Depinde cat de bine retii totul, oricum lucrurile pe care nu le exersezi le uiti. Insa stai linistit creierul omului e ca un muschi cu cat il folosesti mai mult cu atat e mai bun. Nu se uzeaza, omul isi foloseste doar 4% din capacitatea creerului, inchipuieti ce putem face doar cu mintea...
Eu am invatat la Bio ca nu poti sa stergi nimic din ce ai invatat. pentru ca cu cat invati mai multi daca"nu mai incape"nu se sterge se duce in inconstient...dar nu se sterge
Dacă o formulă pe care ai învăţat-o acum vreo 10 ani, de exemplu, nu o poţi accesa, e ca şi cum ar fi ştearsă. Din inconştient este foarte greu să mai extragi ceva...din păcate.
Pai uite daca o vezi formula scrisa pe o foaie ...sigur iti aduci aminte de ea...da cu conditia sa o fi invatat-o candva
Pe ce punem pariu?
Am uitat multe lucruri pe care le ştiam la perfecţie, căci nu sufăr de sindromul hipertimestic. : ))
eu doar mi-am spus parerea mea...da eu unu nu am ajuns inca sa uit ceva pe care stiam la perfectie,(da cred ca tot tu ai intr-un fel dreptate da nu 100% pentru ca daca uiti ceva inseamna ca nu l-ai exersat acel lucru sau...da oricum nu se uita nimic de suce tot in inconstient., si unele lucruri poti sa ti le aduci aminte altele nu.Parerea mea din ce stiu eu si din ce am invatat
Ai intrebat daca automat de sterge alceva...cand ai "plin" nu se sterge nimic din memorie ci se duce in inconstient, api unele lucruli poti sa iti aduci aminte altele nu..astai tot
Da la unii este adevarat. Pe parcurs maduva osoasa se distruge, iar din cauza acesteia putem sa pierdem o parte din memorie.
Varsta de 25 de ani este inceputul perioadei in care omul asimileaza cunostinte si le stocheaza la nivel maxim, fara "delete old files". Pentru edificarea ta personala exista INTERNET.
Nu cred ca e valabil pentru toata lumea. Cunosc batrani care tin minte tot de cand erau copii mici, daca ar fi asa nu ar mai tine minte nimic.
Nu cred ca treburile stau asa. Luandu-ma dupa ce-am auzit cum ca omul ar folosi doar 2% din creier ma gandesc ca e destul loc acolo pentru acumulare continua de informatii. Treaba e ca acele conexiuni dintre neuroni se slabesc daca nu sunt intarite prin folosirea lor. Daca s-ar sterge altceva, mie mi s-ar parea cam grav ca encefalu' sa fie capabil de asa ceva.
Vad ca ai cam primit raspunsurile esentiale, coerente, corecte etc... de la Inferno, respectiv Filosoficus etc...
As vrea daca se poate sa discut pe o tema generala.
Vezi tu, noi suntem dotati cu ratiune.
Hai sa pornim mai bine de la afirmatia ''omul cat traieste invata''.Ei bine, odata ce a dat ''startul'' la acumularea de noi cunostinte care ii vor fi foarte (sau mai putin )utile pe tot parcursul vietii. Fiind inca la inceputul ''calatoriei'', ar trebui sa nu se foloseasca in mare parte de memorie, CI DE LOGICA. De-asta am zis mai sus ca suntem dotati cu ratiune. Teoretic, exista o foarte stransa legatura intre logica si ratiune.
Sa revenim la subiect. Se stie ca pentru acumularea de noi idei, teorii, afirmatii, formule stiintifice este nevoie sa FIE MEMORATE.
Memorarea la randul ei se poate face fie pe cale logica ( sa obtii de fapt numai esentialul, sa te folosesti de logica, de ratiune), sau fie prin ''TOCIT''( alt termen n-am gasit, imi cer scuze). Dar sunt sigur 100% de ce spun si anume ca cel care a invatat logic si in acelasi timp ''jongleaza'' o perioada ceva mai lunga( sau mai scurta) cu informatiile, SIGUR creierul nu va elimina informatia ( nu va da ''delete'' dupa cum spusese si Inferno). In schimb, cel/cea care se baza mai mult pe memorie, evident ca ''microprocesorul'' ( creierul) nostru va fi nevoit sa faca o ''preselectie'' a ideilor si anume: cele care sunt cele mai des utilizate vor fi pastrate ( evident un timp intrucat se va ajunge si la situatia in care nici de ele nu vor mai avea nevoie) si cele care practic nu-i mai sunt de folos individului respectiv, pur si simplu SE ELIMINA.
Bine, pentru cei care se bazeaza mai mult pe logica, au sanse foarte mari sa dobandeasca un ''bagaj'' de cunostinte chiar foarte mare, foarte ''plin'' pana la varste chiar satisfacatoare.
De exemplu, din timpul liceului am invatat logic cat am putut eu si uite ca mi-a folosit. Parca mai ieri am vorbit despre teorema lui Fermat, modulul lui Young, principiul lui Huygens, constanta lui Planck, constanta lui Boltzmann, numarul lui Loschmidt, polinoamele cu coeficienti complecsi, ecuatiile lui Maxwell, grupurile fara torsiune etc...
Eu cred ca da, dar niciodata nu o sa stearga o amintire sau ceva din viata ta emotionala
AvalohAlyn întreabă: