| dupacupa444 a întrebat:

Salut. am 14 ani, 50 kg, 1.70. oare ii ok sa ma apuc de sala?(sa nu ziceti ca o sa ma opresc din creștere ca nu e adevărat)

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Nu este recomandata sala la copii si adolescenti, fiindca inhiba hormonii de crestere si dezvoltare.
Sala este recomandata tuturor dupa 20 de ani, cand cresterea s-a incheiat.

Uite aici un caz, cu un tanar de 19 de ani, care a ignorat sfatul sa nu meraga la sala, cand era adolescent si nu a mai crescut deloc in inaltime, de la 15 ani:

https://www.tpu.ro/......cineva-de/

Uite aici ce a scris acest medic:

"în 6 Ianuarie 2018 | Brigaela a răspuns:
1. Poate opri sau incetini cresterea, fiindca va deturna sinteza de proteine catre forarea unor mase musculare mari. Daca muschii spatelui nu sunt bine dezvoltati inainte de a incepe sa ridici greutati sau daca oasele nu sunt complet maturizate (19-20 de ani), poti avea srprize sa ti se taseze vertebrele. Nu ridica greutati decat la indicatia medicului de medicina sportiva, nu dupa ureche sau la indicatia unui antrenor care poate nici nu are studii in domeniu.
2. Nu neaparat, depinde.
3. Daca incluiesti cu fructe sarace in zahar si calorii, alte alimente bogate in acestea. Adica, de exemplu, daca consumi mere Renet sau visine sau portocale in loc de dulciuri, paine, paste si cartofi.
4. Este doar temporara, depozitele de grasime se vor reechilibra apoi.
5. Da, poti. Vei face insa muschi puternici si rezistenti, dar nu atat de voluminosi. Daca cosești, de exemplu, vei face niste bicepsi foarte frumosi si de foarte buna calitate. Sigur, nu vor fi umflati cu pompa, vor fi mai mic, fiindca muschiul de buna calitate este dens.
6. Nu. Mai degraba antrenamentul in frig si la aer curat"

sursa:
https://www.tpu.ro/......-lucratul/

| Alexis1202 a răspuns:

Poți sa faci sala. Dar nu la nivelul de culturism, dar trebuie sa fi matur si sa realizezi ca la vârsta ta ar trebui sa faci sport pentru sănătate, dezvoltare armonioasa a corpului, nu pentru a arată ca Hulk, despre asta vorbim după ce faci 18 ani. Eu sunt personal trainer, am antrenat un băiat de 15 ani, se poate, doar ca trebuie sa ai mare grija sa lucrezi cu grija si treptat si sa nu te arunci la body building, ăla se face după 18?

| TheStrategist a răspuns:

Este bine, nu îți va opri creșterea așa cum spun unii. Dacă era așa, majoritatea culturiștilor care s-au apucat de la 12 ani de ridicat greutăți ar fi fost foarte scunzi.

| TheStrategist a răspuns (pentru Alexis1202):

Bodybuilding-ul se face după 18 ani? La 14-15 ani e vârsta perfectă să începi dacă faci exercițiile corect.

| raMLesS a răspuns:

Apuca-te de sala, nu te lua dupa Jassmina ca e cel mai retardat user de pe TPU.

| AnastasiaK a răspuns (pentru Alexis1202):

Cine decide că se face după 18? Tu? Ești personal trainer degeaba, ia și verifică regulamentele federației de culturism și fitness și vezi vârsta minimă de participare. Iar dacă alea nu te conving, îți dau eu o bibliografie lungă cu cărți de specialitate (pe care e clar că tu nu le-ai citit) în care se afirmă clar că după 14 ani e în regulă să se facă inclusiv antrenamente de forță (adică alea la care se lucrează cu greutăți mai mari decât la culturism, în caz că nu le diferențiezi).

Nu are rost să precizezi că ești personal trainer că la ce cursuri de rahat se fac pentru asta, crede-mă pe cuvânt că femeia de serviciu de la sală s-ar putea să știe la fel de multe ca tine. Când faci o facultate în domeniu, poate și un master și un doctorat sau când o să antrenezi sportivi de performanță, abia atunci "funcția" ta o să fie relevantă. Până atunci, că zici că ești personal trainer sau că zici că ești tâmplar...e același lucru.

| Alexis1202 a răspuns (pentru AnastasiaK):

Buna și tie!? Părerile sunt împărțire, eu și prietenii mei suntem de părere ca body buildingul mai poate aștepta pana la 18 ani. O zi frumoasa!

| AnastasiaK a răspuns (pentru Alexis1202):

Mulțumesc, n-am chef de formalități inutile, iar în caz că nu era evident, în fața specialiștilor, părerile tale și ale prietenilor tăi sunt nule. Eu nu mi-am spus părerea aici, ci ți-am spus cum stă treaba. Tu și prietenii tăi puteți să aveți părerea și că Pământul e plat, la fel de relevantă va fi și acea părere.