| Vali222005 a întrebat:

De ce nu pot sa meditez decât 2 minute?
Nu știu mi se mișcă corpul singur, mușchii si nu pot tine nici degetele in poziția corespunzătoare.
Ce poziție îmi recomandați și ce trebuie sa fac ca sa mi se mai miște corpul?
P. S sunt începător

5 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Asta e, n-ai răbdare.

| sierra1 a răspuns:

Stai in fața pc-ului, cu mouse-ul in mână!

| wexceptional a răspuns:

Stai si tu linistita putin ca nu mori relaxeaza muschii si admira respiratia si o sa poti. sa spui si o rugaciune in timpul acela ca te ajuta sa te concentrezi mai bine astfel ai prins doi iepuri dintr-o singura lovitura mai ceva ca marii vanatori

DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

In primul rand, cand vine vorba de meditatie... trebuie sa stii ca nu exista un mod de a medita corect si gresit, nu exista meditatia buna si meditatia rea. Exista doar a medita si atat.
Nu este ceva ce zici "am reusit" nu, este ceva ce se simte.

Nu trebuie sa tii detele intr-o pozitie corespunzatoare, nu trebuie sa faci nimic de acest gen pentru inceput, cu atat mai mult sa te gandesti ca poate nu faci ceva corect. Exclus. Daca te gandesti la asta, nu este ok, din start. Desi... nu trebuie sa te gandesti la nimic.

Cum adica sa se miste corpul? thinking Unde sau ce ai citit tu despre meditatie? Iti recomand sa citesti Eckhart Tolle - "Puterea prezentului".

Revenind la meditatie, sunt mai multe tehnici, dar tu trebuie sa o gasesti pe cea potrivita tie, si nicidecum sa te astepti la vreo transa din prima, pentru ca daca ai o asteptare, ai un gand, daca ai un gand... se duce totul.

Trebuie sa stai relaxat, in principiu in pozitia lotul, cum se spune, dar poti oricum vrei tu, in masina, pe scaun, in pat, nu conteaza. Trebuie sa te axezi pe respiratie si atat, in prima faza. Pur si simplu respiri, numeri pana la 8, expiri si asa mai departe. Poti sa tii si aerul mai mult in tine, cam 4 secunde, dupa ii dai drumul (tehinca 8-4-8). Concentreaza-te pe aerul care iti trece prin nari, astfel incat "nici urechile tale sa nu auda sunetul produs".

Dupa o sa iti apara in minte numai ganduri, tot felul de ganduri. Este ok, nu trebuie sa te agati de ele, asta este si ideea. Daca in schimb te iei cu gandul, revii la normal, si o iei de la capat. Posibil sa nu iti iasa nici intr-o luna, dar este perfect normal big grin, asa este la inceput. Depinde de tine.

Nu ar trebui sa simti ceva specific, ar trebui sa simti ceva ce oricum simteai de mult, dar era astupat de toate gandurile si sunetele intalnite de tine. Este o senzatie de pace, fara sa te gandesti la nimic, nici macar la "poate am reusit".
Este ceva ce se simte, nu se gandeste, asa ca nu incerca sa analizezi cu creierul aceasta stare. Este imposibil.

Citeste si: "Meditatia de opt minute" - Victor Davich.


Cum stii cand ai reusit? Cand nu o sa te mai intrebi asta. Desi este afirmatie putin lipsita de sens si mi s-a paurt ciudata la inceput, este foarte plina de adevar big grin

| mastadont a răspuns (pentru DoarBogdan):

Foarte bine spus!
Meditația este relaxare și trebuie să te facă să te simți bine iar poziția trebuie să fie aceea în care te simți tu cel mai confortabil. Poate stai în fotoliul preferat, sau chiar în pat pe spate sau într-o parte, nu contează. Ce e important e ca tu să te simți relaxat. Concentreazăte pe respirație sau pe bătaia inimii. Lasă mintea să umble însă cu un scop. Puneți o întrebare care te macină, scrutează și analizează fiecare răspuns, încearcă să gândești liber, și să renunți la maia, iluzia în care toți trăim. Când vei avea o experiență reușită vei simți un sentiment de pace și de iubire profund, care nu ar putea fi explicat nici printr-un milion de cuvinte.
Să meditezi înseamnă de fapt, mai ales la început, un fel de disciplinare a minții. De aceea se folosesc exercițiile de concentrare, pentru ca să poți folosi mintea la puterea ei maximă, să faci ordine printre gândurile care se perindă prin aceasta. Ai putea să stai 20 de minute însă fără intenția de a medita, și să te gândești la ce ai de lucru mâine și ce să mai gătești, însă asta nu ar fi o meditație. Meditația înseamnă să pui ordine în acel amalgam de gânduri, acel haos. De multe ori, avem atâtea gânduri, atâtea griji în minte că uităm să mai fim noi înșine, uităm să ne analizăm starea de spirit, să ne punem întrebările existențiale pe care, după părerea mea, toți ar trebui să ni le punem la un momentdat. Meditația este un moment în care mintea primește liniștea de care uneori toți avem mare nevoie. Toate grijile dispar, toate gândurile pier și rămâne acel sentiment de pace profundă.