Zalmoxis este divinitatea daca de prim rang, mentionata de Herodot in ale sale "Istorii", ca fiind un fost sclav al lui Pitagora.
Nu tot ce au spus grecii este adevarat, in privinta lumii barbare.Grecii trebuiau sa se raporteze cumva la o lume pe care o considerau salbatica, sa o puna in legatura cu civilizatia lor, adeseori prin adaosuri total nefondate, precum mitul sclavagismului lui Zalmoxis.Herodot fabula mult.Foarte probabil,Zalmoxis era o divinitate din panteonul dacic,panteon despre care nu stim prea multe si nici nu vom sti vreodata.(aviz idiotilor precum Daniel Roxin, care am vazut ca are destui urmaritori, din pacate, atat pe pagina de Facebook, cat si pe Youtube; promovarea protocronismului si a dacopatiei in societatea actuala, precum in alte epoci, este o CRIMA impotriva stiintei istoriei-si indivizii astia se mai si dau drept mari descoperitori ai istoriei "adevarate"/obiective)
Bineinteles ca nu a existat Zalmoxis.Nu trebuie sa ne luam dupa Herodot in acest caz.Este doar una dintre divinitatile religiei POLITEISTE dacice.
S-a mai adus in discutie presupusul monoteism al dacilor.Da domne, toate popoarele pagane din lumea asta NU au fost monoteiste, s-au gasit tocmai dacii astia amarati si izolati, in frunte cu marele profet Zalmoxis sa fie precursorii crestinismului.Sau,cum spunea Funar:"Isus e pui de geto-dac".
Cea mai paroxistica forma de cretinism in randul societatii romanesti.
Corect e: nu se stie. Tot ce stim este o informatie culeasa de Herodot din auzite (zvonuri), care a fost ulterior inflorita de altii. Nici macar nu stim daca mintea el sau l-au mintit altii la carciuma. In masura in care informatiile sale despre sciti pot fi verificate, a spus multe nerozii.
Documentele privind existenta Zeilor antici au fost fie distruse, fie ascunse de biserica catolica, musulmani, iezuiti si alti inamici condusi de israeliti.
https://tinyurl.com/v5z4jwy
Crestinismul a rescris istoria ca sa se potriveasca agendei sale. Daniel Roxin este crestin, este deci normal sa aiba o viziune alterata asupra istoriei.