Sierra1 si suntserios nu ati citit pana la capat intrebarea, plata in ramburs nu garanteaza si ridicarea coletului!
Oricum draga Sonia822, cand vinzi ceva trebuie sa te astepti si la a primi produsul inapoi sau la neridicarea lui, nimic nu iti garanteaza ca cineva nu se va razgandi, o patesc si marii retaileri (eMAG,altex,flanco etc), fie ca se face plata ramburs fie ca se plateste inainte cu cardul si alte sisteme, cineva tot poate sa refuze un colet sau sa ti-l trimita inapoi, ca asa vrea el, ca s-a defectat sau ca mai stiu eu ce.
Eu unul nu prea am patit sa nu ridice cineva ceva cand a cumparat si dorit un produs, din ceea ce vindeam eu la momentul respectiv, dar mai sunt si neseriosi sau oameni care nu doresc acel lucru de aceea iti voi impartasi ceva din propria experienta.
Sa zicem ca ai pus un produs second hand sau nou spre vanzare pe olx si eventualul cumparator vrea sa vada produsul, asta inseama ca atunci cand il trimiti prin curierat mentionezi "livrare cu verificare", apoi vezi ca produsul sa fie cat mai bine ambalat ca la o eventuala aruncare (stim cum fac cei de la curierate!) sa nu se crape fisureze, zgarie etc asa ca il invelesti foarte bine si in cutie ii pui material de acela alb care e enervant daca il zgarii cu unghiile (am un lapsus nu imi amintesc cum ii zice ) se gaseste de cumparat! Conteaza evident ce trimti, ca una e un laptop si alta este o pereche de ciorapi, ciorapii nu necesita ambalare prea complexa, pe cand laptopul da.
Cand trimiti coletul optezi pentru plata ramburs, insa nu inainte de a face o estimare a cat costa transportul. Transportul de obicei il plateste cumparatorul, asa e legea nescrisa de cand cu tranzactiile, insa in anumite situatii cumparatorul si vanzatorul se inteleg ca vanzatorul sa plateasca pretul transportului, e alegerea fiecaruia, insa baza e ca cumparatorul plateste transportul asta ca sa nu iesi in pierdere cumva!
Revenind la estimarea costului transportului (produsului), de ex. daca trimiti prin fancurier ai din aplicatia lor ceea ce se numeste ESTIMARE COST, in functie de localitatea unde trimiti, de distanta, de dimensiunea (volumul) si greutatea coletului se plateste TRANSPORTUL, astfel te asiguri nu in ultimul rand ca celui care-i trimiti coletul este IN ZONA DE ACOPERIRE A CURIERULUI, daca este intr-o zona de tara de ex. la 50-100 km de cel mai apropiat fancurier, se plateste cost suplimentar per fiecare km, si nu stiu daca mai renteaza, adica una este sa trimiti un colet de 20 kg in Ploiesti si alta este sa trimiti in Breaza, Ploiesti, am dat doar un ex. fictiv in aceste 2 localitati poate sa fie identic costul transportului dar in alte zone, localitati din alte orase mari costurile pot fi de 100 de lei 200 de lei doar transportul, daca nu se afla in zona de acoperire si necesita multi km suplimentari cum am spus mai sus. Nu te speria, in general in toate zonele de acoperire a curierului pretul de tranport este in jur de 25 de lei plus minus ceva.
Sper ca te-a ajutat ceea ce am scris si sper ca textul meu sa nu contina greseli practice.
Simpatik (care mă ignoră cu brio!) : nimeni NU garantează ridicarea coletului. Poate in Koreeea de Nord
NU. Vreau o platforma de intermediere. Trimit banii la platforma. Am garantia ca a platit. /Banii nu ajung la mine (inca) Expediez coletul. Am garantia ca il primeste (ca a platit) Ajunge coletul. Clientul confirma platformei care intermediaza ca l-a ridicat. Intermediarul (platforma) imi vireaza banii. Astfel stiu sigur ca banii vin si clientul stie sigur ca primeste coletul. Niciunul nu luam teapa.
Vinzi prin plata ramburs SAU ceri sa ti se dea banii inainte prin cont bancar folosind de ex paypal
Bineinteles ca atunci trebuie sa i dai neaparat ce a comandat, altfel comiti o infractiune
Multumesc pentru raspuns. Eu intrebasem daca exista intermediere intre cele 2. Daca da el banii inainte, ramane cu teama ca nu trimit, daca trimit eu colet, raman cu teama ca se razgandeste si platesc transport dus- intors. Pe o platforma de intermediere nu exista riscuri.