anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Salutare.
Ati observat ca pe site-urile de profil din Romania nu mai e programul,, rabla" la electrocasnice, tv-uri, etc?
Se tot vorbeste despre reciclatul pet-urilor dar in aparate nu sunt materiale mult mai valoroase decat intr-un pet?
Oare de ce?
Ce credeti care e smecheria?

7 răspunsuri:
| J0B0MAT a răspuns:

Ba da, sunt destule și acolo.
Mie mi se pare o aiureală asta, ca pe vremea comunsimului când strângeau sticle și le duceau la magazin.
Dacă le pasă de reciclare, trebuie să investească în firme care selectează și sortează corespunzător deșeurile, trebuie puse peste tot tomberoane diferențiate.
O sursă de poluare mare sunt mașinile. Dacă ar vrea să reducă poluarea, nu doar noi, toate țările ar putea să urmeze exemplul Luxemburgului(dacă nu mă înșel), care a făcut transportul public gratuit în toată țara.Investiții în mijloace de transport performante electrice, gratuitate și multă lume va opta pentru transportul public mult mai des, se rezolvă și problema traficului, iar poluarea va fi mult redusă.

| dullcat a răspuns (pentru J0B0MAT):

Un rau nu il exclude pe altul, deci ce treaba au masinile in discutia de fata? Sunt destui posesori de autoturisme care injura masurile luate in orasele civilizate, care abordeaza strategii in ideea de orase pentru oameni, nu pentru masini, asa cum sunt si destui oameni pe care ii doare fix in dos de reciclare.Degeaba stau eu sa clatesc recipientele de reciclat daca toti nesimtitii arunca totul la un loc in tomberoanele de colectare selectiva, fara macar o clatire in prealabil.E usor sa vorbesti de pe margine si sa zici ca ideea SGR e o prostie, dar ea functioneaza cu succes in alte tari, indiferent daca comunismul si-a imprimat traume asupra ta sau nu.Ca fapt divers, iti pot trimite zeci de documentare pe aceasta tema, dar, pe scurt, afla ca reciclarea plasticului e o solutie superficiala care doar propaga mersul industriei in continuare si ne otraveste planeta, implicit pe noi.Nu am chef sa scriu acum romane, insa oricine poate spune ca s-a actionat gresit si trebuia rezolvata problema x, nu y.Alfabetul are oricum mai multe litere, toate la fel de importante.

Daca vrei sa participi la educarea si schimbarea tarii, o faci, daca nu, devii armchair critic.Nu scrie absolut nicaieri ca nu se poate sa colectezi separat si in acelasi timp sa mergi pe jos sau cu transportul in comun.Si vorbesc din propria experienta.Repet, solutia este reducerea plasticului de unica folosinta, nu reciclarea, un proces extrem de limitat.Dar voi continua sa colectez separat in vederea reciclarii, fiindca trebuie sa oferi un exemplu pentru altii care habar n-au si pentru ca orice problema se rezolva metodic, nu se pot sari etape.Ah si pentru ca e penibil sa ramanem blocati in acelasi cerc in care autoritatile arata cu degetul spre oameni si cetatenii arata cu degetul spre acestea, ca nu fac destul, nu iau masuri, nu dau legi etc.As vrea eu sa se vorbeasca despre economia circulara si altele, insa mai avem de asteptat inca vreo 10-20 de ani, pana ne prindem si noi dupa ce facem greselile altora.

Mai adaug ca pentru reciclarea componentelor DEEE trebuie investitii serioase, nu gluma sinistra care se intampla la nivel global, adica exportul deseurilor in tarile in curs de dezvoltare, unde populatia,, recicleaza" prin incendierea deseurilor si culesul a ce ramane ulterior, pentru ca apoi sa fie vandute la pret de nimic prin intermediari pe care numai reciclarea nu-i intereseaza.Cand baia iti este inundata solutia logica e sa opresti robinetii de la chiuveta si/sau cada, nu sa incepi sa stergi cu mopul.Ei bine, reciclarea la nivel global inseamna sa dai cu mopul, considerand ritmul de productie in orice industrie.Nu se poate sa te ocupi de tot fluxul care curge cu rapiditate in timp productiv.

| dullcat a răspuns:

Cine este educat si vrea sa duca DEEE-uri pentru colectare si reciclare o poate face oricand, nu e nevoie de astfel de programe.Smecheria e ca nu ne-a ars UE destul pentru procentele de reciclare extrem de scazute iar romanii asteapta mereu recompense, ca altfel nu merita sa faci tu treaba altora dom'le.

| J0B0MAT a răspuns (pentru dullcat):

Nu am citit tot ce aiurezi.Îmi mențin părerea, asta e doar o încercare mică a autorităților să arate că ele fac ceva, pasându-ne tot nouă sarcina de a face munca lor în mare măsură.Pet-urile, care oricum se reciclau, nu sunt cele mai grave probleme de poluare, iar dacă voiau o schimbare adevărată umblau la altceva.

| dullcat a răspuns (pentru J0B0MAT):

Sigur, mancam acest material zilnic din cauza poluarii cu plastic care se transforma in microplastic, acesta fiind descoperit si in placenta mamelor care asteapta sa nasca, dar eu aiurez, cica nu este o problema grava.:)) Pune mana si te informeaza, citeste studii si urmareste documentare, fiindca vorbesti total pe langa subiect, dintr-o pozitie ignoranta.

Reciclarea nu se poate face daca plasticul este contaminat, ci ajunge la groapa de gunoi, iar SGR se asigura ca oamenii il vor aduce inapoi la punctele de vanzare in conditie decenta.Mai departe, procesul este industrial si sunt transportate la statie, sortate pe categorii si culori, plus grad de contaminare si presate in baloti.Cand ajung la fabrica sunt tocate in peleti, spalate, uscate si stocate, apoi trimise producatorilor care fac ambalaje din plastic.Prin urmare, este ignorant sa spui ca faci tu toata treaba, de parca sticlele tale Pet sunt reciclate/vandute direct dupa ce le colectezi tu separat.Nu, mai sunt alti pasi implicati in proces, multi oameni angajati pe langa, deci tu ca cetatean faci doar primul pas, in niciun caz toata treaba.

Las si asta aici, apropo de masinile electrice si problema traficului care cica se rezolva, din perspectiva ta. Buna gluma.

https://www.facebook.com/100069264281859/posts/663429132642557/?app=fbl

Citeste carti pe subiect din greselile altora, scrise acum zeci de ani (The death and life of great american cities, de Jane Jacobs plus carti despre urbanism) poate te lamuresti pe parcurs.

| J0B0MAT a răspuns (pentru dullcat):

Încă o idee mai bună decât ce vor ei să facă e să înlocuiască ambalajele din plastic, iar pet-urile sunt doar o mică parte a plasticului ce se folosește la aproximativ 90% din ce cumperi.
Tu ar trebui să citești mult mai mult și să și gândești ceea ce citești.

| dullcat a răspuns (pentru J0B0MAT):

Cu ce sa le inlocuiasca? Producatorii nu vor sa revina la sticla de sticla desi ar fi o idee ok, chiar daca reutilizarea acesteia pentru reumplere de asemenea este limitata. Daca am retinut bine, dupa 10 reumpleri aceasta intra la reciclare, adica topire, proces extrem de intens din punct de vedere energetic. Daca te gandesti la plastic din alge sau alte plante agricole, nu o sa vezi asa ceva in urmatorii 50 de ani, deoarece, asa cum spune am mai sus, reciclarea alimenteaza industria plasticului de ordin alimentar.

Explicatie: Sa zicem ca un recipient de plastic e reciclat si ajunge tot un recipient pentru alimente/bautura. De la a doua reciclare, deja vorbim de downcycling, pentru ca acel plastic isi pierde din proprietati si trebuie amestecat cu plastic nou produs, extras din petrol, altfel nu are capacitatea de a fi rezistent si conform pentru rolul pe care il indeplineste, de a proteja/mentine alimentul/batura.Plus ca ulterior nici nu mai prezinta interes pentru valorificatori sau producatori, devine tot mai ieftin.

Cand ajunge la a 4-a sau 5-a oara, desi procesul de reciclare poate exista teoretic, cel putin pentru peturi, care au codul 1, nimeni nu-si mai bate capul. Asa cum spuneam, la gropile de gunoi cu el, asta daca nu ajunge in natura, aruncat aiurea pe uscat sau pe calea apei, de unde va ajunge in mare, ca apoi sa se descompuna in bucati minuscule (tot microplastice, pe care vietuitoarele marine le confunda cu mancarea), ajungand apoi sa fie consumate tot de noi.Valorificarea prin incinerare este o solutie tot supericiala, pentru ca reduce o cantitate mica din gropile de gunoi si ne otraveste aerul pe care il respiram.

Stai linistit, produsele de ingrijire si curatenie pe care le cumpar eu nu au ambalaj de plastic, ci sunt in varianta solida sau praf la cutie de carton, iar privind partea alimentara mereu caut sa cumpar vrac, in saculeti reutilizabili etc.Paine si multe altele le facem acasa.Asadar, in niciun caz nu cumpar cat iti imaginezi tu, dar tot raman cu peturi de la sticle de lapte cumparate din piata, de la tarani, de la vin sau kefir (pentru ca nu mereu gasesc smantana sa fac kefir in casa) galeti etc.Apa nu cumparam, sucuri nu, prin urmare te asigur ca am redus enorm fata de alte locuinte obisnuite. Electronicele sunt sh, nu noi.Telefonul meu este la mana a treia, are peste 10 ani.Cauta despre conceptul zero waste si cand vei face la fel sa ma anunti, ca doar au aparut destule astfel de variante de produs si in Romania.