1. la 14 ani nu ai nivel de testosteron care sa faca minuni, deci nu te astepta la cine stie ce diferente cam pana pe la 16 ani. aici difera de la om la om, dar, in principiu, la varsta aia nu ai hormonii de crestere la nivelul la care sa zici "wow".
2. acasa esti limitat la greutatea ta, deci putine exercitii. muschii cresc la greutati mari, cand simt ei ca nu te pot ajuta sa faci X lucru, ceea ce ii face sa creasca. daca muschii tai la nivelul actual pot face acel X lucru, nu vor creste, fiind constienti ca in starea lor actuala te ajuta.
3. esti acasa, ce vrei sa faci? impins la la piept cu bara? ce bara? cu greutatea corpului si atat ai cam asa: flotari, genoflexiuni, abdomene, tractiuni, flotari inverse intre scaune (pentru triceps), ridicari de corp pentru gambe. adaugi o masa de abdomene si un scaun = o banca. mai bagi niste gantere si deja poti face impins la piept, fluturari, impins la umeri, ramat spate, flexii pentru biceps, extensii la triceps si multe altele. dar iti trebuie acel minim de 2 gantere si o banca. de fapt chiar poti si fara banca, trebuie doar rabdarea de a cauta pe google.
4.ce sa mananci. orice cu niste mici exceptii: zahar, faina alba, prajeli. in rest, cat timp faci acasa deci nu urmaresti performanta, baga ce vrei in tine. astea de mai sus sunt nasoale in mod deosebit.
5.cand, de cate ori sa mananci? 3 mese principale ale zilei pe care le stii si tu si intre acestea baga niste iaurt/branza, o felie de paine de secara/neagra/integrala, niste fructe, niste alune, un bol cu fulgi de ovaz si lapte. ai de unde alege.
6? parca 6 era. da, muschii odata ce au fost stimulati cresc in perioada de somn si pauza. eu personal in weekend nu am fost NICIODATA la sala, decat de sarbatori legale cand se schimbau zilele aiurea. cat dureaza pauza? depinde. daca fac miercuri de ex picioare si am febra pana joia urmatoare, atunci tocmai vinerea de dupa fac picioare din nou. daca fac luni piept si fac febra urata, astept pana se duce. nu lucrez niciodata o grupa musculara care are febra, sau daca o lucrez, schimb tipul de antrenament pentru ea (daca fac febra la masa, la antrenamentul urmator al grupei daca am febra la ea fac repetari multe cu greutate mica si tensiune continua).
Am 55kg (sau putin mai mult, nu m-am cantarit in ultimul timp), ma gandesc ca trebuie sa mananc mai mult (macar 4 mese bune /zi) sa mai pun ceva pe mine.
Am niste rude doctori care mi-au spus ca febra musculara trece daca depui mai mult efort. De ex: daca ai la picioare sa faci mai multe genoflexiuni, alergat etc.
Perioada de pauza chiar trebuie sa fie de o saptamana?
Eu am scoala deci in weekend am mai mult timp liber, fac mult mai multe exercitii.
Off nu ai inteles.
mesele alea 3 principale ale zilei si mai adaugi 2 intre ele dar nu la fel de bogate (doar nu vei manca de 5 ori pe zi piept de pui + garnitura ca dai in bolanzeala . daca nu te ingrasi asa, maresti cantitatea de mancare la mese.
ai niste doctori care au zis foarte bine. cui pe cui se scoate cand este vorba de muschi, dar la masa musculara nu aplic principiul asta. daca am febra schimb grupele intre ele sa distantez zilele cand lucrez aceeasi grupa. dar eu fac cu greutati mari si fac o febra de nu ma dau jos din pat...asta este diferenta.
pauza ta este weekendul si eventual ziua de miercuri (astfel faci 2 zile, pauza, 2 zile, pauza mai mare). este de ajuns pentru inceput oricum. corpul tau nu stie "azi e sambata, e pauza" stie doar "am nevoie de 48 de ore de pauza, indiferent care sunt aceste ore". daca vrei fa pauza luni si marti si lucrezi in weekend spre exemplu.
K, am inteles, mersi
(ti-am dat funda la primul' raspuns)
Pai, la varsta ta cam astea ar fi exercititle indicate tie:genoflexiuni,, gantere, abdomene flotari etc.de 3 ori pe zi de dimineata este obligatoriu daca vrei un corp sanatos a doua masa pe la 1, 2 si apoi mai mananci pana la ora 7. daca vrei sa mai mananci foarte putin dupa ora 7 mananca un iaurt ceva de genu.
Ar trebui sa maninci din 3 in 3 ore.iar dimineata sa maninci cel maimult, pentru ca e masa principala. ultima masa trebuie sa fie cu 2 ore inainte de somn si sa fie ceva usor.nu bea apa dupa mincare, potis a bei apa dupa jumatate de ora dupa mincare.ar fi de dorit sa te plimbi 15 minute dupa macar 3 mese care le vei avea.