Pai, in caz ca vei merge pana la urma, sa ai la tine haine mai groase cu cat urci mai mult in altitudine cu atat va fi mai frig, si eventual crema de protectie ( cum este traseu de creasta) Ca sa nu cari multe dupa tine, limiteaza-te la strictul necesar - batoane (eu folosesc de obicei batoane cu ceai verde - sunt bogate in calorii si tin de foame) si nu in ultimul rand sa ai apa. Eventual si o trusa de prim ajutor in caz ca se intampla ceva, doamne fereste (noi niciodata nu pornim la drum fara sa aiba unul dintre noi o trusa) ca metoda de precautie. Si sa fi echipata adecvat - bocanci de munte, tricou, pantaloni, sapca etc.
Nu mentionezi daca ai mai urcat vreodata in viata ta pe munte sau nu. Si cand spun "urcat pe munte" ma refer la trasee, nu la mers cu telecabina pana la Babele.
Daca este prima oara cand mergi pe munte, nu ti-as recomanda sa incepi cu cel mai inalt varf din tara.
Indiferent ce traseu alegi, nu este simplu sa ajungi pe Moldoveanu. Ai nevoie de ceva conditie fizica, de echipament adecvat si de conditii meteo bune.
Am mai urcat pe Piatra Craiului, pe Retezat dar acum ceva timp. În ultima vreme nu prea am făcut mișcare așa mai intensă de asta îmi fac griji. Am mai fost acum o lună cred pe un traseu de munte dar a fost simplu, în sensul în care nu era abrupt.6 ore a durat, dus-întors și m-am descurcat destul de bine
Salut. Daca urci pentru prima data pe munte, iti recomand sa nu incepi cu Vf. Moldoveanul. Este un traseu destul de dificil, daca nu ai nici conditie fizica, cu atat mai rau. Eu, acum 2 ani am incercat sa urc pe Moldoveanul cu niste prieteni, dar am abandonat din cauza conditiilor meteo nefavorabile ( mai ales cum este traseu de creasta, este destul de nasol sa te prinda ploaia - creste pericolul de accidentare, alunecari etc). Trebuie sa ai in vedere si cum este vremea daca vrei sa urci pe Moldoveanul.
Ai putea incerca niste trasee mai usoare pentru inceput:
1) Vf. Bistriciorul - langa Colibita, jud. Bistrita-Nasaud (peisajul este spectaculos) - traseu usor spre mediu, (are o portiune putin mai grea spre varf) dus-intors dureaza cam 6.
2) Vf. Retitis (Suceava) traseul este foarte usor, dar este de preferat sa mergi in grup din cauza turmelor de oi si a cainilor de care poti da pe traseu. Aici noi am inoptat la Cabana Meteorologica). Am facut traseul in 2 zile deoarece am vizitat mai multe zone, dar dus intors dureaza in jur de 7-8 ore, daca urci pana la cariera de sulf (sau ce este) cu masina,
3) Cheile Rametiului (Alba-Iulia) - peisaj spectaculos, mai ales daca alegi sa faci o parte din el prin apa. Depinde pe unde vrei sa mergi, noi am mers pe partea cu catarare (cel mai greu) si ne-am intors pe partea cu raul - prin rau (a fost cea mai misto experienta - toata lumea se uita la noi cum veneam prin rau). Traseul dus intors pana in Poiana dureaza in jur de 4-5 ore.
4) Cheile Bicazului (langa Turda judetul Cluj) - traseu relativ usor, dureaza maxim 4 ore. Este frumos, dar odata ce te inveti sa mergi pe munte vrei sa incerci ceva mai hard.
Eu ti-as recomanda aceste 4 traseuri pentru inceput (pe care am mers si eu - prima data) chiar daca nu ai conditie fizica, nu sunt dificile, si peisajele care se vad sunt pe masura.
Mult succes.
Condițiile meteo sunt bune, vor fi 13 grade. Deocamdată aici vor să meargă niște prieteni și vreau să merg cu ei...si nu prea știu la ce să mă aștept. De asta întreb
Dacă nu am bocanci de munte, pentru că nu merg așa des în drumeții, cu ce îi pot înlocui? Sau de ce criterii trebuie să țin cont? Unde pot găsi acele batoane cu ceai verde? Știu, multe întrebări
Daca zici ca ai fost in Piatra Craiului, eu cred ca poti urca linistita pe Moldoveanu, mai ales daca vei merge cu cineva care a mai fost. Tot ce trebuie sa faci e sa iti iei imbracaminte adecvata si sa va incadrati in timp sa nu se faca noapte. Daca spui ca va fi in jur de 7 ore traseul, banuiesc ca vreti sa urcati pe Valea Rea, aveti un platou undeva la jumate si sursa de apa. Have fun!
Da, exact, pe Valea Rea. Da, ghidul a mai urcat, știe drumul și plecarea va fi în jur de 7 dimineața. Mulțumesc pentru info!
In magazine cu articole sportive. In principal Dechatlon. Iar acele batoane le gasesti in supermarketuri: Profi, Auchan, Selgros, etc.