NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

Am citit undeva că după 25 de ani creierul uman, partea responsabilă de memorie, este ca un hard disk plin - când memorează ceva, automat şterge altceva, să facă loc. Este adevărat? Puteţi să-mi arătaţi nişte studii legate de acest subiect sau să vă exprimaţi părerea?

43 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Creierul elimina informatia redundanta, mai exact informatia cea mai putin utilizata. Eu stiam ca daca am trai de trei ori mai mult decat o facem in contextul actual, tot am mai avea "spatiu pe hard disk".

| sabin89 a răspuns:

Cine crezi ca va putea vreodata sa inteleaga modul de funcionare a unui organ care are cam 50 de miliarde de neuroni si care formeaza un milion de miliarde de conexiuni cu o frecventa totala de aprox. 10 milioane de miliarde de ori pe secunda?

| PopândăuIRătăcit a răspuns:

Nu cred ca treburile stau asa. Luandu-ma dupa ce-am auzit cum ca omul ar folosi doar 2% din creier ma gandesc ca e destul loc acolo pentru acumulare continua de informatii. Treaba e ca acele conexiuni dintre neuroni se slabesc daca nu sunt intarite prin folosirea lor. Daca s-ar sterge altceva, mie mi s-ar parea cam grav ca encefalu' sa fie capabil de asa ceva.

| mentholinks a răspuns:

Se defragmenteaza.

| WhatheWow a răspuns:

În general, stocarea informației se face în două moduri :
-informația stocată pe termen lung și care în cazurile în care nu intervine vreo boală care să afecteze sistemul nervos, rămâne stocată definitiv;
-informația pe termen scurt, informație care odată devenită inutilă, se șterge lăsând spațiu liber.
Deci, în mare parte da, e adevărat că se șterge informație iar în locul ei înregistrându-se alta dar nu pentru că la o anumită vârstă capacitatea noastră de stocare devine una neîncăpătoare ci pentru că pur și simplu anumită informație nu o mai necesităm iar caracterul ei e unul de foarte scurtă durată.

| NOname explică (pentru WhatheWow):

Sună rezonabil, mulţumesc.
Deci, geniile, care memorează pe loc orice şi oricât, o fac din vreun "defect" genetic? Iar dacă tot evoluăm, de ce nu ne molipsim mai mulţi cu acest "defect"? Nu ne-ar spori adaptabilitatea (intelectuală)?

| WhatheWow a răspuns (pentru NOname):

Nu știu, întotdeauna au existat excepții iar geniile sunt unele dintre ele însă cred că, decât să te întristeze faptul că nu suntem capabili toți de performanțele intelectuale ale unui geniu, mai bine ne-am bucura că nu ne-am născut retardaţi. Și în ultimul caz, tot despre acest " defect " genetic este vorba!

| NOname explică (pentru WhatheWow):

Dap, doar eram curioasă...de ce.

| WhatheWow a răspuns (pentru NOname):

Crezi că un geniu, chiar dacă să spunem că are mai multe satisfacții, e mai fericit decât ceilalți?

| NOname explică (pentru WhatheWow):

Eee, intrăm deja în alte filosofii, relativităţi şi presupuneri. Aş prefera să nu.

| WhatheWow a răspuns (pentru NOname):

Nu eu am început să deviez de la subiect ci tu ai adus în discuție geniile. Bănuiesc că întrebarea ta se adresa regulilor și nu excepțiilor dar iartă-mă dacă am fost "off topic "! happy

| NOname explică (pentru WhatheWow):

Ai dreptate, eu am început. Dar nu era un reproş, nu de off-topic era vorba, doar ar fi mult prea multe de spus şi nu ştiu dacă ar avea vreun rost.
(Fac o economie de spaţiu pe hard disk. : )) )

Nu mă interesa dacă e plăcut sau nu să fii un geniu, ci de ce evoluţia nu naşte mai multe bucăţi.
O fi înlocuit calculatoarele nevoia umanităţii de genii? : ))

| WhatheWow a răspuns (pentru NOname):

Că avem nevoie de genii e adevărat dar tot mai ieftine sunt calculatoarele. laughing
Oricum...și un geniu are aceeași mărime a creierului ca și un retardat iar singura diferență o face pasiunea și legăturile neuronale.
Deasemenea, în cazul memorării unui anumit tip de informație un rol important îl deține și partea emotivă. Informațiile care sunt însoțite de emoții se "impregnează" mai bine, pot fi mai ușor accesate și bineînțeles mai greu înlocuite.

| Exilee a răspuns:

Vad ca ai cam primit raspunsurile esentiale, coerente, corecte etc... de la Inferno, respectiv Filosoficus etc...
As vrea daca se poate sa discut pe o tema generala.
Vezi tu, noi suntem dotati cu ratiune.
Hai sa pornim mai bine de la afirmatia ''omul cat traieste invata''.Ei bine, odata ce a dat ''startul'' la acumularea de noi cunostinte care ii vor fi foarte (sau mai putin )utile pe tot parcursul vietii. Fiind inca la inceputul ''calatoriei'', ar trebui sa nu se foloseasca in mare parte de memorie, CI DE LOGICA. De-asta am zis mai sus ca suntem dotati cu ratiune. Teoretic, exista o foarte stransa legatura intre logica si ratiune.
Sa revenim la subiect. Se stie ca pentru acumularea de noi idei, teorii, afirmatii, formule stiintifice este nevoie sa FIE MEMORATE.
Memorarea la randul ei se poate face fie pe cale logica ( sa obtii de fapt numai esentialul, sa te folosesti de logica, de ratiune), sau fie prin ''TOCIT''( alt termen n-am gasit, imi cer scuze). Dar sunt sigur 100% de ce spun si anume ca cel care a invatat logic si in acelasi timp ''jongleaza'' o perioada ceva mai lunga( sau mai scurta) cu informatiile, SIGUR creierul nu va elimina informatia ( nu va da ''delete'' dupa cum spusese si Inferno). In schimb, cel/cea care se baza mai mult pe memorie, evident ca ''microprocesorul'' ( creierul) nostru va fi nevoit sa faca o ''preselectie'' a ideilor si anume: cele care sunt cele mai des utilizate vor fi pastrate ( evident un timp intrucat se va ajunge si la situatia in care nici de ele nu vor mai avea nevoie) si cele care practic nu-i mai sunt de folos individului respectiv, pur si simplu SE ELIMINA.
Bine, pentru cei care se bazeaza mai mult pe logica, au sanse foarte mari sa dobandeasca un ''bagaj'' de cunostinte chiar foarte mare, foarte ''plin'' pana la varste chiar satisfacatoare.

De exemplu, din timpul liceului am invatat logic cat am putut eu si uite ca mi-a folosit. Parca mai ieri am vorbit despre teorema lui Fermat, modulul lui Young, principiul lui Huygens, constanta lui Planck, constanta lui Boltzmann, numarul lui Loschmidt, polinoamele cu coeficienti complecsi, ecuatiile lui Maxwell, grupurile fara torsiune etc...

| ErrorFound a răspuns:

Cu cat iti exersezi creierul mai mult cu atat vei avea mai mult loc pentru informatie. Daca ai trai 500 de ani cred ca tot nu ar fi plin.Totusi dupa 25 de ani nu mai inveti/memorezi asa bine cum faci in copilarie sau in adolescenta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru ErrorFound):

Eu memorez mai bine decat inainte de 25 de ani. Nu mai memorez chestii pe de rost ca sunt capabila sa le structurez mai bine. Nici nu m-a interesat sa le mai memorez pe de rost.

| ErrorFound a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai sunt si exceptii exceptionale. Poate esti un geniu nedescoperit. big grin

| anonim_4396 a răspuns (pentru ErrorFound):

Nu e deloc o exceptie. Sunt mute persoane care memoreaza mai bine dupa 25 de ani.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Da/Nu. La anumite persoane se intampla asta, iar la altele nu.Am invatat la biologie asta.
Unele creiere, nu sunt capabile sa primeasca multe informatii, si daca vor unele noi, elimina unele vechi.Si asta nu se intampla doar la persoanele de peste 25 de ani, ci la toti oamenii. De exemplu, eu astazi stiu lectia la biologie, dar, dac ma intrebi la anul, sunt afon.
Exista si anumite genii, care pot retine toate informatiile in creier, cum ar fi Arhimede.
Sper ca te-ai lamurit.
BAFTA!

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Să înţeleg că ar fi mai bine să nu ne încărcăm creierul cu toate nimicurile (la nevoie oricum le găsim pe google), căci nu se ştie ce informaţie va sacrifica creierul nostru ca să memoreze o inutilitate, corect?

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Nu.Sunt anumite informatii in creier, care nu pot disparea asa...Creierul gandeste in timp ce noi dormim.Pastreaza si elimina informatii.Eu nu pot uita cum ma cheama, doar pentru a ramane in creierul meu cum s-a imbracat vecina, nu?!
Creierul decide ce pastreaza si ce nu, dar te asigur, NU va sterge o informatie importanta pentru un nimic.

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

"spatiucăci nu se ştie ce informaţie va sacrifica creierul nostru ca să memoreze o inutilitate" Nu functioneaza asa. Nu inveti unde s-a nascut Gigel si uiti unde te-ai nascut tu. Atunci cand creierul da "delete", o face tinand cont de importanta informatiei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Habar n-am sa-ti spun exact, dar tind sa cred ca nu e adevarat. Gunoiul se pierde cu siguranta, dar nu din cauza varstei, ci pentru ca nu e important (gen ca se imbraca profa de franceza cu bluza galbena, fusta si esarfa verde, pantofi maro si-si dadea cu ruj portocaliu laughing.

| JustMusic a răspuns:

Depinde ce tip de procesor ai laughing
Eu nu cred, adica la psihologie anul trecut am invatat ca uitarea este un proces natural si ca, creierul sterge informati dispensabile, nu pe cele care ai nevoie de ele. Odata cu inintarea in varsta nu mai ai aceiasi capacitate de memorare.

| Voidwithin a răspuns:

Uite aici cineva care nu prea sterge din hardisk fiecare are memoria sa.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/omul-care-isi-aminteste-tot-844795.html

| WeedGotMeCrazy a răspuns:

Depinde cat de bine retii totul, oricum lucrurile pe care nu le exersezi le uiti. Insa stai linistit creierul omului e ca un muschi cu cat il folosesti mai mult cu atat e mai bun. Nu se uzeaza, omul isi foloseste doar 4% din capacitatea creerului, inchipuieti ce putem face doar cu mintea...

| DaRaspund a răspuns:

Nu cred ca e valabil pentru toata lumea. Cunosc batrani care tin minte tot de cand erau copii mici, daca ar fi asa nu ar mai tine minte nimic.

| AdrianL a răspuns:

Bunica mea are 70 de ani si tine minte tot ce a facut pe cand avea 4-5 ani, deci nu cred ca e adevarat.

| NOname explică (pentru AdrianL):

Bunica ta e un fenomen. Facem abstracţie de excepţii.

Plus, dacă ai uitat ceva, de unde ştii că l-ai uitat?
Poate totul ei era mult mai mare şi plin la început, iar acum au rămas doar nişte frânturi, deşi savuroase. Putem doar bănui.

| Inferno a răspuns (pentru AdrianL):

Asta este memoria pe termen lung, care functioneaza bine la persoanele trecute de 50 de ani, memoria pe termen scurt este cea pe care o pierd. (mai mult sau mai putin, in functie de individ)

| AdycuThebest a răspuns:

Eu am invatat la Bio ca nu poti sa stergi nimic din ce ai invatat. pentru ca cu cat invati mai multi daca"nu mai incape"nu se sterge se duce in inconstient...dar nu se sterge happy

| NOname explică (pentru AdycuThebest):

Dacă o formulă pe care ai învăţat-o acum vreo 10 ani, de exemplu, nu o poţi accesa, e ca şi cum ar fi ştearsă. Din inconştient este foarte greu să mai extragi ceva...din păcate.

| AdycuThebest a răspuns (pentru NOname):

Pai uite daca o vezi formula scrisa pe o foaie ...sigur iti aduci aminte de ea...da cu conditia sa o fi invatat-o candva big grin

| NOname explică (pentru AdycuThebest):

Pe ce punem pariu?
Am uitat multe lucruri pe care le ştiam la perfecţie, căci nu sufăr de sindromul hipertimestic. : ))

| AdycuThebest a răspuns (pentru NOname):

laughing eu doar mi-am spus parerea mea...da eu unu nu am ajuns inca sa uit ceva pe care stiam la perfectie,(da cred ca tot tu ai intr-un fel dreptate da nu 100% pentru ca daca uiti ceva inseamna ca nu l-ai exersat acel lucru sau...da oricum nu se uita nimic de suce tot in inconstient., si unele lucruri poti sa ti le aduci aminte altele nu.Parerea mea din ce stiu eu si din ce am invatat big grin

| AdycuThebest a răspuns (pentru NOname):

Ai intrebat daca automat de sterge alceva...cand ai "plin" nu se sterge nimic din memorie ci se duce in inconstient, api unele lucruli poti sa iti aduci aminte altele nu..astai totbig grin

| coco4000 a răspuns:

Eu cred ca da, dar niciodata nu o sa stearga o amintire sau ceva din viata ta emotionala

| Messerschmitt a răspuns:

Varsta de 25 de ani este inceputul perioadei in care omul asimileaza cunostinte si le stocheaza la nivel maxim, fara "delete old files". Pentru edificarea ta personala exista INTERNET.

| miny1234 a răspuns:

Depinde de cati gb este laughing
Daca este sata ori ide
Sata 2, sata 3
Poti sa pui si si hard externlaughing)

| HardCore7750 a răspuns (pentru miny1234):

rolling on the floor) pe USB in ureche, si doar sa nu il scape laughing)))))))

| DytzuDubstep a răspuns:

Depinde de persoana... creieru poate contine multe informatii si nu poate fi full niciodata, adica invata ceva nou uita ceva vechi, adica lucruri care le stiam bine in clasa a-5-a nu am habar de ele...
PS: sper ca ti-am fost de ajutor

| Emrys0 a răspuns:

Din câte știu eu, nu este adevărat.
Putem reține în memorie multe informații prin actualizarea acestora.
De ce nu uiți drumul spre casă? Pentru că faci mereu același drum, adică actualizezi informația din creierul tău și astfel nu o uiți.
De ce uiți problemele de matematică din clasa a VI-a? Pentru că dacă ai face măcar o dată pe săptămână o astfel de problemă, ai reactualiza informația și astfel ar rămâne memorată. În această săptămână este imposibil să nu te plimbi pe undeva, să nu te uiți la televizor. La sfârșitul săptămânii vei scrie din nou problema și ți-o vei aminti. Fără să îți dai seama, între timp ai acumulat și alte informații pe lângă cele pe care le știai deja (cele pe care le actualizezi mereu): o reclamă de la televizor, un nume de film, o lecție de la școală etc.
Asta se învață la psihologie undeva prin clasa a X-a dacă nu mă înșel. happy

Numai bine!

| Fataalbastra a răspuns:

Da la unii este adevarat. Pe parcurs maduva osoasa se distruge, iar din cauza acesteia putem sa pierdem o parte din memorie.