| TahionN a întrebat:

Adevarul este relativ sau absolut?

Răspuns Câştigător
| petruclaudiu78 a răspuns:

Adevarul este absolut, dar perceptiile noastre subiective si diferite, de la un individ la altul, il fac sa para relativ.

39 răspunsuri:
| swee1love a răspuns:

Absolut.thinking

| Robert_2986 a răspuns:

Relativ

| BigBang a răspuns:

Adevarul este relativ.
Singura exceptie cunoscuta este aceea care sta la baza creatiei.
Stiintific,si aici la refer la adevarata"stiinta",cea a crearii, sau din punct de vedere religios, singurul absolut este"Dumnezeu"si/sau "Starea primordiala". salut

| ArcAnna a răspuns:

Relativ

| DianaScorpio a răspuns:

Eu zic ca este relativ, la fel ca orice alt lucru de fapt.

| sanda_9766 a răspuns:

Absolut

| Alphawolf a răspuns:

Nu-mi vine sa cred. Vad ca filozofia lui @Harciog este molipsitoare.
@DianaScorpio, poti da un exemplu a unui lucru care este relativ(exclus gusturile)?

| BigBang a răspuns:

Adevarul nu este absolut din moment ce el reprezinta concordanta intre cunostintele noastre si realitatea obiectiva.Realitate obiectiva care este independenta de constiinta umana si nu invers.Realitatea nu depinde de noi, ci noi de ea.Deci realitatea e relativa pentru noi.Tocmai deoarece noi nu suntem absoluti. Absolut si independent de relativitate a fost doar acea stare primordiala de la care a avut loc creatia.Insa noi facem parte din acest univers, care este relativ, deci ralativitatea ni se aplica.Nu ti s-ar aplica doar in cazul in care ai creat tu acest univers.Si cand te-ai referit la adevar,in cazul in care te-ai referit la"Dumnezeu"sau/si"Starea primordiala ", care sta la baza creatiei, acesta este singurul absolut din moment ce sta la baza creatiei.Deci"adevarul"din moment ce face parte din acest univers ni se aplica doar noua=relativitate.Relativitatea nu se aplica absolutului tocmai pentru ca absolutul nu ocupa loc in spatiu-timp, din moment ce absolutul exista inainte de crearea universului.Deci relativitatea se aplica doar noua,universului in care traim.
P.S Vroiam doar sa lamuresc situatia,deoarece unii care si-au exprimat parerea,sau nu, mai mult au indus in eroare, decat informat.salut

NOname
| NOname a răspuns:

Idem petruclaudiu78.

Răspuns utilizator avertizat
| claudia01 a răspuns:

Relativ...

| Alphawolf a răspuns:

@BigBang, nu ai lamurit nimic! Din raspunsul tau reiese ca persoana ta este relativa. Cele scrise de tine la fel. Totu-i relativ? Am incheiat discutia. Eu nu am nevoie de o conventie, eu am nevoie de adevar. Nu uita, 2+2=4 indiferent de convingerile tale.

| Aspasia a răspuns:

Bună
Adevărul este relativ.
O zi luminată!

| TahionN explică:

Alphawolf stii ca intr-un anumit limbaj matematic, 2+2 poate avea alt rezultat?happy

| BigBang a răspuns:

Alphawolf
Eu am explicat explicit! Cand citesti un text ia-l ca pe un intreg si gandeste lucrurile in profunzime.Altfel mesajul textului nu este inteles exact cum ar trebui sa fie. Cele spuse de mine"nu sunt propiile convingeri"din moment ce am vorbit despre"stiinta". Nici fenomeme care se cer a demonstra nu sunt, din moment ce deja au fost demonstrate.Iti sugerez sa te informezi inainte de a te afirma. Daca mai continui sa aberezi,neavand cunostinta de cauza, nu numai ca iti voi ignora total spusele, dar iti voi raporta si raspunsurile aberante si/sau ilogice.Nu ajuti pe nimeni dezinformand.Iti recomand sa mai citesti cate o carte, din cand in cand.Da, ai dreptate!
2+2=4 Cel putin in universul nostru.Insa inainte ca si crearea sa fi avut loc aceasta ordine logica nu exista.salut

kongeriket
| kongeriket a răspuns:

Adevărul este absolut.
În momentul în care un adevăr ajunge să fie relativ, înseamnă că nu a fost adevăr niciodată.
Exemplu: 3+3=6, ln(e)=1, LG(10)=1, cbrt(27)=3 (radical de ordinul 3). Aceste rezultate sunt adevărate în mod absolut indiferent de părerea mea, a ta sau a oricui altcineva.
Exemplu 2: Natriu = Sodiu, Caliu = Potasiu = K, Azot = Nitrogen.
Acestea reprezintă o convenţie însă sunt tot adevăruri absolute din simplul fapt că reprezintă acelaşi element care există indiferent de părerea mea, a ta sau a oricui altcineva.

petruclaudiu78 ţi-a dat un răspuns foarte bun.
Ca exemplu la ce-a spus el, putem lua afirmaţia "Cerul este albastru".
Ei bine, noi percepem cerul albastru graţie unor reflexii ale luminii soarelui. În realitate cerul nu este albastru.
Asta nu înseamnă că însăşi culoarea cerului este un adevăr relativ. Nu! Culoarea cerului este tot aia indiferent că noi îl vedem albastru sau că leii (care văd în tonuri de gri) îl văd gri deschis.

Salut.

| BigBang a răspuns:

Adevarul reflecta realitatea!
Singurul"absolut"este acela care sta la baza creatiei si caruia legile fizicii nu i se/s-au aplica(t).Noi facem parte din acest univers deci legile lui ni se aplica. Excluzand din start existenta unui creator, automat contrazici creatia.Raspunsurile unora dintre useri, exclud creatorul=exclud creatia.Deci sa le luam in ordine, logic.salut

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adevarul este o minciuna!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Adevarul este absolut dar in lume exista atat de multe "adevaruri" ca nu stii pe care sa il crezi.De asta zic unii ca este relativ.Adevarul este unul singurbig grinumnezeu.Toate celelalte sunt minciuni in comparatie cu El.

| Chris a răspuns:

Adevarul este absolut relativ.

| Alphawolf a răspuns:

@BigBang, faptul ca ataci ieftin nu iti sustine convingerea. Hai ca-ti arat si alta varianta decat stii tu, una mai profunda(daca tot vorbesti de profunzime) si extraordinar de simpla. Existentul inseamna informatie - informatia inseamna adevar! Atat.
"Absolut si independent de relativitate a fost doar acea stare primordiala de la care a avut loc creatia." - speculatie - greseala.
"Insa noi facem parte din acest univers,care este relativ, deci ralativitatea ni se aplica."- speculatie - greseala.
"Relativitatea nu se aplica absolutului tocmai pentru ca absolutul nu ocupa loc in spatiu-timp, din moment ce absolutul exista inainte de crearea universului." - speculatie - greseala.
Absolutul de care vorbesti tu poate fi o infinitate de nimicuri. Cum ai dedus ca starea primordiala nu a avut nevoie de spatiu-timp? Nu stim nimic exact de spatiu si timp.

| MeScorpion a răspuns:

Totul este relativ.

| TahionN explică:

Cand afirmi ca totul este relativ, crezi implicit in absolutivitatea axiomei "Totul este relativ". Numai bine!

Ahh. Contraargument la aceasta idee:
"Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu!" Socrate

Deci in final se ajunge la relativitate, intrand intr-un paradox al conceptelor.

| Hăgiul a răspuns:

Adevarul nu este decat o definitie data omului realitatii. Dar realitatea de azi nu va fi aceeasi cu realitatea de maine.

| Alphawolf a răspuns:

Nu poti afirma ca adevarul este relativ fara sa-ti contrazici afirmatia. Daca adevarul este relativ nu mai poti sustine nimic, argumentele nu mai au valoare. In cazul asta, totul este o conventie.
Deci, cine abereaza?

| NickiMinaj a răspuns:

Adevarul e relativ, stiinta e conventie, iar perceptiile umane, umane fiind, inseala.

| BigBang a răspuns:

Nu am atacat pe nimeni pana acum,atat in lumea virtuala cat nici in cea reala.Iar in lumea virtuala singurul lucru pe care l-as putea ataca este afirmatia, nu persoana. Spusele tale ma fac sa cred ca nu faci diferenta dintre afirmatie si persoana, informatie si materie. Daca e sa iau afirmatia ca atare deduc ca:mesajul nu a fost scris de o persoana reala ci de un program de calculator.Caz in care voi raporta postarea respectiva ca spam.Al doilea lucru care imi intareste convingerea ca nu ai inteligenta, ci actiunile iti sunt ghidate de un program de calculator, este dat de faptul ca replicile tale adresate mie sunt in neconcordanta cu afirmatiile mele aflate in analogie cu intrebarea.Al treilea lucru care imi intareste convingerea ca nu ai constiinta,nu constientizezi,este dat de faptul ca la un moment dat ai incercat sa inchizi discutia, desi intrebarea nu a fost pusa de tine si conform realitatii, fiecare individ are dreptul la libera exprimare.Deci nici de politete nu dai dovada.Al patrulea motiv care imi intareste convingerea ca esti doar un program limitat de calculator, este dat de faptul ca nu faci diferenta dintre profunzime si simplitate, intrand singur prin propiile afirmatii in contradictie. Ceea ce ma face sa cred ca nici cu gramatica nu stai prea bine.Inca un lucru care imi intareste convingerea ca nu poti reflecta asupra realitatii este dat de faptul ca ai considerat etichetarea afirmatiilor mele,drept argumente propii tie,cu rolul de a-mi contra spusele. Ceea ce ai reusit nu e nici pe aproape o contraargumentare, ci doar o modalitate de a te ironiza singur printr-un paradox aflat in corelatie cu incertitudinea, fenomen sustinut de lipsa argumentelor.Probabilitatea sa fi o persoana reala exista,insa nici ca computer nu esti prea inteligent.O alta eroare de logica este observabila la finalul unei postari care iti apartine,unde datorita afirmatiilor pe care le-ai facut se intelege,ca"existenta"ta isi are locul in afara universului. Ceea ce nicidecum nu reflecta realitatea.
Da,adevarul nu este relativ,cel putin nu atunci cand esti limitat.
Relativitate ca relativitate,insa logica respecta o anumita ordine, iar logica spune ca dintr-un ansamblu, ordinea corecta este aceea care pare a fi corecta(Precizare:nu e nevoie de cunostinte; inteligenta=iq= toti oameni au.Si ca sa repet spusele unui anumit user,pe care il consider ca fiind"prietenul tau":"realitatea nu e ce pare a fi!".Da, realitatea nu e cea care pare a fi, ci e cea"care nu pare". Interesanta logica.Imi aduce aminte de numerele pare si impare, invatate la matematica prin clasa a4-a,daca nu ma insel.Dar fiecare cu ordinea lui, probabil te-ai nascut inainte de parintii tai.
Facand un rezumat am ajuns la urmatoarele doua concluzii:
1.Ai incercat sa fi comic prin ironizare,desi ai observat categoria,unii neintelegand gluma, fiind indusi in eroare, deci persoanal nu am gasit nimic amuzant si iti recomand rubrica comics.
2.Esti acel absolut caruia legile fizicii nu i se aplica si postezi pe TPU din afara universului.
Daca cantitatea de prostie ar fi fost energie,probabil ca nici magnetismul nu ar mai fi oprit Pamantul sa se rupa in doua.
Si,da, in cazul asta legile fizicii nici noua pamantenilor nu s-ar mai aplica.
kongeriket
Am inteles ceea ce ai afirmat, insa tocmai mi-am dat seama si eu ca suna stupid sa explici relativitatea in cateva randuri.Mai ales din moment ce implica multe alte fenomene, fiind o legatura stransa intre ele.Nu reusim decat sa ne exprimam ambiguu si numarul interpretarilor,cel putin pentru mine este(in fine, nu-i dau de capat numarului). Plus ca felul in care legi cuvintele creaza si o anumita confuzie. Teoria relativitatii mi-a fost explicta(pe scurt), prin clasa a 7-a la ora de fizica.Pentru a o intelege trebuie sa intelegi o sumedenie de alte fenomene, teorii si asa mai departe pentru a forma un ansamblu logic.Recomand celor interesati de stiinta-fizica sa citeasca teoria si pentru a intelege logic ansamblul, informati-va cu privire la tot ceea ce nu intelegeti.Pe internet,nu pe TPU, ca mai mult va tampiti, decat desteptati. Oricum gasiti destule pe internet si aveti posibilitatea sa cautati si carti in librarie.
Din exprimarea ta eu am inteles:"adevarul este absolut=totul este absolut"si nu este adevarat deoarece legile fizicii pot fi incalcate.Nu dau exemple si sper ca nu o luati ca pe lipsa "dovezilor", nu(argumente), caci eu nu imi exprim parerea aici.Adevarul poate fi absolut daca te referi la-adevarul relativ=relativ tocmai pentru ca legile fizicii pot fi incalcate. Daca ar fi"batut in cuie"atunci da,ar fi absolut. Daca priviti cu scepticism relativitatea,atunci de ce nu priviti si"adevarul absolut",cu aceiasi ochi?
Ei,asta nu se mai poate numi scepticism ci favorizarea unei parti.
Oricum eu tind sa cred ca aceasta contrazicere nu a aparut intentionat,ci din cauza lipsei cunostintelor,motiv care a determinat exprimarea punctului de perspectiva,bazat pe cunostintele propii zise.
Concluzia la care am ajuns este ca mai bine puneam link-ul din prima, indemnand pe cei care isi pun intrebari despre stiinta, sa citeasca.Insa din nou s-ar fi trezit vreun individ:nu pune link-ul,"da argumente ca relativitatea exista"!
Pai,da tu ca nu ar exista!
Una e cand gandesti logic,bazandu-te pe stiinta a demonstratiei, alta e cand esti total paralel cu realitatea.
Si cand fizicienii sustin relativitatea, este la latitudinea ta sa constientizezi ca problema este la tine si nu la univers.
Tradus astfel:"universul e prea mic pentru unii". salut
http://www.scientia.ro/......ror-1.html

| Alphawolf a răspuns:

Parca ai fi o moara stricata. Iti place sa critici!? Nu fi copil, ca doar esti amuzant. Eu ti-am raspuns la subiect. Afirmatia mea: "Am incheiat discutia." este la subiect! Daca adevarul este relativ tu nu poti sa-ti sustii afirmatia " Adevarul este relativ" pentru ca eu nu nu sunt de acord cu ea. Conventia nu va avea loc. Eu nu pot sa-ti accept argumentele daca iau in considerare ca adevarul este relativ. E chiar asa de greu de inteles?

| BigBang a răspuns:

Imi cer scuze, eroare!