Vezi cât costă, o părere ce zonă este linistită, famată, sau așa și asa. Cum este scara, blocul. Ce dotări are apartamentul, câte camere 2 sau 3. Să nu aibe igrasie și in rest cum îti place să fie. De ex: gresie, faiantă, parchet, centrală, termopane. Sunt unele care nu au nimic, și investesti tu sau poate ai de pus decât o gresie. Toate astea depind și de preț, și zona unde se află apartamentul.
Mamaaaaa, cate raspunsuri aiurea!
Te uiti la... toate.
In primul rand daca nu are infiltratii de apa de la vecinii de deasupra. Uneori nu te poti intelege cu ei pentru reparatii. Si atentie! daca e proaspat zugravit, sigur ascunde ceva. Sa fie curat dar nu de o zi.
Apoi, ca sa stii cat mai ai de investit in el, la usi, la geamuri, la pereti, la chiuvete, la parchet...
Si la punctul cardinal. Vrei sau nu vrei soare, alegi si in functie de asta. La strada sau nu, daca suporti sau nu sporti galagia strazii.
Si apropo de raspunsul lui sadrian, si la "apartamentul vecinului". Daca scara blocului e curata. Altfel, patesti ca la Galati (ai vazut stirea la tv?) cu sobolani pe casa scarii.
La exact ceea ce nu poți să vezi: țevi de apă, conducte de scurgere, instalație electrică.
O mână de glet, și lavabilă se pot da ușor; dar ca să schimbi țevile și instalația electrică este mai greu.
Țevile sunt bune dacă sunt schimbate acum 10 ani. La fel și instalația electrică. Baia trebuie să aibă scurgere/sifon și să nu fie înfundată cu molozul de la vecinii de mai sus. O scurgere înfundată înseamnă că -la cea mai mica apă în baia ta- ai inundat vecinul de sub tine.
De asemenea, o canalizare bună împiedică intrarea mirosurilor de pe conducte în baie. Testezi conductele dând drumul la apă (chiuvetă și wc), și apoi testezi scurgerea și vezi dacă apa se scurge repede în canalizare/sifon de pe jos.
Verifici instalația electrică desfăcând o priză sau un întrerupător: dacă firele sunt de cupru, sunt noi, sunt bune; dacă sunt de aluminiu, sunt vechi, și acestea sunt cu probleme).
Centrala electrica (dacă exista). Am văzut apartamente în care țevile de la centralele acestora au un traseu greșit prin casă (până acolo încât unii și-au decupat ușile de la baie/bucătărie și țevile nu au fost băgate prin zid și nici n-au ocolit zona; alții calcă pe aceste țevi).
Cum este scara blocului de îngrijită, așa sunt și vecinii. Totuși, nu vei găsi o scară îngrijită și nici vecini de treabă într-un cartier cu locuințe mai ieftine.
Foarte important sa te uiti la zona (sa nu fie prea zgomotoasa), sa nu aiba datorii uriase si sa nu aiba infiltratii de apa care sa te coste mult. Ideal ar fi ca instalatia electrica si cea de tevi sa fie relativ noua.
AlexMaftei2001 întreabă: