| Pacquiao a întrebat:

Forta are legatura cu rezistenta?
De exemplu la flotari,tractiuni, etc
Un numar mare de repetari ajuta la dezvoltarea fortei?

6 răspunsuri:
| viposo a răspuns:

Forta are legatura cu rezistenta dar in raport nu prea mare, ai nevoie si de un program in care sa lucrezi cu gantera si haltera, flotarile si tractiunile ajuta mai mult la definire.

| Nickname1890 a răspuns:

Intr-o masura destul de mica... Forta si rezistenta se dezvolta separat si nu prea ai cum sa excelezi in ambele.

Sa o luam asa: Forta reprezinta capacitatea ta de a ridica pentru o durata scurta de timp greutati cat mai mari. Sa zicem ca impingi 100kg la piept pentru 1 max 2 impingeri.

Rezistenta este capacitatea de a sustine un anumit efort... sa zicem ca faci 60 de flotari fara intrerupere.

Acum relatia dintre ele este urmatoarea: Faptul ca poti sa faci 60 de flotari corecte fara intrerupere nu te ajuta sa impingi 100kg la piept, iar daca impingi 100kg la piept nu inseamna ca vei putea face 60 de flotari fara intrerupere.

Cum spuneam este greu sa excelezi in ambele intrucat fiecare implica fibre musculare diferite. Muschii sunt formati din fibre albe responsabile pentru forta exploziva si fibre rosii (care sunt lente) responsabile pentru rezistenta. Antrenandu-te in regim de forta sau de rezistenta favorizezi dezvoltarea unui anumit tip de fibre musculare.

Daca ai obserat in sporturi gen alergare ciclism etc. Sunt atletii buni pe sprint si atletii buni pe distanta lunga mai sunt si cei de semifond (distanta medie, care sunt undeva intre) dar nimeni nu poate excela si pe sprint si pe rezistenta, pentru ca este fiziologic imposibil. Asta nu inseamna ca nu poti sa te antrenezi in ambele feluri, este chiar indicat, dar trebuie sa stii ce vrei.

| Cosmin86 a răspuns:

Nu.

Forta = maxim 5 repetari.

POTI mai mult de 5 repetari -> legi greutati de tine.

Eu la tractiuni leg 20-30 kg de mine ( la sala au centuri speciale ) a.i. sa nu pot peste 5 repetari.

| Cosmin86 a răspuns (pentru viposo):

Alt copil mic care isi da cu parerea!

NU EXISTA exercitii "de definire" copil aiurit ce esti. Definirea se face din alimentatie.

Ia leaga tu 30 de kg de tine si fa tractiuni. si apoi sa-mi spui dupa 1 an de zile cum stai la forta.

| Galezu11 a răspuns:

Salut, numarul mare de repetari(15-1586948) cu greutate mica duce la anduranta muschiului, numarul mic de repetari cu greutate mica duce la nimic, numarul moderat de repetari cu greutate nimic duce putin spre forta, numarul mic de repetari(1-8) cu o greutate mare duce la forta, iar pentru masa musculara, numarul mediu de repetari(8-15). Daca doresti sa cresti in forta, lucreaza cu greutati mari si numar scazut de repetari. Succes, sper ca te-am ajutat.

| AlexSalutir a răspuns:

1.Nu au nici o legatura
2.Numar mare de repetari duce la rezistenta
Hai sa iti dau un exemplu de forta si rezistenta.
Faceam skendemberg cu un coleg foarte puternic,nici macar nu il puteam misca din loc!
Dupa cateva runde la rand, in a cincea tura mai exact, incepeam sa il duc eu pe el din cauza ca aveam mai multa rezistenta ca el.
In rest, nu mai am altceva de spus, sunt de acord cu ce au spus ceilalti baieti.