| DomineRex a întrebat:

1. Sa zicem ca sunteti soferul unei masini in viteza careia ii se defecteaza franele, iar pe drum vedeti in partea stanga 5 oameni si in partea dreapta 1 om.Sa presupunem ca trebuie neaparat sa alegeti intre 1 om pentru a salva 5 oameni sau sa omorati 5 pentru a salva unu.

2. Sa zicem ca va plimbati pe strada cand deodata un camion fara sofer scapa de sub control si se indreapta catre un grup de 5 oameni.Singura posibilitate de ai salva este sa impingeti un om nevionat care din intamplare se afla langa dumneavoastra, in fata camionului.Presupunem ca acel om este foarte gras si ar putea oprii camionul, iar la fel ca la punctul 1 ati sacrifica 1 om pentru a salva 5 sau ati salva pe 1 si lasati sa moara 5.

Ce as vrea eu sa stiu este decizia luata la fiecare dintre cele 2 variante (nu vreau sa aud nici o cale de mijloc trebuie sa alegeti 5 pentru 1 sau 1 pentru 5) si sa explicati de ce ati luat decizia respectiva.De ce ar fi morla sa omori 5 pentru 1 sau 1 pentru 5?

23 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Nu am cum sa aleg "teoretic"fara sab fiu acolo sau fara sa fi trait asa ceva. Teoretic se pot spune multe despre fiecare, care mai de care mai interesant, dar momentul ala e al dreacu de concret.

| DomineRex explică (pentru harciog):

Pai pur si simplu faci un exercitiu de imaginatie ca nu e asa de greu.Nu te judeca nimeni dupa alegere dacuta, vreau sa vad daca majoritatea ar alege calea rationala sa salveze 5 si 1 sa moara sau cea emotionala sa salveze 1 si 5 sa moara(asta e aleasa mai mult la a doua varianta).

| Shaddar a răspuns:

La prima problema, il iei pe cel singuratic, la a doua, nu il arunci pe grasun in fata camionului.De ce? Pentru ca in primul caz toti cei 6 sunt deja implicati, ori iei 1 ori iei 5.In celalat caz, tipul pe care ai putea tu sa il arunci (desi... poate opri un camion.cam greu sa cred ca il pot arunca asa cum trebuie) nu e implicat si exista sansa nu opreasca un camion.Psihologic vorbind, oamenii isi asuma riscuri atunci cand pui problema diferit, cand bagi pierderile in fata.Nu prea conteaza moralitatea.In al doilea caz ala nu e implicat, nu stii daca opreste camionul, doar presupui.

| DomineRex explică (pentru Shaddar):

Ceea ce am spus eu nu trebuie sa fie neaparat si adevarat din punct de vedere stiintific totul e doar ipotetic.
Daca il arunci pe grasan ai certitudinea ca acel camion va fi oprit(in cazult de fata), iar daca nu faci asta nu te faci intr-o orarecare masura vinovat de moartea a 5 persoane pe care le puteai salva sacrificand doar 1?

| harciog a răspuns (pentru DomineRex):

Nu poti face alegeri pur teoretice cind este vorba de moarte si viata in acelasi timp.Camionul scapat de sub control sigur are vreo defectiune si depinde unde pentru ca, daca e directia, poti sa-l f.i ba nu ai ce-i face si tot asa daca e in plina viteza pentru ca devine un fel de sanie.E vorba doar de timpul tau de concretizare si de reactie.

| Shaddar a răspuns (pentru DomineRex):

Ipotetic vorbind atunci, tot ii las pe cei 5 sa moara.Nu sunt eu cel care conduce masina, nu e necesar sa ma implic, eu il omor pe omul ala, nu cel care conduce.Salvez 5 oameni care nu erau responsabilitatea mea si ajung in puscarie.Instinctul de conservare primeazalaughing

| carpediem a răspuns:

Cam sadica intrebare...hm. In primul caz nu raspund pentru ca sunt sofer, iar in al doi-lea prefer sa nu hotaresc eu cine moare, ci as salva ce se poate. Ce raspuns vrei tu e ca un pact cu diavolul. Ar fi "domine Fortuna" cred.

| carpediem a răspuns (pentru DomineRex):

Si daca 1 ala este un doctor de renume care salveaza sute, mii de vieti, iar cei 5 sunt sa zicem rromi? Vezi ce branza esti pe cale sa faci. Lucrurile nu sunt ceea ce par.

| Shaddar a răspuns (pentru carpediem):

Ai pierdut controlul masinii, ai timp sa hotarasti daca iei 5 sau doar 1.Nu ai timp sa te uiti daca sunt tigani ( sa le spunem pe nume) si nici nu ai timp sa il iei la intrebari pe cel care e singur ca sa vezi daca umanitatea pierde sau nu ceva.

| Vizitiul a răspuns:

In fond, e imoral sa omori, infiderent de cauza sau mijloc. Avand in vedere ca pot ucide doar unul si nu cinci, e firesc sa aleg a ucide unul si nu cinci, dar, la fel de bine pot alege sa-i ucid si pe cei cinci, pentru ca, cine ucide un om, este capabil sa ucida toti oamenii, nu doar cinci. Dar, intr-un final, nu aleg sa-i ucid nici pe cei 5, nici pe acela singur. Situatia in care ma aflu imi impune sa ucid, nu ucid de bunavoie.

| Vizitiul a răspuns:

Ce cautai cu 100-a la ora pe polei, poneiule? Debitezi "debitatii"...

| Shaddar a răspuns:

Deci tu nu ai lua nici o decizie? Ar fi ceva de genu "nu conteaza cati iau, conteaza sa nu ii iau cu roata".Nu are nici o legatura faptul ca tie ti-a sarit in fata un caine, in primul caz de mai sus nu-ti sare nimeni in fata.

| Vizitiul a răspuns:

Pusca ta e fara glonte pe teava. Eu rulez in functie de conditiile de drum, nu in functie de viteza maxima admisa pe acea portiune de drum.

| DomineRex explică:

Stiti nu contextu in care esti obligat sa omori pe cineva ma intereseaza si diferenta dintre fiecare context.
In pimul caz pot spune ca marea majoritate ar alege sa omoare doar pe unu decat pe 5.
Dar in al doilea context desi e asemanator, accidentul nu se produce din vina ta in nici unul dintre cazuri oamenii nu ar sacrifica pe 1 ca sa salveze 5 si cat de moral e sa ii lasi pe toti 5 sa moara cand ai stii ca poti sa ii salvezi omorand doar 1...

| Vizitiul a răspuns:

Mai bine te fac eu o tura in Dodgele tau. Ce zici de asta?

| DomineRex explică:

Ok ai grija sa nu te epuizezi.

Instinctul de supravietuire omule.Nu iti risti libertatea pentru altul.Ii lasi sa moara pe aia 5 fara nici o remuscare. Daca era vorba ca te afli intr-un grup, atunci era alt aspect, dar faptul ca ai doar detaliul dat de tine, se rezuma la ce pret pui pe libertatea ta.

Ma nu te gandi la pedeapsa imagineaza-ti ca ai lua un premiu pentru ca ai salvat 5 persoane si nu ca te-ar baga la puscarie pentru ca ai impins un grasan in fata camionului.
Ipotetic tu stii ca poti oprii camionul acela doar daca impingi omul de langa tine in fata lui, iar daca nu o faci e ca si cum ai lasa 5 persoane sa moara nu e ca si cum ai spune nu am avut nici o optiune nu sunt vinovat de moartea lor si in plus nu eu sunt responsabil pentru accident.Tu esti vinovat ca nu ai facut nimic cand puteai salva 5 persoane in schimbul uneia.Si nu ar fi moral sa omori pe unu pentru a salva 5 decat sa nu faci nimic si sa lasi camionul sa isi vada de drum?

| Inferno a răspuns:

1 Lovesc primul om, pentru ca 5 vieti sunt mai importante decat una.
2 Nu ai mentionat unde se afla acel om gras. Daca se afla pe trotuar nu il imping in fata masinii pentru ca el nu are nici-o treaba si nu a fost asa fraies ca ceilalti 5. Mai bine sa moara aia 5 care a fost fraieri si nu s-au uitat foarte atent pe strada (la distanta mare) sa vada daca vine vreo masina.
Mai bine salvez un presupus om atent decat niste aiuriti.
Daca omul nu se afla pe trotoar si era si el pe strada
In acest caz tot nu l-as impinge pentru ca nu a fost asa aiurit incat sa se avante in mijlocul soselei si a stat mai la margine.
De unde stiu eu ce a gandit acest om?
Poate a vazut camionul si din cauza asta s-a oprit mai din timp. Deci si-a asigurat viata. Si de ce l-as arunca pe acest om care si-a asigurat viata salvandui pe acei neglijenti.
Daca si el era tot la fel de aiurit ca ceilalti, atunci il arunc in fata camionului fara remuscari.

Ok, deci facem abstractie si de legi.Nu, tot nu il arunc.Inceteaza sa vezi moralitatea ca un absolut.Suntem oameni, suntem egoisti.Cu ce te incalzeste ca ai salvat 5 "la oferta", cand nici macar nu era treaba ta? Daca te mustreaza constiinta, ok, arunca grasul in fata, salveaza-i pe ceilalti, dar nu vad sensul.In prima situatie era tu raspunzator, dar in cealalta nu esti.

| Wehrmacht a răspuns:

1.Daca oamenii aia nu imi sunt cunostinte ma doare undeva de ei ma salvez numai pe mine.
2.Cum vine mah asta? De ce mama dracu sa impingi pe altul ca sa salvezi pe altul? L-asi impinge pe aia din fata camionului.Scenariul ala e pur SF.
Sau si mai simplu: nu cunosc oamenii aia, nu imi pasa de ei nu risc nimic.
3.Intrebarea nu-si are rostul.Asa ceva nu se intampla in viata reala.
Si scenariile sunt cam tampite putin...La primul,ar fi mai simplu sa intrii int ceva moale,ca doar ai volan si poti controla masina, nu e film.
La 2, exista claxon.SI aia 5, nu ar fi atat de tampiti sa stea sa dea masina peste ei.Si,serios,un gras ar putea opri masina? Ti-am spus deja si o repet, e pur SF.

Nici in prima situatie nu erai tu raspunzator ca ai avut o defectiune la masina.Vinovat e cel care a fabricat masina cu o eroare.
Ma rog am inteles ce vrei sa spui mersi de raspunsuri.

| DomineRex explică (pentru Wehrmacht):

Nu asta e scopu intrebarii sa analizezei scenariile, dar ma rog intrebarea s-a consumat deja...