| specificguy a întrebat:

Stie cineva de unde pot face rost de unt, smantana si alte lactate CRUDE (nepasteurizate), in Bucuresti?

As avea 2 nevoi:

1. Sa fie o sursa cat mai curata, calitativa si respectabila dpdv al sterilitatii procesului. Nestiind cum sunt reglementate produsele de felul asta, cred ca nu pot avea certitudinea pentru nimic, dar mi-ar placea macar sa am increderea cuiva in sursa.

2. Sa fie o sursa practica. Sa gasesc un fermier la cativa kilometri de Bucuresti as putea dar, ca drumul sa merite, ar fi nevoie sa iau o cantitate mare de asa ceva, pana la urmatorul drum, ceea ce nu pot face. Produsele astea expira repede. Am nevoie sa fie ori ceva ce pot comanda acasa, ori in Bucuresti sau zone ca Otopeni, Tunari etc.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Unt, cumperi de la magazin, ala nu-i pasteurizat.Restu, smintina si alte lactate, nu merge asa, doara proaspete, s-a dus timpul cand gaseai asa ceva la magazine.
Dar gasesti la piata, vin tarani care au vaci, vind lapte la piata, proaspat si nepasteurizat, fara sa scoata nimic din el, deci asa cum la cules, muls de la vaca.

Apoi tu daca gasesti un taran, sau om care vinde lapte si este cinstit, adica sa nu bage si apa laughing mergi acasa cu laptele ala, pui la prins natural, cum spui tu ca vrei, totu natural, desi si la fabrica tot natural se face, doar ca au aia bacterii mai bune, dar tu lasi asa, are laptele in el bacterii, pui in ceva vase, lasi asa, ala se va face iaurt, deasupra va avea smintana, pe care tu cu o lingura o aduni, asa ai smintana de casa.
Cu iaurtu ala, sau lapte prins cum mai spun uni oameni, pui intr- un tifon, pui acolo laptele asta prins, stringi, legi cu o sfoara, atirni si lasi sa se scurga pana a doua zi, asa obtii si brinza proaspata de vaca.

Cam asta e ce poti face, sa ai ce crezi tu ca ar fi natural si ca la magazin ar fi nenatural.
Smintana la fabrica se extrage cu masinarii, nu sta nimeni sa adune cu lingura cantitati industriale laughing apoi se ambaleaza si se pasteurizeaza pentru a tine mai mult timp.
Sterilizari si pasteurizari faci si tu acasa cand faci compot, gem si alte zarzavaturi, ca de nu le sterilizei, te trezesti ca se strica, le arunci.
Dar sterilizarea nu inseamna ca acel produs nu e natural, pana la urma si caldura e tot naturala nu?

Tu, mai degraba vrei sa spui ca nu vrei produse de la magazin, la care fabrica mai baga si conservanti, coloranti etc.
Aici da, ai dreptate, se baga chestii pentru gust, pentru a fi mai gustoase, mai aromate.

Deci cam posibilitatea asta o ai, mergi in piete unde vin oameni si vind lapte proaspat, chiar daca mai baga aia si apa, nu conteaza apa e naturala laughing o sa scoti mai putina smintina, dar nu ai euri, beuri, si alte minuni.

Brinza nu te sfatui sa cumperi de la tarani, pun aia in ea mai rau ca fabrica laughing aracet si cacaturi de pe unde le mai afla.

In lapte daca e sa puna ceva, pun apa, pentru ca altceva nu merita, ori mai poate veni cu lapte ce nu la vindut ieri, la tinut la rece sil vinde azi, dar e bun, de nu-i acru e in regula, asta daca e sa il folosesti asa lapte proaspat.

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Poti rezolva problema doar daca gasesti crescator de vaci in zona apropiata, cu care sa tratezi (cauta in pietele agroalimentare, la secorul lactate).

| Violleta2022 a răspuns:

Intreaba-ti prietenii, vecinii sau rudele din Bucuresti, care cunosc taranii ce aduc branzeturi si lactate.
Poti pune intrebarea asta direct pe FB-ul tau, ca acolo ai sanse sa ti se recomande ceva serios si sanatos.

| ReddY25 a răspuns:

Producători locali

| specificguy explică (pentru ReddY25):

Cum ar fi? La piata nu am nicio certitudine legat de buna pastrare a produselor.

| specificguy explică (pentru relian):

Multumesc. Problema e ca in piata nu stiu care e nivelul de igiena. Totodata, nu m-am referit niciodata la ele ca fiind naturale sau nenaturale, ci pasteurizate si nepasteurizate. Incalzite sau neincalzite =)

| relian a răspuns (pentru specificguy):

Pasteurizarea nu-i nimic rău, în sens sa fie ceva chimicale ori cine știe ce altceva, este doar un proces termic, aia e tot, cred ca caldura nu face rău, desi după proces dispare.In piața nu știi nivelul de igiena, doar nu ia laptele din riu, apoi tot îl fierbi, doar nu bei lapte crud. Daca bei laptele așa, atunci e mai bun ala pasteurizat.

Igiena la ce anume te referi, vasele în care pun aia laptele, smintind, ori ce altceva? Laptele și produsele din lapte, caș de la țăran sau de la ferma, conțin aceleași chestii, nu văd ce ar putea conține diferit.

Cu laptele de la magazin nu poți face smintina, brinza etc. Igiena, dar cand mergi pe afara cum este? Nu maicautati sa va tot feriți de chestii cu care oricum veniți în contact mai în fiecare zi, ca doar nu stați sub o cupola de sticla sterila.

| specificguy explică (pentru relian):

Nu stiu exact la ce faci referire prin comentariile din ultimele paragrafe si nici nu vreau sa intru in detalii. Stiu ce e pasteurizarea. Caut nepasteurizate pentru ca mi se par mai gustoase, pentru ca prin pasteurizare se pierd anumiti nutrienti si vreau sa vad daca prin consumul pe termen lung, nu ocazional, voi simti vreo diferenta, fiind sportiv, si pentru ca sunt putin intolerant la lactoza. Prin pasteurizare, proteina din zer isi schimba structura chimica si face digestia lactatelor mai grea. Vreau sa vad, si in cazul asta, care e diferenta.

| relian a răspuns (pentru specificguy):

Dacă ești sportiv, ai ceva antrenor și medic, știe el mai bine ce se întîmplă, așa ca intreaba-l. Personal, nu cred ca vei simți ceva diferența la ce spui, pentru ca nu maninci doar produse din lapte, așa ca organismul de are nevoie, ia de unde poate, cei dai tu prin mincare.

Spui prin pasteurizare se pierd nutrienți, adică unde se pierd? Poate doar sa îs schimbe natura, dar de pierdut n-are unde.
Dacă nu tolerezi bine lactoza, atunci nu mai consuma lapte, pentru ca pasteurizat sau ne, lactoza tot acolo va fi, nu cred ca prin pasteurizare se mărește cantitatea de lactoza, sa spui ca maninci proaspăt ca are mai putina lactoza.
Lactoza este zahăr, aia e tot, dacă încălzești laptele, ori îl supui la tem înalte zaharul nu se dublează, n-are de unde.
Lactoza este zahăr produs de animal, are glucoza și galactoza.Plantele produce zahăr ce conține glucoza și fructoza.
Intestinul trebuie sa desfacă astea doua sa le poată după asimila.Banui ca la tine intestinele nu produce destula lactoza, o enzima care desface lactoza, de aici acea intoleranta. Adică lactoza rămâne în intestine și este folosita de bacteriile de pe acolo, care elimina apoi alte minuni care iti provoacă ție știu și eu crampe, balonare etc.

Laptele și dacă îl clocotesti nu pierde lactoza, acolo rămâne, și dacă faci prăjituri cu lapte, e tot acolo, nu dispare.
Tu vrei sa vezi diferența la ce anume? Indiferent cum folosești produsele lactate, lactoza e acolo, nu ai cum o elimina.

Tu spui ca proteina din zer se modifica si face grea digestia lactatelor mai dificila? Eu nu cred asta, ori cel putin nu știu, știam ca intestinele, stomacu îs responsabile cu digestia, nu proteina din zer. Dar dacă zici tu o fi.Eu știam ca nu proteinele din zer fac ceva, dimpotrivă, enzime din stomac digera proteina din lapte, din produsele lactate.
Vrei sa spui ca dacă fierbi lapte și bei, gata proteinele si-au schimbat structura și nu mai îs digerate de pepsina? Mă cam îndoi ca ar fi așa, dar dacă zici tu.

Ok mă uitai și uite ce am găsit, legat de chestia asta cu pasteurizarea sau fierberea laptelui.Prin fierbere o parte din grăsime, zahăr și proteina îs schimba structura, dar nu te afectează în rău, bă dimpotrivă te ajuta.Deci tu dacă ai intoleranta la lactoza și ceva alergie la proteinele din lapte, fierbind laptele, te va ajuta sa digeri mult mai ușor decat dacă l-ai bea așa crud.

Nu zic eu, zic cei care se ocupa cu așa ceva. Oamenii de ce fierb laptele? Sa elimine eventuale bacterii dăunătoare.
Pasteurizarea asta face, elimina eventuale bacterii care ne-ar putea face rau.Se face pe la 70 de grade, temp la care si o parte din grăsimi, proteine și zahăr se modifica, nu așa de mult ca la fierbere, dar destul.

Se recomanda chiar fierberea, pentru persoanele cu intoleranta și alergie la lapte.In cazul tău, e mai indicat sa consumi produse lactate pasteurizate, sau fierte, decat crude, naturale cum spui tu.
Deci exact invers la ce tu crezi ca se întîmplă.

| specificguy explică (pentru relian):

Am citit cam 2 treimi din raspuns si m-am oprit, pentru ca voiam sa iti explic cum stau lucrurile. Daca citesc tot, uit prima parte si trebuie sa citesc iarasi ca sa reiau fiecare punct in parte.

1. In intrebarea initiala am rugat oamenii sa nu isi dea cu parerea, tocmai ca sa nu port discutii de felul asta. Alegerile mele nu vor fi influentate de parerile oamenilor de pe net, decat daca asta cer in intrebare, sa ma convinga cineva. Eu nu asta am cerut, ci un loc de unde pot procura lapte.

2. Cei mai multi oameni presupun ca sportivul actioneaza doar pe partea de executie, nu are nimic in cap, iar antrenorul, vreun burtos de la federatie care da instructiuni, pentru ca "stie mai bine". E destul de deranjant si ma lovesc des de asta. Tot din motivul asta nu evolueaza sportul la noi. Chiar daca activez ca sportiv, sunt si inginer medical, si antrenor, deci nu exista vreo persoana de la care pot sa culeg adevar sfant, ci pot doar sa ma sfatuiesc cu diferiti cunoscuti din domeniu.

3. Nu am spus ca proteina e responsabila pentru digestie. Nu inteleg daca ai zis asta in gluma. Ce voiam sa spun e ca si aia trebuie digerata. In functie de ce are de digerat, corpul secreta enzime diferite in cantitati diferite. Daca ii dai doar zahar, o particica e "digerata" chiar din gura, de catre amilaza. Daca mananci zahar impreuna cu unt sau grasime, probabil corpul nu il va recunoaste la fel de repede si nu va secreta saliva in abundenta. Si secretia de insulina e diferita in functie de combinatiile de mancare, deoarece glicemia fluctueaza diferit. Ei, acelasi lucru se intampla si cu enzimele din stomac. In functie de ordinea si raportul substantelor care sunt de descompus, si corpul secreta enzimele intr-o anumita ordine si in anumite cantitati. Totodata, moleculele alea care sunt de descompus se leaga unele de altele, avand si proprietati diferite la incalzire si in diferite medii, cum ar fi aciditatea stomacului. Nu stiu exact ce se intampla acolo, dar se pare ca noua structura a proteinei din zer, incalzite, protejeaza, intr-o oarecare masura, lactoza, de descompunerea prin lactaza, sau cel putin asta spun unele studii. Tocmai asta incercam sa verific.

4. Prin nutrienti care dispar, zona a textului in care deja voiai sa dai dovada de inteligenta, doar am facut referire intr-un mod mai scurt la modul in care acestia isi schimba forma sau se descompun si pur si simplu nu mai exista in forma initiala. Din AB raman doar A si B sau, intre timp, poate se leaga cu alte substante descompuse si dintr-un AB si un CD, ajung sa fie, AC, B, D. Una dintre substantele astea e fix lactaza, prezenta in mod natural in lapte. Prin incalzire, aceasta e distrusa si asta ar fi inca un motiv pentru care digestia laptelui e mai grea la laptele pasteurizat.

5. Cine recomanda ca eu sa consum lapte pasteurizat? "Expertii"? Tu? De asta caut surse cat pot de sigure, adica intrebarea initiala, ca sa nu se apuce sa ma invete oameni lucruri pe net, ci doar sa imi spuna de unde iau ei lapte. Recomandarile generale se fac cu o marja mare de siguranta. Daca eu sunt dispus sa fac experimentul asta si sa imi ajustez alimentatia, care oricum e standardizata si orice schimbare in ea va determina efecte usor de observat, atunci o voi face, indiferent de ce e recomandat, ca sa stiu, la randul meu, cum sa abordez problema cand vorbesc despre asta. Si nu iti imagina ca mananc doar orez cu pui, sterile, la plic, iar acum introduc primul lucru crud in alimentatie. Mananc oua crude, vita cruda, peste crud, am mai mancat unt si smantana crude. Unele pentru ca imi plac la gust, altele tot pentru ca am vrut sa vad ce se intampla. Momentan nu am patit nimic.

Te rog frumos sa nu mai presupui lucruri. Eu cred ca asta e o problema foarte mare a oamenilor. Isi dau cu parerea si dau sfaturi inainte sa puna intrebari. Intai trebuie sa fii constient de un context, pentru a putea intelege problema. Daca nu faci asta, nu are sens sa faci nimic mai mult decat sa raspunzi la obiect si sa ajuti omul cu ce are nevoie sa fie ajutat.

| relian a răspuns (pentru specificguy):

Amixce eu nu presupun nimic, ce am spus nu e de la mine, e din ce au spus cei care se ocupa cu cercetari si nu in RO tot ce am spus e de la clinici, de la specialisti din SUA.

E ok ramai cu ce crezi si stii tu.Iti spun ceva din experienta acu. Oamenii la tara, la oras pe vremuri fierbeau laptele, asta e tot, nu ca le spuneam eu sau tu, asa faceau ei.De ce? Intreabai pe ei.Plus de asta eu citeodata cand beam lapte crud direect de la vaca, am fost la fata locului cand omu mulgea vaca, am baut lapte din galea, am facut afte bucale.
Omu mi-a zis ca trebuie sal fierb ca e mai bine asa.

Daca tu stii altceva ramai cu ce stii.Bei oua crude, aia e alta poveste, oul ala este steril, este in acea coaja, nu compara mere cu pere.

Ce am spus este exact ce trebuia sa auzi, eu asa zic ca te-am ajutat extra.
Sminta nu ai cum so fierbi, nici nu am spus asa ceva, am spus de lapte.
Mama acasa fierbe laptele si nu i-a spus nimeni sa faca asta, nu eu nu doctori, asa o vazuit de la batrini.

Daca vrei sa vezi ce sze intampla nu vad ce mai intrebi pe aici. Daca tot le stii pe toate, de ce intrebi unde sa cauti, ai internet, esti doctor de care spui, ce faci, adica sa inteleg ca nu te pricep sa cauti ceva info simple pe netu asta?

Ce am spus e de la sursa sigura, nu bag povesti.Cleveleand Clinic, Mayo Clinic, de astea au auzit vreodata? De universitati din SUA ai citit vreodata, ai citit studii faccute de aia, cercetari etc?

Ei uite eu de acolo stiu.Dar daca tias fi dat link-ul sa citesti, ai fis spus ca stiai si tu sa cauti asa ceva, de aia am spus ceva folosind cuvintele mele, dar eu nu-s cercetator.

Ok cam asta e sa fii sanatos.Asa recomanda specialisti sa fierbi laptele, tu fa cum vrei, este alegerea ta.Ma refer la laptele cules de la vada direct, nu cel pasteurizat care deja este liber de bacterii. Bafta

| specificguy explică (pentru relian):

Ca sunt studii din Romania sau din alta parte, putin conteaza.

Studii sunt de ambele parti. Recomandari gasesti, bazate pe studii, catre toate directiile.

Nu exista studii unilaterale decat legat de lucruri precum a nu bea otrava.

Doctor nu sunt, ci inginer medical, iar asta presupune ca am o oarecare pregatire in inginerie chimica ce, prin activitatea sportiva, se traduce si in nutritie si inginerie alimentara.

Dupa cum ti-am spus de 3 ori, nu te-am intrebat ce mi-ai raspuns, ci am intrebat unde gasesc. Mi se pare evident ca in primul rand am cautat unde era cel mai usor, nu imi faceam cont aici ca sa primesc raspunsurile la care oricum ma asteptam. Am cautat pe Google si nu am gasit. Fermieri nu cunosc, am zis sa incerc aici.

| relian a răspuns (pentru specificguy):

Daca nu gasesti unde am spus, atunci trebuie sa mergi in comune, sate, aproape de unde locuiesti tu si intrebi acolo oamenii care au vaci, care vind lapte, Brinza etc, cam astea ar fi singurele optiuni daca vrei produse faciute de om acasa.

Sijnt comune, sate f aproape de orase, macar afli unde vind acei tarani produsele, apoi stii unde sa mergi.
In rest, nergi prin piete si intrebi, trebuie sa fie pe undeva, sigur gasesti.
Asa sa stai acasa si sa cauti pe internet unde vinde nu stiu cine lapte, brinza etc nu gasesti, pentru ca oamenii aia nu au internwet, nici pagine de web.
Doar de gasesti pe webisturi gen cu e si nansta pe careva care sa stie, sa fi cumparat el, sa cumpere inca si sa iti zica.

Mai cauta, intreaba.Dar de mergi in piete, sigur acolo gasesti un raspuns mai bun.

Romanii tot ce scriu, tot ce stiu in domeniu medical este luate de la americani, cuvint cu cuvint, am verificat eu.Cartile de asemenea tot de acolo is luate.
Unde ai vazut tu in RO pe careva sa se ocupe de cercetare? E doar asa vorba vine.
In carti la bibliografie de te uiti vezi de unde au copiat si au pus in acea carte.
Romanii si cercetarea, sor dus vremurile cand romanii mai faceau cate ceva, dar si pe atunci faceau prin alte tari, nu in tara.

Bafta, sper sa gasesti ce cauti.Eu is sanatos mincind orice si de oriunde, niciodata in viata mea nu m-a durut ceva, cu exceptia dintilor de care nu prea am avut grija.