| Iuliapp a întrebat:

Va rog sa imi raspundeti urgent daca stiti! Poate intra cineva in telefonul tau fara sa stii? Mi s-au modificat anumite chestii si mailurile unele conturi au fost sparte si ce pot sa fac in privinta asta daca cineva a intrat in telefonul meu. Funda

Răspuns Câştigător
| anonimg a răspuns:

Verifică toate programele instalate în telefon, și vezi dacă este unul care nu-l cunoști, care nu știi ce face. Pe acesta îl ștergi dacă există.
Dacă nu există, atunci nimeni nu poate să îți intre în telefon dacă nu pune mâna pe el și eventual îi cunoaște parola.
O altă cauză ar însemna să ai un telefon defect și/sau vechi. Dacă este așa, atunci este cazul să il schimbi cu altul.

8 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Schimba parolele idioate. O parola buna e una pe care NU POTI SA O TII MINTE. Trebuie doar sa stii unde o tii. Chestii in telefon pot fi modificate in functie de ce ai mai instalat pe acolo, si desigur ca se poate modifica si de la distanta. Ce poti face? Two-factor authentication la toate conturile care permit asta, acces cu amprenta la telefon, antivirus pe telefon, treburi de-astea.

| elcosmin a răspuns:

Schimba parola la mail/telefon si toate chestiile. Intra si pe wapp la whatsapp web si vezi sa nu-ti fi "spart" cineva wapp-ul. Si mie mi se schimba setarile singure in telefon dar le ignor laughing)

| doctorandus a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

De fapt, nu: o parola ca labunicadinpadureamfuratprunesimure este extrem de greu de spart.

Dar vorbind in general: https://www.lastpass.com cu fiecare parola folosita doar la un singur website.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru doctorandus):

Parola respectiva e o insiruire de cuvinte de dictionar fara spatiu intre ele, fara majuscule, fara cifre. Nu, nu e greu de spart.

| doctorandus a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Da, pentru ca stii dinainte cum a fost compusa, in ce limba, etc. Pentru un hacker chinez nu e deloc cert asta (inainte de a o sparge).

Plus ca ma indoiesc ca Yahoo, Outlook.com, Google, etc. iti permit sa incerci suficiente combinatii de cuvinte romanesti pentru a accesa un astfel de cont. De ce? Pentru ca dupa un numar de incercari (3-5) iti blocheaza accesul 24 de ore.

E ca si la spart WiFi cu WPS: dupa 3 incercari se blocheaza, asa in ca in loc de 48 ore sa-l spargi dureaza 3-4 ani.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru doctorandus):

De acord cu tine, dar te-ai gindit cum ar fi sa faci mass-bruteforce? AI o baza de date cu 1.500.000 de adrese de email din Romania, de exemplu. Si incerci o parola de 2 ori la fiecare. Pina dai peste un cont care are parola respectiva. Parca e un pic altfel, nu? Si daca incerci doar de 2 ori azi, si mai inceri de vreo 2 ori peste o saptamana, sansele ca utilizatorul sa se fi logat si sa nu fii blocat pentru 3 incercate fara succes consecutiv cresc. Eu intr-o perioada tot primeam mail de la eBay aproape zilnic ca incerca cineva sa se logheze si nu nimerea parola...winking

| Ora de net a răspuns:

Bună, Iulia,

Depinde foarte mult cine a avut acces la telefonul tău și ce link-uri ai accesat în ultimul timp.

Dacă ești îngrijorată în această privință, sfatul nostru e să îți salvezi datele din telefon pe un dispozitiv extern și să îl resetezi pe acesta la setările din fabrică. Pe viitor, este bine să reții că pentru a avea dispozitivul protejat este foarte important să folosești un antivirus. În cazul programelor antivirus, nu există o soluție care te va proteja sută la sută, dar indiferent de programul ales (chiar și o variantă gratuită), este bine ca el să fie actualizat constant. Dacă un antivirus nu își actualizează zilnic baza de date el nu va putea să te protejeze de noi atacuri apărute și nu va fi deloc util. În același timp, e bine de reținut că și tu ai un rol activ în a-ți proteja telefonul – nu da click pe link-uri necunoscute, nu instala aplicații străine sau care vin la recomanadarea unor străini.

| Iuliapp explică (pentru Ora de net):

Mulțumesc mult!