| UnderPressure a întrebat:

Am gasit foarte multe argumente cu si fara ghilimele referitoare la designul inteligent.
Care credeti ca sunt cele mai slabe dar si cele mai puternice?
Nu sunt religios, doar curios, de asta am pus intrebarea aici.

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Cand urci pe Google "Intelligent Design", gasesti saci de "argumente", care intr-o uriasa majoritate se duc spre aparitia vietii si teoria evolutiei pentru ca tocmai aceasta le darama, nestiind nimeni totusi, cum a aparut viata. De altfel, nici nu cred ca se va afla vreodata, date fiind complexitatea "fenomenului" numit viata si numerelor uriase de care ne lovim cand vorbim despre aparitia ei. Ca sa ai o idee despre ce numere e vorba, am intalnit "sanse" ca: 10^164 pentru aparitia unei proteine...
In ceea ce priveste partea de "intelligent design" care tine de modul in care este alcatuit universul, singurul argument cu adevarat important ramas in picioare si care nu poate sa fie combatut este cel al unui teolog, Paley William care a descoperit proprietatea ascunsa a legii inversului la patrat si a inclus-o in argumentatia sa cu privire la o interventie benefica in alcatuirea universului.
La punctul 2 de aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16833361/
am adus vorba despre "inversul la patrat", si intr-adevar nimic nu poate modifica asta.
Rezum:
Este singurul argument pro ID demn de luat in seama, imposibil de "demolat" in vreun fel, restul fiind practic, interminabile certuri intre creationisti si darwinisti, certuri fara sens din moment ce nimeni nu stie cum a aparut viata.

3 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Stiinta nu e filosofie sau religie, asa ca in stiinta nu-ti tine cu "argumente". Stiinta se bazeaza pe predictii falsificabile despre dovezi empirice. De altfel, ID-ul nici macar n-a fost formulat ca ipoteza, vezi http://web.archive.org/......es-43.html

Deci acesti creationisti vor intai sa se predea ID-ul in scoli si abia apoi sa se faca cercetare pe tema asta si sa se predea la universitate, deci taman invers de cum stau lucrurile in realitate.

| doctorandus a răspuns (pentru Darkmagic):

Teoria evolutiei n-are legatura cu aparitia vietii. Aia se numeste abiogeneza. Abiogeneza stim ca s-a intamplat, dar nu stim cum s-a intamplat. Crestinii tot in abiogeneza cred, dar in abiogeneza prin miracol (om facut din lut). Sau, interpretand metaforic: viata a provenit din ne-viata, prin miracol (asta cred religiosii).

| UnderPressure explică (pentru Darkmagic):

Crezi deci ca designul inteligent se refera la crearea Universului si nu la viata?