Adica exemplu exercitii pentru picioare:
- forta = scoti timp foarte bun la sprint
- masa musculara - picioare mari (solide)
- rezistenta - alergi kilometri si tot mai poti
Sper ca am fost pe inteles.
Multa bafta
Serios? Chiar pui întrebarea într-un mod serios, sau aşa la caterincă?
Păi mie îmi indică faptul că tu nu cunoşti semnificaţia cuvântului.
Voiam sa stiu cum se manifesta muschiul daca mi fac un program de antrenament bazandu ma pe rezistenta.
Am crescut in masa cat am frut iar acum vreau sa dau jos toata grasimea si sa ramana muschiul foarte accentuat, nu vreau sa mai creasca.
Evident rezistenta inseamna ca te tine mai mult, dar eu eram curios cum evolueaza mshciul cu un astfel de antrenament. Caci n am vazut la nimeni.
Rezistenta nu functioneaza chiar asa cum rezi tu. Daca faci o serie de 30genoflexiuni in loc de 10 nu vei alerga mai mult.
Exercitiile de forta si masa muculara sunt cam acelasi lucru. Unii spun ca pentru crestere ideale sunt seriile de cate 5 repetari, altii ca de 10-12. Oricum muschii cresc si cu serii de 5 si cu serii de 10 (bineinteles daca le oferi suficienti nutrienti) De obicei daca vrei o crestere rapida trebuie combinate exercitii de 4-5 repetari cu exercitii de 8-10-12 repetari. Partea interesanta vine la rezistenta. Poti creste in masa muculara si daca faci serii cu greutate mica de 20-30-40 etc. repetari. Ce-i drept, mai greu si cu conditia sa oferi muschilor cantitatea de proteine de care au nevoie. IN felul asta iti cresti rezistenta (o sa vorbesc mai incolo despre rezistenta) in timp ce cresti in masa musculara, dar este un antrenament mult mai solicitant pentru muschi ce au nevoie de un timp de refacere mai mare. De aceea nu prea este folosit de cei care au ca singur obiectiv cresterea in masa musculara. Este mai lent si mai solicitant. IN schimb este folosit de sportivii ce au nevoie de rezistenta musculara.
Rezistenta este de mai multe feluri, dar felurile astea se combina intre ele.
Presupun ca iti dai si tu seama ca nu e acelasi lucru sa faci o serie de 50 de genoflexiuni si sa alergi 10 sau 15km. Corpul functioneaza pe doua sisteme de energie anaerobic (fara oxigen) si aerobic (cu oxigen).
Cel anaerobic lucreaza atunci efortul este foarte solicitant si pe intervale scurte de timp. De exemplu daca faci o serie de 50-60 de genoflexiuni acesta este efort anaerobic.
Cel aerobic intra atunci cand efortul este ceva mai usor si poate fi sustinut pe o perioada foarte lunga de timp chiar ore in sir. Cum este cel al alergarii pe distante lungi.
Deci daca faci 50 de genoflexiuni nu vei alerga mai bine 10km, vei reusi sa alergi mai bine poate ori o distanta mai scurta ca intre sa zicem 100-si-3000m cam astea sunt probele strict anaerobice in atletism fie vei reusi sa faci data viitoare 50 de genoflexiuni cu aceeasi greutate dar ceva mai usor.
Partea a 2-a este ca aceste sisteme sunt dependente unul de celalalt. Nu lucreaza complet separat niciodata se opreste unul si intra celalalt si invers (desi asa pare la prima vedere). Deci Daca vrei o rezistenta mai buna in efort anaerobic (de exemplu sa alergi mai bine 1000m sau sa faci 100 de genoflexiuni fara oprire ai nevoie sa antrenezi si sistemul aerobic. Inversul nu este valabil.
Bun ok de acord cu tine, multumesc de informatii, dar nu ne-ai explicat pana la urma ce intelegi tu prin rezistenta?
Acum ca tipul care a postat a venit cu ceva completari la intrebarea initiala este mai usor de raspuns pentru ca stii cu exactitate la ce s-a referit. La cum a fost postata initial intrebarea, fara sa te uiti pe alte raspunsuri iti da de inteles ca nu stie ce este rezistenta, sau cel putin eu asta am inteles si observ ca nu am fost singurul.
Credeam ca am explicat destul de bine care este treaba cu rezistenta. Ce inseamna rezistenta? Capacitatea de a sustine un anumit efort pe o perioada cat mai indelungata.
Acum ca am mai vazut completarea lui... am scris si in poostul anterior. Daca dai muschilor suficiente proteine vor creste dar intr-un ritm mai lent decat cu un antrenament de masa. De asemenea au nevoie de mai multa refacere pentru ca este un antrenament mult mai epuizant.
Ionut, ce urmaresti sa obtii prin antrenamentele astea? Care este scopul tau? Daca imi spui asta poate pot sa iti dau un raspuns mai bun.
Salutare,
Din pacat eu nu doresc sa obtin ceva, doar am raspuns la o intrebare referioare la ce se refera rezistenta si prin asta am dat un exemplu cat mai popular pentru a intelege mai bine. Eu nu sunt profesor de sport sa stiu cu exactitate ce face un anumit regim de antrenament.
Poate daca se formula altfel intrebarea nu mai raspundeam si nu se mai creea atata valva legata de exemplul dat.
O seara faina.
Ma adresam celui care a pus intrebarea cand am intrebat ce doreste sa obtina astfel daca stiu ce vrea mai exact poate il pot ajuta mai bine.