| sabin89 a întrebat:

Am mai pus întrebarea asta odată, dar poate nu am formulat-o destul de clar si de aceea si răspunsurile au fost pe măsură. Revin si încerc să fiu ceva mai specific. Deci, să presupunem că pe o navă care se deplasează cu viteză (constantă) foarte mare, apropiată de viteza luminii, se află un ceas pe care eu de pe terra am cumva posibilitatea să îl văd sau cel puţin să stiu în orice moment ce timp este indicat pe ecranul lui. Plecăm de la un moment la care ambele ceasuri, atât al meu de pe terra cât si cel de pe navă, sunt fixate pe aceeasi poziţie, să zicem ora 16:00. Când ceasul de pe terra va arăta 17:00, cel de pe navă va arăta tot ora 17:00? Da sau nu. Fără toată teoria cu sistemele de referinţă, cu relativitatea, cu "păi să vezi că depinde de cine si de unde observă" etc. Pot fi date si unele explicaţii, dar mai întâi as vrea acest răspuns simplu: da sau nu.

Răspuns Câştigător
| anonymus4106 a răspuns:

Teoria asta chiar e incalcita. Nici eu nu o inteleg in detaliu. De exemplu: paradoxul gemenilor si de ce spatiul se contracta din ambele perspective. Daca e cineva care poate sa explice astea, ar fi interesant.

60 răspunsuri:
| sabin89 explică (pentru Frank51):

Da, este adevărat că s-a tratat în a 12-a ce ai zis aici - timpul si spatial sunt percepute diferit, dar aici nu întreb de percepţie, ce anume percep eu ca individ sau ce impresie am, ci ce anume arată cele două ceasuri, cel de aici si cel de acolo. Ceasurile nu sunt subiective, să aibă percepţii sau impresii, ele arată ceva concret.
La chestia cu masa, de ce zici că nu stii? Masa va creste, proportional cu viteza.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Oare când am pus eu întrebarea aia? Cred că sunt câţiva ani. Faptul că se revine asupra unei întrebări o dată la câţiva ani nu cred că deranjează. Întrebări despre lungimea penisului se pun si câte două pe zi si nimeni nu obiectează (nu mă înţelege gresit, nu spun că tu obiectezi acum).
Nu stiu ce părere ai tu în legătură cu "încâlceala". Să înţeleg că la tine totul e clar? Doar cu două postări mai sus, un user (cel cu semnul acela de întrebare), afirmă că "Teoria asta chiar e incalcita. Nici eu nu o inteleg in detaliu", desi stie si el destul de multe, posibil tot atât de multe cât stii si tu.

| Frank51 a răspuns (pentru sabin89):

Ce am vrut eu sa spun este ca nu doar percepem diferit, ci si experimentam cu adevarat diferit. Asa cum a spus un user mai devreme, la scara noastra nu se pot observa diferente majore pentru ca vorbim de nanosecunde diferenta. De aceea luam in considerare viteza luminii, ceea ce nu imi place mie.

| Thecurious a răspuns (pentru Darkmagic):

Timpul se scurge mai incet, unde acceleratia gravitationala este mai mare.
" un astfel de ceas asezat pe varful unui munte va "merge"mai repede decat ceasul identic plasat la nivelul marii"
Sunt nelamurit, aveam banuiala ca este viceversa.
Ai putea sa imi explici?

| RoCkKiD a răspuns (pentru sabin89):

O sa incerc sa explic.
Imagineaza-ti ca nu masori timpul cu ceasul, imagineaza-ti ca joci ping pong cu peretele si unitatea de masura e cat timp dureaza ca tu sa dai cu mingea in perete si sa se intoarca la tine. Daca pe pamant pur si simplu lovesti minge, ea se duce in perete si vine inapoi, la vitezele pe care le descri dupa ce trimiti minge spre perete atat ea cat si peretele fug oarecum in lateral, la un momendat loveste peretele si apoi se intoarce la tine (tu de deplasezi la fel ca peretele), practic minge merge in-un zig-zag. Din cauza ca distnta parcursa nu e liniara ca pe pamanat mingea are nevoie de mult mai mult timp sa se intoarca asadar unitatea noastra de masura e e mai mare la viteaze aproapiate de cea a luminii decat pe pamant. Prin urmare timpul (raportat la cadrul de referinta de pe pamant) trece mai incet iar "ceasul de pe nava" va avea nevoie de mai mult "timp" ca sa inregistreze aceiasi durata ca cel de pe pamant deci timpul incetineste si ramane in urma fata de cel de pe pamant.

| mihaicelsfant a răspuns:

Depinde distana parcusawinking sa zicem ca mergi pe o distana de 2.000-3.000km ar fi 2-3 ore inainte sau inapoi. dar daca mergi cu 1.000.000.000 mai dat peste caplaughing deci raspunsu este nu

| relian a răspuns:

Da. Ambele vor arata aceiasi ora.Chiar tu ai spus ca este un ceas mecanic ok?
Acum revin la nava ta.Nava ta este tot una mecanica,are si aia rotite si ce o mai avea. Oameni la bord.Tu crezi ca oamenii aia la bord se vor deplasa mai incet sau mai rapid? Dupa cum spui tu asa ar trebuie,sa se deplaseze in reluare laughing desi nava se deplaseaza cu viteza f mare.
Faptul ca nu stiu ce ceasuri raman sau o ia inainte pe pamant asta nu explica,ori nu arata ca lucrurile asa ar sta, adica explicatia aia ar fi ca nu stiu ce gravitatie peste prajit.
Poate ca mai intervin si alte elemente ce nu le stim, ca urmare totu este o teorie.
Daca lucrurile ar sta cum zic unia, adica sa nu arate la fel, ar fi un dezastru laughing nici nu ai mai sti ce ora este, practic nu ai mai putea folosi ceasul ca sa masori ceva.Asta pentru ca la viteze diferite ar arata ore diferite, acum ma deplasez cu viteza luminii si ar arata ora X peste o secunda merg cu jumate si arata ora Y, peste alta secunda merg cu 3/4 din viteza maxima si iese o ciorba de nici religiosii nu mai descopera ce ora ar fi, voiam sa zic sefu lor laughing
Ori poate ca nu pricep eu.

| minrest a răspuns:

Ceasurile vor arata la fel. Ceasurile sunt facute sa functioneze intr-un anumit fel, sunt elvetiene, au rubine, iar toate implicatiile teoriei relativitatii nu influenteaza functionarea mecanismelor ceasurilor.

| minrest a răspuns:

Sa stii ca imi plac enigmele si problemele logice pe care obisnuiai sa le postezi.

| Darkmagic a răspuns (pentru Thecurious):

Cand doua ceasuri sunt supuse fortelor gravitationale inegale, la diferite altitudini deasupra suprafetei Pamantului, ceasul care se confrunta cu o forta gravitationala mai mica, va merge mai repede. In cazul paradoxului gemenilor factorul esential este acceleratia.

Repet, astfel de probleme se gasesc pe internet, dilatarea si contractarea timpului fiind deja demonstrate.
Ca multi useri se ...incurca in 40+ raspunsuri...aici nu mai este treaba mea.

| RAY a răspuns (pentru relian):

Tu esti reptilean sub acoperire stii mai bine despre nave, ai venit de pe alta planeta

| Thecurious a răspuns (pentru Darkmagic):

Cunosc paradoxul gemenilor si dau dreptate celor spuse de tine in raspuns. Probabil a parut o neintelegere pentru mine in aceea fraza.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Nu as zice deranjant, ci mai degraba dezamagitor si surprinzator. Chiar admitand ca fiind pertinenta ideea prin care sugerezi, mai mult sau mai putin voalat, ca vina ar apartine oarecum celor care ti-au raspuns atunci superficial si neclar, ar fi imposibil sa ignoram faptul ca intotdeauna exista numeroase surse alternative de informare. La urma urmei la varsta pe care o aveam atunci abia incepeam sa descopar astfel de subiecte si as avea o oarecare scuza daca as fi spus ceva nu tocmai la locul lui, dar sunt mai mult ca sigur ca nu este cazul sa retractez ceva. Oricum, nimeni si nimic nu te-a impiedicat sa faci apel la alte surse, dar tu ai preferat sa procedezi cu totul altfel si astfel a aparut aceasta intrebare a ta, prin care te-ai intors fix acolo de unde ai plecat. Lucru cu atat mai putin de inteles, daca luam in considerare afirmatia ta conform careia este un subiect fascinant. Asta daca nu cumva de fapt in tot acest timp te-ai plimbat cu viteze ametitoare prin spatiu si de fapt pentru tine nu au trecut cativa ani, ci cu mult mai putin, ceea ce ar schimba total datele problemei.

| anonimg a răspuns:

Da. Pentru ca ambele ceasuri au fost programate sa mearga cu aceeasi viteza.
Ambele ceasuri nu au fost programate sa mearga dupa timpul zi/noapte, (adica dupa soare), luna, stele sau dupa viteza luminii, a navei spatiale sau ale vreunor astri ceresti.

| sabin89 explică (pentru minrest):

La ce enigmă te referi? La întrebarea de faţă? De ce enigma?

| sabin89 explică (pentru RoCkKiD):

Interesantă imaginea cu mingea, cu traiectoria ei în zig-zag. Merită atenţie.

| minrest a răspuns (pentru sabin89):

Sunt doua posibilitati. Daca tu stii raspunsul, este o enigma, sau mai degraba o problema de rigoare logica, cum obismuiai sa postezi. Iar daca nici tu nu stii ce ar indica ceasurile, este o intrebare. Dar oricum este o problema de logica, caci raspunsul corect exista, chiar daca nu-l stim noi.

| RoCkKiD a răspuns (pentru relian):

Nu pricepi tu.

Ai dreptate cu o singura chestie din ce ai zis, ca ar fi un dezastru. Din acest motiv chiar si satelitii de GSP au indexata aceast ajustare. Diferenta este mica dar la perioade mai mari (gen un an) erorile de masurare de pe pamant comparativ cu cele de pe orbita ar strica precizia pozitionarii.

| sabin89 explică (pentru anonimg):

Dacă ai fi pe o navă si n-ai mai avea nicio legătură cu alternanţa zi/noapte care este pe pământ, cum ai sti când este sâmbătă?
Scuze, o mica deviere de la topic.

| anonimg a răspuns (pentru sabin89):

Nu stiu cum sa ma exprim, dar Dumnezeu ne-a creat pentru a trai pe pamant, nu in spatiu. Dar fiindca tehnologia a avansat, ne putem lua ceasuri care arata si ziua din calendar. Asta ca sa stim data si ora cat este pe pamant, ca altfel vom pierde notiunea timpului.
Dar in spatiu nu stiu cum va fi ziua sau noaptea. Nu stiu nici daca va mai fi zi sau noapte, pentru ca ziua incepe de la apus pana la apus. Chiar si daca ar incepe de la miezul noptii, tot nu am sti cand este noapte; pentru ca ceasul arata de exemplu noaptea (daca ne-am lua unul care nu indica orele in simbolurie AM/PM), dar realitatea este cu totul alta.
Acest fenomen se poate intampla si la polul nord unde ziua este de 6 luni iar noaptea de celelalte 6 luni. Nu ma intreba cum se serbeaza sabatul acolo ca nu stiu. happy Dupa cum nu stiu nici cum se poate dormi; 6 luni treaz si 6 luni somn?! laughing Nici ursii nu dorm atata. Cine se duce acolo trebuie sa isi i-a ceas cu el ca sa doarma dupa ceas; altfel cred ca ar muri. De fapt nu stiu cum va putea trai acolo. Ca si spatiul, cred ca este o zona pe care Dumnezeu nu a facut-o ca sa fie locuita.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dacă condițiile de pe nava sunt aceleași de pe Terra va arată aceeași ora. La o ora nu au cum sa fie erori sesizabile, la o perioada mai mare de timp vor apărea erori.

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

"Dacă condițiile de pe nava sunt aceleași de pe Terra va arată aceeași ora" ai spus tu.
Conditiile de pe nava noprmal ca ar fi normale,adica sa poata trai oamenii pe acea nava,deci vor arata exact aceiasi ora.
Indiferent cu ce viteza se va misca nava avand oameni la bord sau nava ramanand intreaga,nu vad cum ceasul ala ar putea arata alta ora.
Dar unia spun ca asa ar fi,doara spun, ca de verificat nu au cum laughing dar e frumos sa ai alta situatie, pare ceva mai interesant cand ai o alta situatie decat cea normala, asa ca la unia le place ceva nou, indiferent ca e realista sau nu laughing

| relian a răspuns (pentru Ineys):

Fa un exercitiu de imaginatie si gandeste-te cum cele 2 farfurii se misca spre dreapta.
Acum, daca tu stai pe loc si privesti chestia asta, pentru tine, mingea NU face doar 1 miscare, ci face 2 miscari: Cea de pe o farfurie pe cealalta si cea de la stanga la dreapta."
zici tu ca asa ar sta situatia sau esti sigur? Daca farfuriile tale se misca mingia aia tot la fel se va misca si ea,adica cum se misca si cand sta pe loc.
Mingea aia face parte de fapt din acel ansalmblu de farfurii,nu vad cum ar putea sa se depaseze cum spui tu.
Daca ar fi asa cum spui tu si electronii dintr'un atom ar luao aiurea laughing lucru care nu se intampla.
Exacat ca si tu cand te misti sau mergi intr'un autobuz in miscare, tu executi doara o singura miscare, faci parte din acel autobuz, nu faci miscari in plus fata de cand autobuzul ar sta pe loc.
Daca ar fi asa, atunci ar trebuie sa simti un efort suplimentar in cazul in care autobuzul sar deplasa spre stanga sau dreapta.
Ori si cand am merge pe suprafata pamantului am intimina dificultati, ceea ce nu se intampla.
Exemplu tau sau comparatia nu prea se potriveste. Mingea intre 2 farfurii face parte din ansamblu ala de 2 farfurii.Te misti prin spatiu si nu ai frecare, deci nu te destabilizeaza nimeni si nimic.
Eu cred ca astea sunt teorii scoase de unia care de altceva nu-s capabili si sa faca si eu ceva maruntei mai scoate cate o poveste din asta nevirificabila, care nu poate fi verificata, desi un ia sustin ca deja este demonstrat, astea sunt povesti.
Vad unu pe aici ca spune si cand cineva sta pe loc si altul alearga ceasul aluia care alearga nu stiu ce face.Pai ia sa faca o proba laughing
Ca sa vezi cu ce iti ocupa oamenii timpul, cu probleme care nu ajuta pe nimeni, dar este mult mai usor sa dai din gura decat sa faci ceva concret.laughing Ce destepti suntem, ne pricepem la toate cand doara dam din gura, dar realitatea este alta, habar nu avem pe ce planetam stam laughing si la multi le arde de povesti.
Cam in genul asta au aparut si religiiile laughing

| Ineys a răspuns (pentru relian):

Nu faci miscari in plus fata de cand autobuzul ar sta pe loc?

Nu ai inteles notiunea de miscare prin timp si miscare prin spatiu.

Ai 2 axe ca la matematica, axa X si axa Y. Hai sa le zicem T si S de la Timp, respectiv Spatiu.

Acum, tu cand stai pe loc te misti doar pe Axa T care sa zicem ca reprezinta axa orizontala, deci daca am face un grafic cum se face la scoala te-ai misca de la stanga la dreapta pe aceasta axa.

DAR, TINE MINTE! Pe axa Spatiului stai pe loc, adica nu te deplasezi pe verticala.

Acum, daca te misti si pe Axa Spatiuliu, imagineaza-ti cum te misti pe diagonala.

Intelegi ce vreau sa zic?

Am vazut acum ceva timp un video dragut pe Youtube care explica fenomenu asta mai pe scurt si cu o idee mai creativa, o sa-l caut si o sa ti-l arat. big grin

| Ineys a răspuns:

Www.youtube.com/watch?v=v_yONyGnpoA

www.youtube.com/watch?v=yuD34tEpRFw ( Mai pe la sfarsit devine mai interesant )

Geniale videoclipurile. Nici profesorul meu de fizica n-a putut explica cel putin la fel de bine. Desigur, ne-a luat cu multa matematica, dar nu-i vina lui. :))

Cred ca se explica destul de bine fenomenul acolo.

| sabin89 explică (pentru Ineys):

Tare chestia de la urmă: Capul tău este puţin mai bătrân decât picioarele tale. happy

| Ineys a răspuns (pentru sabin89):

Pacat ca in lumea in care traim noi acum, capul multora e prea tanar fata de picioarele lor, daca intelegi ce vreau sa spun. laughing

| sabin89 explică (pentru Ineys):

Te referi la al unora de pe TPU?

| Ineys a răspuns (pentru sabin89):

Si la cel mai vad eu in viata de zi cu zi.

Citesc pe aici niste intrebari si fapte... aproape iti vine sa crezi ca sunt scrise in gluma, dar unele chiar nu sunt. laughing

| relian a răspuns (pentru Ineys):

Inteleg ce spui tu,faci o miscare numai,a doua o face autobuzu,sau nava, deci in final faci e miscari, dar mingea aia la fel se va misca, asta in ce priveste farfuriile, ce conteaza ca farfuriile se deplaseaza ori nu, mingea isi vede de treaba ei happy0 asa cum si Pamantul se deplaseaza in spatiu,dar noi n-avem nici o treaba,ne miscam in orice directie cu exact aceiasi usurinta.
Deci nu vad mingea aia ce miscari wow ar face. Spui tu asa ca esti in exterior,poate asa ar vedea si un observator care near privi pe noi din afara pamantului,dar odata ce esti inauntru faci parte din sistem,te misti odata cu sistemu,Traiectoria in zigzag ce spui tu mingea aia nu o face in sistem,adica tu daca ai fin acolo in farfurie ai vedea mingea miscanduse normal,nici un zig zag.
Eu asta am spus nu este nici un wow in chestia asta,asa ce spui tu daca am fi undeva sus si am privi ar fi,nu stu sigur, dar tot ce se poate.O sa poti vedea daca cumva ai avea un alt pct de referinta, cred.
Anyway dale la jalea de povesti, spuneti mai bine ce ati facut de craciun, ceva fetite, stiu si eu petreceri una alta laughing asta e viata reala nu povesti