| Andreyss24 a întrebat:

Vinul cat sta la fermentat/macerat? dupa cat timp pot sal trag si sal depozitez in damigeana? e pentru prima oara cand fac vin!winking

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Nu este o "regulă generală" pentru acest aspect!
Depinde cât de copţi au fost strugurii şi cât de cald este în încăperea în care l-ai pus la fermentat happy
Dacă este mai cald, poate fermenta mai REPEDE ( poate fi gata şi în 8-10 zile )...

În general, se observă că este gata atunci când monturile/drojdia se depun la fundul vasului şi vinul se limpezeştewinking

Apropo de dopurile de la damigene : sunt dopuri speciale, de cauciuc, care au şi furtun de plastic în acel dop!
Furtunul îl bagi într-un borcan cu apă legat de "gâtul" damigenei happy

Mai guşti vinul după vreo 7 zile şi constaţi dacă mai trebuie lăsat la fermentat; iar când este gata în "tragi" de pe drojdie şi îl îmbuteliezi în sticle/vase de sticlă ( NU se pune în PET-uri de plastic )...
Se păstrează la loc rece şi întunecos.


Toate cele bune!

3 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Doua saptamani il lasi la fermentat si dupa il tragi si il pui in damingene doar ca trebuie sa faci cate 4 gauri la fiecare dop cu un cui si lasi asa o saptamana si dupa e bun de baut... Daca nu faci gauri la dopuri explodeaza sticlele..credeama..am patit-o

| Andreyss24 explică (pentru anonim_4396):

Trebuie cu gaurile o stiam,... iar sticlele explodeaza pentru ca vinul fierbe swinking din cate stiu nu trebuie sa ia aer de la gauri sa tragi un furtun iar acel furtun sal bagi intr-un vas cu apawinking mersi!

| Andreyss24 explică (pentru Andreyss24):

Treaba cu gaurile! scuze m am grabit! -_-