Cioran era nihilist. Si mai era un filosof nihilist numit Krishnamurti (nu-l confunda cu gurul cu acelasi nume).
Nu are nici o legătură numele meu cu întrebarea pusă, încearcă să faci abstracție de el.Am citit câteva opere ale domnului Cioran.Am pus întrebarea cu scopul de a cunoaște dacă mai sunt oameni stoici în ziua de azi. Dacă nu ai nici o idee și nu cunoști nimic despre stoicism, abține-te de la comentarii nejustificate.
Mi-a starnit interesul subiectul, totusi nu eram la curent cu ideea / definitia asa ca a trebuit sa dau o fuga pana pe wikipedia. Strangely enough se pare ca ma identific cu "miscarea". However nu pun asa mare accent si nu inteleg cum m-ar ajuta. Probabil ca nu inteleg nici curentul pe deplin, care to explain? Oh si exista cumva vreo corelatie intre ateism si nihilism?
Pentru tine ce reprezinta? Si daca neaga adevarul absolut, care pentru mine poate fi interpretat fiind ateu, iar nimic nu este real, unde suntem si ce facem?
(Pentru mine, noi existam doar in mintea noastra). Presupun ca esti familiara cu "experimentul" lui avicenna cu omul plutitor? Oricum, un link ca sa te actualizez: http://en.wikipedia.org/wiki/Avicenna.
Totodata, crezi in suflet?
A, scuze, "oameni stoici" se poate interpreta in mai multe feluri, vezi dexonline. Adepti ai stoicismului sau adepti ai filosofiei stoice ar fi mai corect spus. In principiu orice idee rationala care a fost sustinuta in trecut poate fi sustinuta in contemporaneitate. Problema e doar de a-i gasi. Probabil or fi forumuri pentru stoici pe internet sau in orice caz forumuri de filosofie unde ar putea apare mai multi stoici.
Stoicismul a fost intemeiat ca, sa-i zicem 'forma filozofica' de Zenon din Citium in jurul anului 300(ICh).
A fost dezvoltat in epoca romana pana in sec. I (In.CH.), apoi 'diversificat' de Seneca, Epictet, Marc Aureliu.(asta inaintand panain sec. VI.
Esenta stoicismului consta intr-o conceptie practica, materialista si o perceptie (gnoseologie) a lumii senzorial, in principal.Adica stoicii erau adeptii 'realitatii' palpabile, demonstrabile. Se pare ca in final, in zilele noastre, a ajuns la ramuri sau sublimari de genul 'calculul propozitional'(adica o propozitie este considerata ca fiind adevarata numai prin verificarea practica). Apar apoi ramuri care dezvolta subiectul sub aspect verbal, lexical. Apare apoi principiul conexiunilor; in mare parte Logica are ca un fel de fundament al logicii. De la logica nu e decat un pas pana la matematica. Deci putem considera, printr-un abuz de limbaj ca stoicismul este embrionul matematicii. Si nu numai. Poate al stiintei.
Poate sa fii aparut si alte ramuri conexe caci am auzit si de 'calculul propozitiilor ' care poate fi pana la polivalent, si de calculul relatiilor care analizeaza, stabileste proprietatile relatiilor. Folosite in informatica, in HT.(inalta tehnologie).