anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

1. Cam cati kilometri e normal sa alerge un copil de 14 ani intr-o zi?
2. Cam cati kilometri e normal sa alerge un copil de 14 ani deodata?
3. Exista o anumita limita de alergat?
4. Daca ai alergat prea mult ce se poate intampla?
5. Daca alergi prea mult nu pur si simplu cazi? Adica corpul practic iti spune ca ai exagerat, cazand, nu?

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Organismul nu ia numai din grasime, eu spuneam de ea, pentru ca ea e cea in care sunt stocate cele mai mari rezerve de energie.
Muschii chiar se strica. Fibra lor se rupe. Dar e un proces perfect normal. Cu asta incepe miscarea. Insa mai apoi, fibra se reface, si devine mai groasa, si mai rezistenta la efort. De aceea cei care trag de fiare isi dezvolta corpul, acesta e procesul prin care cresc muschii. Si de aceea se consuma proteine, caci proteinele sunt cele ce refac fibra musculara.
Articulatiile sunt intarite. Muschii lucrati sustin mai bine articulatiile, si de aceea accidentele sunt statistic vorbind mai rare la cei care fac sport. Sau efectele lor nu sunt asa pronuntate.
Articulatiile se vor strica la un moment dat, dar trebuie sa treaca ceva timp, trebuie sa ajungi la batrinete ca sa se intimple asta.

13 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

Dacă acel copil de 14 ani se antreneză la atletism la probe de cros, atunci cu cât aleargă mai mult cu atât mai bine.

suntserios
| suntserios a răspuns:

1 si 2 si 3 cat poate. Fiecare organism are limitele lui

4 ce patesti la orice fel de efort fizic sustinut. Obosesti iti creste ritmul cardiac samd

5. Trebuie sa ajungi la niste extreme sa cedezi efectiv cazand din picioare

| alina2k18 a răspuns (pentru sierra1):

Clar.

| Xaya a răspuns:

Nu cred ca era nevoie sa pui intrebarile separat... Nu exista o limita de alergat, si nu cred ca poti sa te obosesti in asa hal incat sa mori. Depinde si de conditiile in care alergi... pe vremea asta este mai bine sa alergi dimineata, la orele periculoase risti sa te deshidratezi, sa faci insolatie si sa te trezesti pe patul de spital. Eu una cand fug simt ca imi moare pancreasul dupa cateva sute de metri daca ma fortez, si este o durere cam insuportabila, cauzata de fluxul mai mare se sange. Trebuie sa incepi incetisor dupa care maresti ritmul, distanta depinde de cata putere ai.

| Cinga29 a răspuns:

Dragul meu Kazimyr, citește acest articol:

"Alergatul a avut dintotdeauna un impact pozitiv asupra sanatatii fizice si mentale a individului, spun medicii de la Institutul Grenobly din Wisconsin. Insa ceea ce cercetatorii au descoperit recent este combinatia ideala care poate fi facuta cu scopul de a amplifica efectele remarcabile ale alergatului. Medicii recomanda mârâitul in oglinda, zilnic, timp de 10 minute. 《Este vorba despre o autentica detensionare a muschilor faciali si a organelor bucale. Compenseaza activitatea de alergare si ofera pe deplin o dezvoltare din toate punctele de vedere.》"


Sper ca stii ce ai de facut!

| AlexDarius3 a răspuns:

Cat poate.

| BlueDark a răspuns:

Deci orice om poate alerga cat poate.Nu exista limite.
Atat doar, ca poate sa iti cedeze inima daca tragi prea tare.Sa zicem ca esti obosit, nu te mai tin picioarele, ai face bine sa te opresti.

| cristi202 a răspuns:

1)-2) Depinde de... puful in care a fost crescut. Daca a fost rasfatat, nu poate alerga prea mult, va plinge dupa prima suta de metri, daca insa a fost obisnuit de mic cu efortul, va putea alerga si un km fara probleme.
3) Desigur ca exista o limita. Eu nu stiu care e aceea, probabil citiva km, dar exista, asa cum exista limita celor mai bine de 9 secunde la 100 de metri plat, sau cea de doua ore la maraton. Suntem oameni, deci limitati. Nu vom putea alerga la nesfirsit, sau cu viteza unei masini.
4) Nu exista prea mult. Doar in cazurile de boala care interzic efortul fizic. Si raspunsul e simplu - obosesti. Pina nu mai poti, si cedezi si nu mai alergi. Si se mai poate intampla ceva: iti creste rezistenta fizica cu fiecare alergare facuta "prea mult".
5) Nu, nu cazi. Mecanismul e altul, bine cunoscut de cei ce alearga la turele de rezistenta. Dupa un timp, intervine oboseala, totul iti zice sa te opresti, dar, daca cu ajutorul vointei treci peste acel moment, care tehnic vorbind e denumit punct mort, si doar cineva antrenat poate sa faca asta, organismul isi regasesate vigoarea, si incepe sa ia din resursele de grasime ce le are pentru a supravietui. Totul e sa ai vointa necesara pentru a trece de acel moment in care zici ca pici, dar nu o faci.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru BlueDark):

Si daca continui ce se intampla?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru cristi202):

Pai si organismul ia doar din grasime, sau si alte lucruri? Sigur nu se pot strica muschii sau articulatiile de la atata efort?

| BlueDark a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca te mai tin picioarele, faci tahicardie(ritmul cardiac creste prea mult) si inima cedeaza.Mori.

| Cinga29 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai citit ce ți-am recomandat?

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Cinga29):

Da, frate! Inca ma mai gandesc daca sa-ti dau funda pentru umor