic în acel dop!
Furtunul îl bagi într-un borcan cu apă legat de "gâtul" damigenei
Mai guşti vinul după vreo 7 zile şi constaţi dacă mai trebuie lăsat la fermentat; iar când este gata în "tragi" de pe drojdie şi îl îmbuteliezi în sticle/vase de sticlă ( NU se pune în PET-uri de plastic )...
Se păstrează la loc rece şi întunecos.
Toate cele bune!
Trebuie cu gaurile o stiam,... iar sticlele explodeaza pentru ca vinul fierbe s din cate stiu nu trebuie sa ia aer de la gauri sa tragi un furtun iar acel furtun sal bagi intr-un vas cu apa mersi!
Fredi69 întreabă: