Depinde de situatie, daca intalnesti un eveniment intr-o zi obisnuita la care te asteptai sa se intample, sau mai exact erai sigur ca o sa se intample, gen am vorbit cu mihai sa ne intalnim maine, inseamna ca mihai a inteles ca vrem sa ne intalnim maine, a perceput informatia si daca mi-a confirmat asa se va intampla.
Logica matematica te referi in cazul in care ai dedus un raspuns din functii/ecuatii/calcule matematice si deci ai fost sigur de raspuns.
Logica hegeliana din rationament poti sa iti dai seama ca Hegel a filosofat despre subiectul cauza, efect. In esenta personal nu ma gandesc la logica hegeliana, in sensul ca nu cred ca orice cauza are neaparat un efect, parerea mea si pot sa mi-o argumentez. Deci ma gandesc la logica aristotelica si matematica. Cheers.
Daca depinde de situatie atunci putem formula legi situationale pentru a crea o logica generala? Dar daca depinde de situatie cum sti ce logica sa aplici si in care situatie? Daca aplicam aceluiasi caz doua logici diferite obtinem rezultate diferite deci cum pot fi ele imbinate?
Si poate cea mai grea problema: logica hegeliana e cam subiectiva nu crezi? In schimb celelalte doua, si mai ales cea matematica impun o anumita structura obiectiva. Compatibilitate? Eu nu vad asta.
Ma refer la logica generala,acea logica dezvoltata de logicieni ce are baza stabile.
Cu siguranta nu ma refer la logica filosofica, deoarece in filosofie logica devine ceva vag, exact pentru faptul ca transcende empiricul.
Deci cand vorbesc de logica, vorbesc de logica empirica, daca pot sa o numesc asa.
Astea-s toate logicile pe care le stii? Pe http://plato.stanford.edu/search/searcher.py?query=logics sunt listate mult mai multe logici.
Am spus ca ma refer la logica pe care o folosim in explicarea realitatii existente, nu la acel tip de logica ce se poate demonstra ca este falsa, care incearca sa explice existenta altor fenomene desprinse de empiric, acele sofisme, mai corect.
Stiu ca sunt mai multe... dupa parerea mea: atatia oameni, atatea logici, dar le am enumerat pe cele mai cunoscute.
Totul are logică iar tot ceea ce trebuie să faci e s-o descoperi. Spui că e la modă folosirea logicii ca instrument al rațiunii; poate că așa ar trebui să fie dar e departe de adevăr.
Păi cum să folosești logica hegeliană când unii habar nu au de ea sau logica matematică atâta timp cât ai doar unele cunoștințe vagi de aritmetică. E la fel și în cazul logicii exprimate de Aristotel.
Cunoștințele acumulate influențează modul tău de gândire și implicit dezvoltă un anume tip de logică în raționament.
Deci, dacă logica e doar un instrument al raționamentului atunci cu siguranță că logica nu duce neapărat către descoperirea unui adevăr științific. Nici matematica nu reușește de multe ori să dezvăluie adevărul doar cu ajutorul logicii.
E adevărat că Aristotel e părintele Logicii dar " cu toții " știm că era extrem de subiectiv în stabilirea ei iar principiile care stau la baza logicii aristoteliene sunt depășite astăzi.
Fiecare vede logica dintr-un alt punct, fiecare spune ca opinia lui e logica, e corecta, din toate punctele de vedere, si e logic, doar pentru cel care o spune
Eu cel mai mult filozofez. . Dar uneori ma refer la toate trei, dar cel mai mult la cea matematica (odata am filozofat "La ce ne trebuie toate numerele alea imense? Noi avem nevoie maxim de cele cu milioane o_O"
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: