| GabrielGL a întrebat:

Salut TPU. Vreau sa imi montez un aer conditionat, DPi ca e 8000-16000 in ce consta am o casa (living de 110 m 3 ) care ar fi recomandat...mersi

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Recomandat mergi la magazin si iti spun ei ce marime trebuie sa iei.
Cind mergi la magazin, cei de acolo, or sa te intrebe ce suprafata ai sau metri cubi de aer, te intreaba de latimea, lungimea si inaltimea camerei ce doresti sa folosesti acel aparat, apoi ei o sa stie ce sa iti dea ca si capacitate.
Sint formule cu care se calculeaza necesarul, sau marimea unui aparat, dar tu nu trebuie sati bati capu cu asa ceva.

Ca si brand orice aparat de genul ala este bun.Nu stiu daca toate is cu heatpump, daca pe tine te intereseaza doara sa faca rece, atunci intreabai daca au aparate care nu fac caldura, pentru ca este mai ieftin cel care face doara rece, comparativ cu cel care face si cald.

Cum am spus nu stiu daca sunt, eu asa banui, ar fi trebuie sa fie care fac doar rece, care fac si cald si rece.
Oricum tu nu o sal poti lua acasa, nu ti-l da, trebuie sa il ia unu care il instraleaza, adica de astia autorizati.

Asa sa ai idee, sunt aparate de astea ce le poti pune in toata casa, adica poti avea 1 aparat afara si 1 sau 8 apare in interior.Deci afara ai doara un singur condenser care poate duce intre 1 si 8 evaporatoare in interior.

Spun asta asa sa ai idee, nu faci tu asa ceva ca te costa o avere laughing dar sa stii pe viitor. Poti de exemplu daca ai 2 camere alaturate sa pui unu singur afara si cate 1 evaporator in fiecare camera, sau baie, ori ce ai tu alaturat.

Ce mai recomand eu laughing sa pui unitatea de afara jos, deci nu agata pe pereti, faci o placuta mica de beton si pui jos.Eu asa as face din 2 motive. Odata sa nu ma urc cu scara sa curat acel condenser si agatat pe perete parca arata naspa.
Dar daca nu te deranjeaza, ori nu este la strada pus, atunci lasa pe respectivii sa il puna unde vor ei.

Am spus in ideea sa stii, ca tu poti alege unde sa pui unitatea de afara, pe perete sau jos.De regula aia care instaleaza vor sa il puna pe perete, pentru ca e mai usor pentru ei, nu totdeauna, plus ca raman si cu teava laughing multe aparate de astea vin, sau asa ar trebuie sa vina si cu teava, asta pentru ca poti instala al de afara oriunde, dar in orice caz trebuie teava pentru ca ce are aparatu nu ajunge afara.

Tipul asta de aparate poarta numele de Mini Split, adica is 2 aparate, unu afara, altul interior si sunt f micute, asa cum le stii, cum le vezi atirnate pe la blocuri.

Mai sunt un alt tip de Split, asta se numeste cum am spus split, este mult mai mare, este centralizat, face toata casa, dar este nevoie de ducturi, adica de furtune prin care sa circuli aerul.

Am spus despre Split, pentru ca cineva pe aici a spus despre aparatele de la supermarketuri.
Dar la supermarketuri depinde, la cele mari acolo au pachete, la tine nu ai cum sa pui asa ceva, adica un singur aparat pe acoperis, la market aia au acoperiasul drept, deci fara pod, acolo merge, la tine nu prea.
Dupa mine, cele mai bune is astea Mini Split, ce vrei tu sa pui. De ce? Pt ca ai posibilitatea sa controlezi tu temp cum doresti, diferit pentru fiecare camera, apoi nu ai ducturi, nu trebuie furtune prin care sa circule aerul, nu cumperi filtre, ca la cele Spilt lunar, sau la cateva luni, nu sunt deloc zgomotoase, nu le auzi cand functioneaza, nici pe ala de afara, nici pe ala din interior.

Cu Mini Split, sa zici faci in living nu stiu ce temp, noaptea mergi in camera sa dormi, poti seta temp mai sus, adica sa nu fie rece ca atunci cand stai tu acolo.
Ai o camera goala, acolo la fel poti seta temp sus, aparatu sa plece rar si sa nu consumi energie.
Sau, tu stai intr-o camera, copiii, sau alta persoana sta in alta camera, unia vor mai rece, altii mai putin rece, altii deloc, deci ai aceasta posibilitatea dea controla temp la fiecare camera.

Ce trebuie sa faci? Pui praguri la usi, altfel aerul cald va intra pe sub usi acolo unde racesti.

Nu exista aparate profesionale sau de amatori in doemniul asta, toate aparatele fac exact acelasi lucru si la fel de bine.
Asta ca idee pentru ca la fel pe aici cineva spune, ia-ti instalatie profesionala laughing toate is profesionale, depinde unde folosesti, iei m, are, mic etc.

Alta chestie nu cere aparat mai mare decat iti recomanda cei de acolo.Cineva pe aici la fel a spus sa pui un aparat mai mare decat trebuie, este gresit ce spune sau ce gindeste el.

Aparatele de aer conditionat nu fac doara rece, ele scot si umezeala din aer, iar sa faci asta, aparatul trebuie sa functioneze un anume timp, de aia ele is calculate in fctie de spatiu si confort.

Te simti bine atunci cand umiditatea aserul este mai mica.Degeaba ai tu rece, daca aerul este umed, te simti neconfortabil.
Plus de asta un aparat mare, consuma mai mult curent, pentru ca are motor, compresor mult mai mare.

Ce am spus mai sus este din experienta, eu cu asa ceva ma ocuo, is satul de astea in fiecare zi laughing bine noi pe aici nu instalam trotinete de astea ca in RO sau Europa, instalam de astea mari si f mari, rar cate un de asta Mini Split.

Daca esti curios, sa stii una alta, poti cauta pe net sau sa intrebi acolo la magazin o Tona de AC la citi metri cubi de aer, asta la general, exista o regula generala care spune la 10 mc de aer trebuie 6 mii de BTU sau 05 T adica tone, am dat doara un exemplu.

ASsa sa calculezi totu, trebuie sa stii cate persoane locuiesc in acea casa, sau cate persoane stau in acel spatiu unde tu racesti, cate ferestre sunt la acel spatiu, ce izolare are acea camera sau ce ai tu de racit si etc.
Cam asa se face calcul sa stii exact ce marime sa pui.Dar se merge cum am spus pe general, asa ca tu poti intreba sau cauta pe net in RO 12mii BTU citi mc de aer raceste, asa vei sti ce aparat trebuie la tine ca si marime.

10 răspunsuri:
| ValentinMihai78 a răspuns:

Care este suprafața totală construită a imobilului? Are și etaj?
Dacă este foarte mare, cumpărați o instalație profesională, în genul celor de la supermarket, care au puterea necesară de răcire, încălzire, se pot monta în interior chiar și pe tavan pentru ca să fie dat uniform aerul condiționat.
Eu așa aș proceda. Dar, numai pentru living e nevoie de o unitate, dar restul camerelor alte unități.

| GabrielGL explică (pentru ValentinMihai78):

Vreau doar pentru etaj 110m3

| ValentinMihai78 a răspuns (pentru GabrielGL):

A, atunci, cumpărați care are puterea cea mai mare, căci consumul electric este mai scăzut, căci nu este nevoie să lucreze forțat la putere maximă.
Chiar dacă vi se va zice că nu este nevoie, țineți minte că consumul scăzut e menținut doar dacă nu lucrează la capacitate maximă. Altfel, consumă foarte mult ca să poată răci aerul corespunzător, plus că este vorba de un living, o cameră deschisă.

Răspuns utilizator avertizat
| UserRo10 a răspuns:

Daca etajul in sine este o singura camera recomand 2 aparate de 12000 btu sau unul de 24000btu. Daca sunt mai multe camere se pune in fiecare. Daca se pune pe hol jetul nu ajunge uniform in camere

Răspuns utilizator avertizat
| GabrielGL explică (pentru KronstadtRevival):

Da chiar ma gandeam

| GabrielGL explică (pentru KronstadtRevival):

Cum se calculează?

| GabrielGL explică (pentru relian):

Ms de raspuns. Ce ai facut ai pus. Chat GBT. Sa raspunda la cat ai scris de mult nu am mai citit atâta. Oricum mersi. Si da am nevoie doar de cald, si eu ma gandeam la o unitate afara si 2 in casa ....mersi mult de lamurire.

| relian a răspuns (pentru GabrielGL):

Daca ai nevoie doar de cald, atunci trebuie neaparat sa iei aparat cu heat pump, deci care face si caldura.

Dar eu in locul tau daca tot folosesti curent electric, pentru ca asta foloseste acel aparat, compresorul ala functioneaz cu curent electric, as lua radiatoare, au consum f mic si este mai ieftin, mai usor de instalat decat aparatul de AC.

Radiatoarele fac caldura prin radiatie, deci o sa ai confort superior oricarui alt aparat pentru caldura.Este cineva pe aici care foloseste pentru caldura radiatoare, a spus ca iese mai bine decat atunci cand folosea lemne.Cristi parca are nume de utiliztor, el asa a spus ca a eliminat lemnele si a pus radiatoare si este f multumit.

Dar trebuie sa incerci, sa faci comparatie, insa indiferent ce ai folosi, ar trebuie sa izolezi locuinta respectiva.
Sa izolezi, dar nu asa cum izoleaza romanii, adica gresit laughing romanii si in general europenii nu au idee cei aia izolare termica, habar nu au cum sa o faca, chiar de ar stii.

Nu ma refert aici la omul de rind, nu stiu nici aia care se ocupa cu asa ceva.
Daca in RO si UE se continua aceiasi metoda de cand lumea sau vorba vine, acea izolare la exterior, aia arata tot, adica cit de nepriceputi sunt.

Citeopdata stau si ma intreb, oare cei care is pe acolo chiar nu au mers la scoal, sau au trecut ca rata prin apa.
Stai si te minunezi cand vezi cita prostie si cheltuiala inutila se face, ai crede ca aia intentionat fac asa sa vinda materiale laughing

Referitor la cit am scris, nu poti explica in fraza de 2-3 cuvinte chestii de genul asta.
Daca cineva ar fi venit si sa spuna, pui aparat e 2 sau 3 tone, ai fi fost multumit, lamurit? laughing eu nu cred.
12000 BTU = 1 T asta ca idee. T= Tona