Am avut un colet prin DHL de pe aliexpress, plata a fost online iar livratorul a fost Cargus.
Am cumparat si eu de pe Aliexpress, dar nu am apelat la DHL, am preferat sa platesc mai putin si sa astept mai mult, nu era urgent.
Depinde ce contine coletul si de valoarea lui, fiindca taxele de vama si TVA, se aplica numai la pachetele care depasesc suma de 100 dolari.
Stiu de taxele impuse in UE de la 1 iulie, dar stau si ma gandesc, pentru coletul meu care ar valora 40 de lei de ex, sa mi-l aduca DHL/FedEx la scara blocului fara sa le mai platesc banii de benzina macar? ^_^
Spui ca stii de implementarea deciziei UE, deci iti va trebui sa obtii un cod EORI, daca ai timp sa alergi la vama, nu te costa nimic, altfel, 100 lei online (prin tertzi).
O sa ai nevoie de factura detaliata, adica pret articol (sau valoarea declarata pentru vamuire) cat si pret transport (suna tampit, insa factura va fi prezentata declarantului vamal). Aceasta va trebui tradusa in limba romana, daca stii limba, o traduci tu.
Va trebui sa ai banii pentru TVA (19% din totalul facturii), cat si banii pentru serviciul de intermediere declarant vamal pentru DHL, deoarece, desi ai cod EORI, DHL te va informa ca:
- dupa 3 zile, te taxeaza pentru depozitare
- dupa 5 zile de la venire, iti trimit pachetul inapoi, DACA FORMALITATILE VAMALE NU SUNT INCHEIATE!
Vei avea nevoie, asadar, de banii pentru comisionare (incep de la aproximativ 50 lei si urca in functie de valoarea facturii, uzual in jurul a 100-150 de lei) cat si de un card bancar, de pe care sa faci plata.
Taxele vamale si TVA se platesc de foarte multi ani, nu doar de la 1 Iulie. Eu trimit pachete de multi ani din occident si prima oara cand am declarat valoarae de 500 dolari i-au pus sa plateasca un morman de bani la taxe, si atunci am aflat ca tot ce-i epste 100 de dolari platesti taxe vamale si TVA 19%.
Totusi, de un vine pachetul si daca esti sigur ca ti l-au pus DHL-ul sau FED-ex?
Este din China (nu Aliexpress/Alibaba), si au doar optiuni de expediere prin DHL/FedEx.
Am cumparat destul de des de pe Aliexpress, de cativa dolari, dar pana acum nu am folosit DHL/FedEx, am ales optiunile cele mai ieftine, chiar si acum cu noile reglementari date de UE, sau ce mai scrie pe site-ul postei romane (taxa pentru... sau taxa primire... posta vamala samd), nu pot spune ca "m-au rupt", ma asteptam sa imi ceara de o cafea pentru fiecare colet din zecile adunate, dar au fost cuminti. Insa, DHL/FedEx nu am folosit, si din ce mi-ai spus pare o treaba urata, dar vorba aia, pana nu ti-o iei in freza nu stii cum sta treaba.
Produsele din China sosesc in 2-3 luni, fiindca ei folosesc in 99% din cazuri posta lor chineasca si din cauza pandemiei si a zborurilor reduse, totul ajunge cu intarzieri de multe luni.
DHL-ul si FED ex-ul sunt companii foarte-foarte scumpe. Transportul unui pachet costa foarte mult si daca tu nu ai cerut si mod express suma pentru acest serviciu, ei nu-ti trimit prin el. In orice caz un curier de acest gen, in timpul pandemiei poate ajunge in 5-7 zile.
Va trebuii sa mergi la sediul lor si sa platesti taxele de rigoare, fiindca nu conteaza ca ti-l aduce la scara blocului sau sus in usa, odata ce serviciul acela este platibil din China si probabil costa de 10 ori mai scump decat pachetul.
Sincer, nu cunsoc toate detaliile comezii tale si ce au folosit chinezii, in situatia ta. Eu cumpar de foarte mult ani dupa toate site-urile internationale, atat din China cat si America, si numai in situatia in care eu am selecatat in mod voit un serviciu de curierat, numai atunci mi s-a calculat plata la vama, unde am fost chemata sa mi se calculeze expedierea si taxele vamale, inclusiv TVA-ul, sau am platit online si mi-au adus pachetul acasa.