In mod normal la dieta e recomandat sa le mananci asa, simple.
Insa cea mai potrivia combinatie ar fi ori vreun fruct ori un iaurt natural.
Dietele sunt o prostie. o data ce ai terminat cu dieta, te ingrasi la loc. de ce nimeni nu intelege ca pentru a slabi, tot ceea ce trebuie sa faci este sa mananci mai putin? fara regimuri complicate si restrictii inutile. cea mai simpla varianata este sa renunti la mic dejun si gustari. si apropo, carbohidratii ingrasa (de parca nu era evident).
Surplusul caloric ingrasa, nu carbohidratii. Incearca tu un stil de viata fara carbo (deci si fara fructe, cereale, etc) si vezi cum te distrezi.
Ma gandeam ca este evident faptul ca surprusul caloric e principalul vinovat pentru kg in plus, dar voi mentiona data viitoare. si da, glucidele se transforma instant in grasime, fie pe abdomen (daca nu este lucrat), fie in ficat. in plus, e dovedit stiintific ca toti carbohidratii dau dependenta, si e normal sa nu iti poti imagina viata fara acestia, suntem legati emotional de orezul cu lapte facut de bunica
Pai nu, surplusul caloric e SINGURUL vinovat, nu "principalul". Nu exista sa fii in deficit si sa te ingrasi, chit ca mananci dulciuri zilnic.
Apoi, carbohidratii dau ENERGIE. Ai nevoie de ei pentru un antrenament reusit si mai ai nevoie si dupa, pentru o recuperare ok, iar in general ai nevoie pentru pastrarea unui nivel optim de glicogen. Nu e vorba de dependenta de orez cu lapte (sau in cazul tau, o fi si asta, cine stie, eu personal nu consum orez cu lapte), ci de functionarea NORMALA a organismului. Sistemul nervos central are nevoie de glucoza (informatie pe care o stiu inca din clasa a 7-a, nu stiu cum de tie ti-a scapat). Sistemul digestiv are nevoie de fibre (da, astea sunt tot carbohidrati). Sistemul muscular, am zis deja, are nevoie de carbohidrati (daca nu-i dai tu, o sa fie transformați alti macronutrienți in carbo si pierzi din alta parte). Si chiar daca, sa zicem prin absurd, nu ai avea NEVOIE (nevoie fizica, nu dependenta emotionala) de ei, tot nu ai cum sa-i excluzi fara sa excluzi implicit o gramada de micronutrienti si grasimile sanatoase in mare parte + cateva surse de proteine. Nu se punea problema ca nu iti poti "imagina" viata fara ei, ci ca nu poti avea viața fara ei.
Grasimi din ce? orez expandat? cat despre orezul cu lapte, am dat un exemplu banal ca sa arat ca tu nu poti renunta la carbohidrati pentru ca esti dependenta de ei, nu pentru ca nu ai putea trai fara ei, datorita endorfinei eliberate, si nici nu e nevoie. nu am zis ca trebuie sa renunti la carbohidrati, ci ca nu isi prea au rostul (in cantitate mare) cand vrei sa slabesti, deoarece, chiar si in deficit caloric, organismul tinde sa stocheze surplusul de energie (provenit din glucide) in grasime, cum e de ex orezul expandat. ce valoare nutritiva are? 0. are acelasi indice glicemic cu al zaharului, iar eu nu vad diferenta. cand ai glicemia crescuta, ea scade la fel de brusc si apar poftele, indrand intr-un cerc vicios. pesonal, nu vad rostul cerealelor in viata moderna, dar agreez fructele (pentru ca sunt mai nutritive), dar nu mereu, legume (cat mai multe si diverse), nuci, seminte, leguminoase (sa mai tina locul carnii). deci nu e neaparat sa elimini complet carbohidratii, (nu ca n-ai putea trai foarte bine si fara ei) doar ca nu e nevoie de cantitatile uriase consumate in ziua de azi. fiecare alege ce baga in gura, nu este nimeni obligat sa urmeze un anumit regim. tu daca te impaci cu glucide inainte si dupa antrenament, go for it eu doar scriu din ce m-am documentat in ultimii ani. si da, creierul se hraneste cu glucoza, dar nu e neaparat sa-i dai de-a gata, e obisnuit sa-si procure singur din alte surse inca de pe vremea omului primitiv. nu o sa intru in detalii ca sunt multe de zis si am lucruri mai bune de facut decat sa ma cert cu straini de pe internet
Un lucru mai bun ar fi sa te documentezi ca lumea ca in ultimii ani vad ca ai facut-o degeaba. Grasimi din caju, alune...au si astea carbohidrati, ca sa raspund la prima intrebare. Ti-am scris deja toate argumentele necesare ca sa-mi sustin ipoteza si concluzia. Daca vrei, o luam si pe exemple: toti sportivii de performanta consuma carbohidrati (sunt una dintre ei) si niciun nutritionist nu iti recomanda sa renunti complet la ei, ci maxim la cei simpli. Dar na, s-a trezit Iuliana mai desteapta decat cei cu studii/experienta si stie ea ca poti trai bine-mersi fara carbohidrati (chit ca nu e in stare sa incerce)
Cocoline23 întreabă: