| Junseng a întrebat:

Salut! Vreau sa ma apuc de kickboxing. Problema este ca momentan am aparat dentar si nu cred ca pot participa la antrenamente din cauza ca nu stiu daca pot pune gutierele. Eu as vrea sa stiu daca gutierele oferă protecție foarte buna pentru dinti. Ideea este ca am băgat cam 2500 de euro si 2 ani de aparat dentar pana acum si nu as vrea ca după ce termin tratamentul kickboxingul sa imi afecteze alinierea dinților. As vrea niște sfaturi si pareri de la cineva care practica sportul sau care are cunoștință de cauza.

8 răspunsuri:
| AnemonaP a răspuns:

Eu am o ruda care s-a lăsat din cauza aparatului dentar. Tot este risc mare sa îți pui protecție peste aparat dentar, o sa distrugi toată munca. Aici ai cam de ales, dantura sau sportul. Sănătatea sau un hobby. Deocamdată nici nu știi cum va fi pentru tine. Parerea mea e ca nu merita.

| Junseng explică (pentru AnemonaP):

Eu in câteva luni o sa dau aparatul jos. Ideea este sa nu ii strâmb după.

| AnemonaP a răspuns (pentru Junseng):

Am inteles, dar sunt foarte mari șanse sa faci asta. De asta s-a lăsat și ruda mea. Se putea apuca după dar a ales sa nu.

| newaccountbye a răspuns:

Eu am făcut box și aveam un coleg care purta aparat dentar. Sa știi ca exista pentru meciuri proteze speciale pentru aparat dentar, nu doar pentru cei fără aparat. Și poți face sportul asta chiar dacă ai aparat, dar acum intrebi și tu antrenorul

| AnastasiaK a răspuns:

Despre aparat dentar si kickbox am discutat si aici:

https://www.tpu.ro/......a-meciuri/

In rest, nu crezi ca e un pic la mintea cocoșului că îți asumi un risc? Nu doar în sportul ăsta, că și în altele te poți alege accidental cu vreun cot sau vreo minge în față, dar cu atât mai mult când sportul în sine presupune pumni și picioare în față.

În general, dacă ai ca prioritate "to look pretty", recomandarea e să stai departe de astfel de sporturi. Riscul să pățești ceva care chiar să-ți strice aspectul e mic, dar simpla lui existență s-ar putea să-ți afecteze stilul de luptă, să devii mai ezitant/fricos și cu atât mai mult o să-ți iei bătaie dacă lupți așa.

| AnastasiaK a răspuns (pentru AnemonaP):

Nu e "sănătatea sau un hobby". Când faci ca hobby e foarte simplu să nu te accidentezi în vreun fel, poți chiar să ceri să nu fii lovit la față. Alegerea e între sănătate și performanță, iar alegerea asta apare în orice sport de performanță pentru că, sper că e clar, niciunul nu e sănătos (poate înotul, deși n-aș garanta nici acolo).

| AnemonaP a răspuns (pentru AnastasiaK):

Dacă începi un sport, nu înseamnă ca vei face performanțalaughing Asta e faza! Cineva abia se gândește sa înceapă un sport, și vorbim deja de performanța? Cam devreme.

| AnastasiaK a răspuns (pentru AnemonaP):

Cam trebuie sa stii cu ce gând îl începi pentru că și parcursul diferă apoi, chiar dacă începi de la 0. Cunosc exemple de sportivi care au avut primul meci după 6 luni de practică (lucru care nu s-ar fi întâmplat dacă nu aveau parte de la bun început de pregătirea specifică sportului de performanță).

Dacă îl interesează doar ca hobby, atunci are tot cam la fel de multe riscuri ca și când s-ar apuca de dans...sau mai puține.