Nu. O proprietate nu se cumpara online, trebuie sa treci pe la un avocat sau un notar (depinde de tara).
E valabil si pentru inchiriat? Ce pagube pot provoca hackerii?
Nu poate inchiria proprietati.
Poate sa cumpere lucruri mici de pe net (in general bilete, sa faca donatii etc.)
Da poate! nu e disponibil chiar orisicui dar este posibil Oh, am uitat sa spun, lucrez in securitatea digitala a datelor, deci cam stiu ce vorbesc.
Si nu trebuie platita imediat din contul bancar al persoanei respective? Sau nu trebuie sa ofere date care nu se gasesc in telefon?(gen date din buletin)?
Ai intrebat daca hackerii pot sa cumpere bunuri de valoare mare cu datele unei alte persoane. Acest lucru este posibil. Cum se obtin aceste date e alta discutie si de aceea am spus ca nu e disponibil chiar orisicui, este necesara o serioasa cunoastere a felulului in care toate aceste lucruri se intampla. Sa luam ca exemplu achizitia unei case: ceea ce este necasar si suficient la aceasta achizitie este un cont bancar care sa aiba sold suficient si un act de identitate corespunzator. Acum presupunand ca ai acest sold intr-un cont bancar, pe numele tau, si ca hackerul are acces la acest cont (altfel discutia este inutila) tot ce mai trebuie este un act de identitate ce poate fi clonat foarte foarte usor, cu datele tale dar cu fotografia hackerului, desigur tinand cont de gen, si iata ca se poate identifica ca fiind tu in fata oricarui notar, avocat, judecator (nu cunosc sa fie implementate in ro solutii de verificare a actelor de identitate decat in cadrul politiei si a serviciului de evidenta a populatiei) deci ceilalti iau de bun actul, mai ales daca clona e profesionist facuta. Despre cum se pot obtine datele personale ale cuiva, sau despre cum se poate obtine acces la un cont personal nu voi povesti aici pentru ca nu vreau sa dau idei.
Dar daca nu am suficienti bani in cont pentru achizitia unei case, etc este impisibil sa die achizitionata pe numele meu, nu?
Nu e imposibil, in sensul ca tehnic ramane o posibilitate, dar se pune intrebarea de ce ar vrea cineva sa foloseasca datele tale pentru o achizitie in conditiile in care nu ar folosi nimic altceva (cum ar fi disponibilitati financiare, drepturi speciale de preemtiune pentru acea achizitie, ceva...). Sincer nu cred ca esti in situatia de a ti se intampla asa ceva, mai degraba riscurile comune in momentul asta este sa fii acostat(a), sa te trezesti cu vizite si/sau contactari nedorite datorita multitudinii de date contextuale ce exista aproape pe orice profil de Facebook, insta samd. Din nou, precizez ca am raspuns exact la ceea ce ai intrebat, daca este posibil, pentru cei mai multi dintre noi riscul fiind doar teoretic si ramanand in zona teoretica pentru toata viata. Ca si metode de aparare: schimba-ti des parolele la conturi, mai ales la cele de social media si email, foloseste parole complexe, nu folosi acelasi cont si card pentru cumparaturi online in care-ti tii si banii pentru zile negre, daca ai depozite financiare fa adminsitrarea acestor depozite direct la ghiseul bancii si nu folosi servicii de administrare online, daca ai cea mai mica suspiciune ca cineva a accesat neautorizat conturile tale, fa o plangere la politie (accesul neautorizat este infractiune fie ca vorbim de contul bancar fie de cel de Facebook), schimba-ti imediat parolele, in cazul unui cont bancar daca ai un card atasat, declara-l pierdut la banca, cere dezactivarea lui (a cardului) si inaiteaza cerere pentru altul, nu da date personale nicaieri, nici macar serviciilor publice daca nu au justificare pentru acele date, foloseste fake id's pe net pentru conturi, nu instala apps decat din magazinele oficiale, analizeaza cu grija daca cerintele acelor aplicatii au justificare, intre o versiune platita si una free, prefer-o pe cea platita, nu tine date personale in deviceuri, daca le tii totusi, foloseste un criptograf pentru protectia lor si NU tine parolele si cheile folosite de criptograf in telefon/tableta, pune-ti intrebarea: daca deviceul ar cadea in mainile unei persoane rau intentionate ce ar putea face cu datele din telefon? daca raspunsul e : nu mare lucru, atunci esti pe drumul cel bun.
Buna Maria,
Daca o persoana obtine datele tale bancare poate sa achizitioneze produse sau servicii, dar cu siguranta nu poate achizitiona lucruri precum case sau apartamente. Aceste achzitii se fac doar printr-un contract incheiat la notariat cu vanzatorul si cumparatorul prezenti.
tigru18 întreabă: