| DanielDanny a întrebat:

Mi-am luat mai de mult ceva mic din aur de la un amanet cunoscut... si tot stau si ma gandesc daca cursu valutar pentru gram 14k era de 140lei si 240lei pentru 18k... Eu de ce am dat 240lei pentru un gram de 14k?

De pacalit nu avea cum ca erau preturile clare pe usa! Deci ce sa mai cred?

Daca ma uit la grafic online intr-adevar scrie ca 1gr e in jur de 240lei, dar nu spune deloc pentru ce karate e, in alte parti scrie cum am zis mai sus!

Deci ori n-am inteles eu cum sta treaba?
Mentionez ca atunci cand il bag la amanet e in jur de 130 gramul!

Nu intreb neaparat sa zic vai ca m-a fraierit sa ceva de genul... Intreb ca sa ma lamuresc ca poate eu n-am inteles ceva, si e bine de stiut pe viitor!

EDIT: Da are sens! Chiar ma gandeam ca si munca depusa (manopera) e pusa la socoteala si stiu ca amanetul da banii doar pe gramaj! Am cautata despre manopera si intr-adevar e intre 60-100 lei, deci ce am vazut online 140 gramul 14k e pretul doar pe gram, si preturile din amanet au manopera!

Multumesc pentru raspunsuri!

7 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Costa manopera.

| relian a răspuns:

Nu ai inteles bine afacerea.Cind duci tu la amanet,aia nu-ti dau bani pe ce duci,ca si bijuterie,iti dau ca valoare a din ce este facut,aur,platina,diamant etc.
Cand ei vand,vand la pret de bijuterie,deci pe linga pretu pe gram de aur, se adauga si constructia acelei bijuterii.

Aia doar nu-ti vand tie aur de X carate, iti vinde ceva confectionat, ceva muncit de cineva.
Cand cumpara, trebuie sa iti dea mai putin, altfel el cum ar face bani?
Plus sa scoata si cheltuieli si sa mai faca si profit.

| Mirel4412 a răspuns:

Il vinzi ieftin, il cumperi scump, asta e toata industria metalelor pretioase.

Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Diferenta intre aurul primar si cel prelucrat ai luat-o in considerare?

| darrio2007 a răspuns (pentru Mirel4412):

Si pierzi.

| Mirel4412 a răspuns (pentru darrio2007):

Nu pierzi, poti sa ai aur de acum 5-10 ani si sa-l vinzi acum

| darrio2007 a răspuns (pentru Mirel4412):

„Il vinzi ieftin, il cumperi scump, asta e toata industria metalelor pretioase."
Tu ai scris asta.
Cine il vinde ieftin si cine il cumpara scump?