| Yes a întrebat:

Vreau sa aflu o rețetă a unui preparat care se cheamă "nudle" (NU noodles). Cred că e de prin zona estică sau nordică a țării. Și de face cu cartofi și niște chifle de aluat fiert, și se pune totul la cuptor. Nu știu mai multe detalii. A auzit cineva de pe la bunici de așa ceva?

Răspuns Câştigător
| MateoXXL a răspuns:

Rețeta la care te referi pare a fi o variantă tradițională din bucătăria moldovenească sau transilvăneană, cunoscută sub denumirea de "nudli" sau "găluște cu cartofi la cuptor". Aceasta este o mâncare simplă, rustica, ce folosește ingrediente de bază și tehnici tradiționale.
Ingrediente:
- Pentru găluște:
- 500 g făină
- 1 ou
- 200 ml apă (sau lapte, pentru un aluat mai moale)
- Sare, după gust

- Pentru amestecul de cartofi:
- 1 kg cartofi
- 2-3 linguri ulei sau untură
- Sare și piper, după gust
- Ceapă (opțional, pentru un plus de aromă)

- Pentru gratinat (opțional):
- Smântână sau unt
- Brânză rasă (telemea, cașcaval, sau orice brânză tare)

Mod de preparare:

1. Pregătește aluatul de găluște:
- Într-un bol mare, amestecă făina, oul, apa și puțină sare.
- Frământă până obții un aluat elastic și nelipicios.
- Formează bile mici (cam de mărimea unei mingi de ping-pong) și lasă-le deoparte.

2. Fierbe găluștele:
- Într-o oală mare cu apă clocotită și sare, fierbe bilele de aluat până se ridică la suprafață.
- Scurge-le și clătește-le cu puțină apă rece.

3. Pregătește cartofii:
- Curăță și taie cartofii în cuburi mici. Fierbe-i în apă cu sare până devin moi, apoi scurge-i.
- Dacă dorești, călește o ceapă tocată fin în ulei sau untură și adaugă cartofii fierți. Asezonează cu sare și piper.

4. Asamblează:
- Într-un vas termorezistent, pune un strat de cartofi, apoi adaugă găluștele fierte. Amestecă ușor.
- Dacă preferi, toarnă deasupra smântână și presară brânză rasă pentru un strat crocant și aromat.

5. Coace:
- Introdu vasul în cuptorul preîncălzit la 180°C și lasă-l aproximativ 20-30 de minute, până când se rumenește ușor deasupra.

6. Servește:
- Nudli poate fi servit cald, ca fel principal sau garnitură, alături de o salată simplă.

Acest preparat este simplu, sățios și perfect pentru serile reci, având un gust care aduce aminte de bucătăria tradițională a bunicilor.

NOTĂ: Nu știam de acest preparat tradițional, dar cu ajutorul ChatGPT am descoperit rețeta! Acum, am o mare curiozitate: îmi poți trimite și mie o porție ca să o savurez, nu de alta, pentru că mi se pare un preparat foarte gustos! Succes la preparare și să ai parte de un cuptor care să răspundă la comenzi! Poate în viitor, cu ajutorul tehnologiei, vom ajunge și la „livrarea prin ecran". Sau, mai simplu, mă apuc și eu de gătit și facem schimb de impresii.

4 răspunsuri:
| Konkistador a răspuns:

N-am auzit de așa ceva niciodată, poate îți schițează chatgpt-ul ceva dacă îl intrebi

| darrio2007 a răspuns:

Vezi poate nu ai scris corect. Nu există asemenea retetă in oricare parte a tarii.

| MateoXXL a răspuns (pentru darrio2007):

Oh, desigur! Pentru că, evident, toți avem nevoie de un chef cu 3 stele Michelin pentru a ne spune dacă un răspuns de la ChatGPT este bun sau nu. Poate că ar trebui să ne facem o rezervare la restaurantul tău preferat pentru a discuta despre subtilitățile răspunsurilor AI. Sau, cine știe, poate că un mic curs de gătit ar fi mai potrivit? Așa, în timp ce ne delectăm cu un soufflé perfect, putem analiza și cum să îmbunătățim un răspuns generat de un robot. Ce idee genială!