| XxMariaElenaXx a întrebat:

Buna ziua!

Am nevoie de sfaturile dvs sad, poate nu pare ceva foarte important, insa este un subiect ce pe mine, ma consuma destul de mult.

Va multumesc inca de pe acum pentru rabdarea pe care mi-ati acordat-o citind.

Voi incepe cu inceptul.

In ultimii ani am avut un stil de viata nu tocmai sanatos, mancam prostii( dulciuri, MC, KFC etc ) destul de des, la ore foarte tarzii, nu faceam miscare absolut deloc si nu ma hidratam suficient.

Insa acum 3 luni in urmă am inceput sa fac schimbari deoarece am inceput sa fiu nemultumita de aspectul meu fizic si de rezistenta pe care o am.

Nu sunt foarte plinuta, am 1 m 66 cm si 60 kg, dar problema este ca kg respective nu sunt distribuite uniform.

Asa este organismul meu din nefericire, gena in sine....am pus totul doar pe brate si burta, picioarele fiind destul de slabe, fundul mic

Fara a creste masa musculara nu voi arata niciodata asa cum imi doresc. Sunt constienta de acest aspect, sunt constienta de faptul ca foarte multa munca in spate, sunt dispusa sa muncesc dar am nevoie de indrumare.

Pentru mine conteaza enorm de mult. As vrea sa arat mai bine, iar eu nu am norocul altor persoane de a se depunde grasimea in alte zone si de a avea un abdomen okay.

Am inceput sa ma documentez cat am putut eu de mult, insa uneori cedez. Sunt atat de multe informatii peste tot, unele se contrazic intre ele, altele in schimb nu au logica, am obosit, asa ca am decis sa apelez la sfaturile dvs.

Voi analiza raspunsurile si voi incerca sa creez un echilibru in capul meu.

Tin sa precizez ca in aceste 3 luni nu am avut cine stie ce rezultate, in conditiile in care am mers la sala si am facut ce am putut cum am putut, uitandu-ma la video-urile altor persoane.

Stiu ca pentru a da grasimea jos trebuie sa fii in deficit caloric, dar daca vrei masa musculara nu ar trebui sa fii in dificit caloric. Poti da burta jos in timp ce iti construiesti masa musculara?

Incerc sa mananc o data la 4 ore, si mananc mult dar mult mai okay decat inainte, si nu vad niciun progres, probabil fiindca mananc cantitativ mai mult. Nici nu stiu.

Dimineata mananc ovaz fiert cu fructe si diferite seminte plus iaurt grecesc, iesa o minunatie, stiu ca poate fi caloric, dar imi place. Poate este prea mult. Nici nu stiu. Insa imi este atat de dificil, am renuntat deja la atat de multe, macar asta ma mai face fericita.

Dupa amiaza mananc pui cu salata sau diverse legume, vita la airfryer cu carotfi depinde, incerc sa diversific pe cat pot de mult, le pun mereu in caserole pentru a ma asigura ca nu mananc foarte mult, dar nu pot sa stau sa calculez mancarea, mi se pare too much sa stau sa imi numar bobul de orez, i just can't, dar sunt mult mai atenta.

Intr-adevar, mai am mici gustari, unt de arahide cu paine sau rondele de orez. Simt ca am nevoie de cate ceva pentru a fi fericita. Stiu ca nu este okay sa iti gasesti fericirea in mancare dar este atat de greu sa stai pe minim si sa vrei sa mai mananci ceva, ceva mai bun.

Toata lumea spune ca lactatele nu sunt okay, dar am crescut cu ele si imi plac, apoi ca glutenul nu e bun, dar imi place sa fac mini pâiniti cu unt si usturoi in casa, ador gustul painii sau orice are faina alba, incerc sa limitez dar nu pot elimina.

Nici nu stiu ce este sau nu este bun. Sunt confunza. Vreau sa arat bine dar vreau sa ma pot bucura de anumite alimente si nu gasesc niciun echilibru, dar niciunul.

Cand am crezut ca schim lucrurile si imi gasesc un oarecare echilibru constat ca este la fel, aceeasi chestie dupa 3 luni ca si cum as manca tot pizza si dulciuri ca inainte, dar macar eram fericita facand-o dar acum nu o fac si nici rezultate nu sunt. Cat de mici, nu cer schimbari radicale. Stiu ca nu poti repara greselile facute in ani in doar 3 luni, dar macar ceva acolo, cat de mic. Nimic.

Poate sunt aceleasi calorii dar poate sunt mai sanatoasa mancand legume, dif seminte, fructe, poate este o schimbare in interior si nu o vad, dar eu imi doresc acel abdomen relativ plat si picioarele mai mari, nu imi sta nici o pereche de pantaloni, arat caraghios, slaba dar cu burta, imi detest conformatia.

Si intr-adevar nu am o situatie financiara prea buna pentru a-mi permite un consultant in nutritie, fitness, nici pudra proteica nu mi-o pot permite momentan daca investesc in mancare mai sanatoasa, sala plus chirie si altele e super dificil avand 2500 de lei salariu

Si niciun antrenor nu te va ajuta pe gratis, nu cunosc pe nimeni. Imi vine sa renunt la tot, totul e greu, nimic nu merge. Am obosit.

Răspuns Câştigător
| pisica2017neagra a răspuns:

Salut!?

Îți înțeleg frustrarea și apreciez sinceritatea ta. Într-adevăr, să-ți schimbi stilul de viață poate fi complicat și descurajant, dar e important să-ți amintești că orice progres, oricât de mic, este un pas înainte!
•Alimentație

1. Mese echilibrate
- Continuă cu ovăzul dimineața. Este o sursă bună de fibre și te menține sătulă.
- Asigură-te că mesele tale includ proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase. De exemplu, combinația de pui cu salată sau vita cu cartofi este bună.
- Evită extremele: Nu trebuie să elimini complet lactatele sau glutenul decât dacă ai intoleranțe. Moderarea este cheia.
- Gustările: Înlocuiește unele gustări cu alternative mai sănătoase, cum ar fi morcovi cu hummus sau iaurt grecesc cu fructe de pădure.

2. Controlul porțiilor
- Este ok să nu numeri fiecare calorie, dar e important să ai o idee generală despre cât mănânci. Folosește farfurii mai mici pentru a controla porțiile.

•Exerciții fizice

1. Antrenamente eficiente:
- Concentrează-te pe antrenamente de forță pentru a construi masa musculară, cum ar fi ridicarea greutăților sau exercițiile cu greutatea corporală (genuflexiuni, flotări, plank-uri).
- Include antrenamente cardio de intensitate moderată pentru a arde grăsimile (alergare, jogging, ciclism).

2. Progresivitate:
- Crește treptat intensitatea și volumul antrenamentelor tale pentru a evita plafonarea.
- Urmărește tutoriale de la surse de încredere sau găsește un program de antrenament structurat care să se potrivească obiectivelor tale

•Mentalitate

1. Răbdare și perseverență:
- Progresul poate fi lentuț și e important să ai răbdare. Fiecare corp reacționează diferit la schimbările alimentare și fizice.
- Încearcă să te concentrezi și pe cum te simți, nu doar pe cum arăți. Sănătatea emoțională contează mult și se reflectă în aspectul exterior în timp.

2. Susținere și motivație:
- Găsește o comunitate online sau un grup de suport. Sunt multe grupuri pe rețelele sociale dedicate celor care au aceleași obiective.
- Împărtășește progresul și dificultățile tale cu prietenii sau familia pentru a primi sprijin moral.

Alimente accesibile:
- Caută alimente sănătoase care sunt accesibile, cum ar fi legumele și fructele de sezon, ouăle, fasolea și lintea.
- Cumpără în vrac și pregătește mese în avans pentru a economisi bani.

Exerciții gratuite:
- Sunt multe resurse online gratuite pentru exerciții fizice, de la aplicații de fitness la videoclipuri pe YouTube.
- Folosește parcurile și spațiile publice pentru antrenamente în aer liber.

Nu te descuraja dacă rezultatele nu sunt imediate. Fiecare schimbare mică în bine este un pas înainte și, cu timpul, vei vedea progresul. Amintește-ți că îmbunătățirea sănătății și a aspectului fizic necesită timp și răbdare. Succes!

7 răspunsuri:
| Furnicuta000 a răspuns:

Stiu ce zici dar daca ai incercat si cu sala si tot nu poti scapa de burta, ultima solutie sunt procedurile astea care se fac la medic gen liposuctie. Dar poate situatia nu e asa rea cum crezi tu. Oricum nu esti singura cu aceasta problema. Eu una pun grasime pe solduri si fund, altii pe burta, suntem diferiti. Uneori grasimea aia nu se duce, e adevarat, dar nu trebuie sa disperam

| andreierdna91 a răspuns:

Salutare.
Eu am avut mereu kg in plus, mereu am incercat diverse diete, unele de pe internet, altele de la medicul nutritionist.
Nimic nu functioneaza doar ca dieta - ma rog, dai jos si apoi pui inapoi. Stilul de viata este cheia - dar asta presupune multa vointa.
Legat de ce spui: Felicitari ca ai scapat de MC, KFC, fast food in general.
Eu am incercat si am ajuns la aceeasi concluzie ca tine: trebuie sa avem micile noastre bucurii si in ce mancam.
Ca informatii as putea sa-ti recomand 2 surse: Starea Sanatatii (Youtube) si doctorul Mihail (Youtube).
Bineinteles ca autoritatea cea mai buna ar fi un medic (sau dupa parerea mea 3 medici de la care sa compari si sa combini sfaturile) nutritionist. Vreau sa mai spun inca o data - M E D I C - nu orice omulet de pe internet care a facut si el 2 cursuri de nutritie.
Incearca sa cauti un antrenor care sa aiba studii in domeniul kinetoterapiei (ca sa nu-ti distruga articulatiile prin exercitii - am avut zeci de pacienti distrusi la nivelulu coloanei si al articulatiilor genunchilor si coatelor de asa-zisi antrenori care ii rupeau la sala pentru masa musculara si nu tineau cont de nimic altceva).

| Lyly_aurelia_1979 a răspuns:

Bună. În primul rand la inaltimea de 1, 66 si 60 kg nu esti de ingrijorat, te dezavantajeaza forma corpului care este (Măr). In primul rand daca vrei sa. Slăbești trebuie sa. Inveți sa te educi singura. Adica iti impui niste reguli. Nu mai mananc pâine de cat 2 felii dimineata, carne fiarta, gratar(nu prajita) cu satata sau legume. Mananca 3 mese dar porții mici, niciodata nu te ridici satula de la masa( un truc bea un pahar de apa inainte de masa si unul dupa) si 2 gustari. Un fruct, migdale nuci. Etc. Bea cel putin 2 l de apa pe zi. Nu mai manca dupa ora 6 seara. Si fa miscare. Succes!

| VoidEternal a răspuns:

Masa musculara se pune mult mai greu la femei. Dacă la sala lucrezi cu greutăți, doar cu greutăți, și cât mai mari, atunci are sens sa mănânci mai mult, in special proteine.

Dar ți-aș recomanda mai întâi să slăbești și apoi să încerci să pui masă musculară.

Cel mai important aspect al unei diete este constanța. Asta înseamnă că pentru mult timp de acum încolo trebuie să renunți la zahar și grăsimi și să reduci din carbohidrați. Pâinea din păcate trebuie eliminată sau redusă la minimum.

Organismul se adaptează la nivelul de efort, doar din sport nu slăbești decât extrem de puțin, dieta e cheia. Apoi pentru a avea forme, iarăși e importantă dieta dar creste in importantă și câtă greutate miști la un antrenament.

Nu e nicio scurtătură din păcate, rezultatele vin greu, iar motivația e cel mai greu de menținut.

Dacă vrei putem discuta mai in detaliu, eu anul asta am terminat facultatea de Sport și Performanță Motrică deci îți pot oferi niste sfaturi care au o bază teoretică, deși ce e mai important ți-am spus deja.

| AnastasiaK a răspuns (pentru VoidEternal):

Disclaimer:

1. Din câte știu, nu există "Facultatea de Sport și Performanță Motrică", există Facultatea de EDUCAȚIE FIZICĂ ȘI SPORT, program de studii/specializare Sport și Performanță Motrică. Corectează-mă dacă greșesc, dar dacă te referi la UNEFS, sigur nu greșesc, iar să nu știi ce facultate ai terminat e un mare semnal de alarmă.

2. Am cunoscut absolventă a facultății precizate la punctul 1 care scotea niște perle enorme, fiind și campioană mondială în sportul ei și antrenoare la clubul lu' ta-su. Deci mare atenție pe cine ascultați, o diplomă nu face pe nimeni deștept!

3. Huge RED FLAG: omul nostru a terminat facultate în domeniul sportului, dar dă sfaturi în nutriție (și proaste pe desupra, "evită grăsimile"...nu, trebuie evitate anumite grăsimi, altele chiar sunt recomandate). Majoritatea profesorilor de la facultatea menționată la punctul 1 le repetă foarte des studenților să se limiteze la domeniul în care sunt specializați și să evite pe cât posibil să intre în alte arii, printre care și nutriția.

| VoidEternal a răspuns (pentru AnastasiaK):

1. Nu, nu vorbesc despre Unefs. Și chiar ți se pare atât de important sa te cramponezi de numele facultății vs denumirea specializării? Discuția era generică.

2. Da, sunt oameni care termina facultăți fără să dobândească multe cunoștințe. Și? Asta mă pune și pe mine automat în aceeași oală?

3. Așa cum ziceam, discuția era generică și într-un stadiu incipient. Nu am intrat în detalii despre grăsimi monosaturate, polisaturate sau saturate și transfats, care sunt bune și care nu.

4. In afara de a mă contrazice pe mine cu chestii irelevante exceptând eventual grăsimile, unde puteam sa fiu mai precis, tu cu ce ai contribuit tu la discuție? Unde sunt sfaturile tale de experta?

Maybe get the f¹¹ck off your high horse?

| AnastasiaK a răspuns (pentru AnastasiaK):

Mi se pare foarte important să știi măcar numele facultății pe care o termini.

Și da, faptul că ai o diplomă în sport și vii să o prezinți de parcă asta te face cunoscător în domeniul nutriției, te face fix acel individ care a terminat facultatea degeaba happy

Grăsimi "monosaturate" și "polisaturate" laughing Ia mai googălește o dată să vezi cum se cheamă alea. Ai vrut să demonstrezi că știi și mai rău te-ai afundat.

În ultimul rând: nu am de ce să mai adaug sfaturi pentru ca i s-a răspuns deja la întrebare destul de bine, deci e mai mult decât suficient ajutor pentru alți utilizatori să infirm răspunsul tău și să nu-i las să facă greșeala de a se lăsa păcăliți de o diplomă bună pe post de hârtie igienicăwinking