Nebuloasa este 99% hidrogen si 1% alte elemente. Numai ca primele nebuloase erau doar nori de hidrogen, alte gaze lipseau cu desavarsire sau alte elemente.
"Și altădată citește mai atent că eu nu am spus nici o clipă că Big Bang-ul a produs nebuloase,..."
Asa am inteles,scuzele mele atunci.
"Deci, după explozia Big Bang Universul s-a umplut doar de particule, adică protoni și electroni și bineînțeles radiații."
Dupa "explozia" Big Bang Universul sa-a "umplut" de energie. Energia a "condensat" in leptoni(printre care si electronul) si quarcuri. Quarcurile au format protoni/neutroni. Protonii si neutronii impreuna cu electronii au format atomii.
Dar mai existau si antiparticulele,anticuarcurile,anti-protonii,etc.
Atiparticula electronului, numita antielectron sau pozitron a interactionat cu electronul si desigur s-au anihilat, formand fotonii, sau radiata de care vorbesti.
Ce vreau eu sa subliniez aici este ca nu au aparut toate brusc, ci interactionand unele cu celelalte.
"Eu am spus ca Soarele nostru e de tipul stelelor ce ard 10 miliarde de ani dar asta nu înseamnă că nu sunt stele care trăiesc mai mult. "
Pana acum cercetarile nu au scos la iveala nici-o asemenea stea care ar avea o varsta mai mare decat Universul, din contra, toate datele si masuratoarile arata un singur lucru: Universul sa-a format acum 13, 7 miliarde de ani.
Am inteles intrebarea ta si mi se pare chiar interesanta si... justificata. Din pacate, nu ma numar printre cei pasionati de subiect asa ca nu pot participa la dezbatere dar ma bag, totusi, cu un raspuns pentru ca e colaps si pe TPU, n-ai nici pe cine certa pentru teme...
Poate ca, -zic, poate! nu dati!- universul evolueaza dupa un model ciclic... se naste, se consolideaza, expansioneaza (exista cuvantul asta?), atinge niste limite de viteza, marime etc, apoi se dezintegreaza si se recreeaza pentru ca materia are tendinta de a se organiza sper ca nu am zis o prostie foarte mare.
"Daca as putea, as aduce intreaga lume in agonie, pentru a realiza o purificare din radacini a vietii; as pune flacari arzatoare si insinuante la aceste radacini, nu pentru a le distruge, ci pentru a le da alta seva si alta caldura. Focul pe care l-as pune eu acestei lumi n-ar aduce ruine, ci o transfigurare cosmica, esentiala."
E. Cioran
Nu stiu, mie mi se pare o aroganta din partea noastra, adica a unora care traim, cu un pic de noroc, vreo 70 de ani, sa incercam sa stabilim date care se exprima in miliarde de ani
Poate ca la inceputurile alea erau alte legi ale fizicii si metodele folosite de savanti pentru stabilirea varstei universului acum, sunt incompatibile
Poate că într-adevăr au existat momente în care evoluția Universului a decurs într-un ritm mult mai rapid decât ne închipuim noi și nu din aroganța căutăm și formulăm răspunsuri ci pentru a știi spre ce ne îndreptăm. Închipuieşte-ți cum ar fi să continui un lucru pornind de la o premisă greșită; undeva pe drum, ajungi să te blochezi fiind incapabil să mai continui din cauză că nu descoperi unde ai greșit.
Incerc sa-mi dau seama daca e o discutie filozofica sau una stiintifica
Daca e stiintifica, ar trebui sa ma retrag, tot ce stiu despre nebuloase am aflat din Star Trek, asa cred...
Imi pare rau ca deocamdata sunt singurul partener de discutie la intrebarea ta, poate maine o sa fie mai bine
Noapte buna!
In primul rind acele milioane de ani sint doar teorii.Nu avem de une stii exact ca asa au stat lucrurile.O teorie nu trebuie dusa, impinsa mai departe pina ce nu este demonstrata. Avem o teorie despre ceva si deci noi trebuie sa raspundem mai inti la acea teorie sa putem pune alte intrebari si sa mergem mai departe.Si cum se formeaza mai departe planete din stele colapsate daca acele stele sint formate doar din gaze.Sau se pot forma doar planete gazoase dar se pare ca apar si planete solide.Probabil ca asa se si intimpla se formeaza stele, apoi mor dupa care din resturile ei se formeaza alta seata si asa mai departe pina ce toata acea masa de gaze se transforma in energie. Iara vechimea de 14 miliarde nu arata ca stelele asa sau format toate. Poate dupa formarea universului a inceput acest proces de care tu spui.Adica doar de 14 miliarde de ani a inceput formarea stelelor din nebuloasele altor stele colapsate.Initial toate stelele au aparut odata cu formarea universului.
Majoritatea nebuloaselor actuale sau format in urma exploziei unei stele, insa nu toate stelele sau format din aceste nebuloase.Probabil ca la inceput erau nebuloase asa care nu aparuse in urma exploziei cum zici.Erau nebuloase ca asa aparuse atunci cind se spune ca fost bigbangul ala. Apoi din acele nebuloase sau format planete si stele iar dupa procesul tgrebuie repetata pina la epuizarea totala a materiei si transfpormarea ei in energie. Dupoa care probabil va urma un nou bigbang si tot asa.Zic si eu vorba cuiva de pe aici odata ce nimeni nu poate demomnstra nimic imi pot da cu parerea fara sa par afon sau sa fiu luat mai stiu eu cum.
Majoritatea nebuloaselor s-au format în urma exploziei unor stele. Nebuloasele sunt de asemenea locul și materialul din care se nasc stele și planete.
resturile unei supernove este o nebuloasa in care se formeaza alte sisteme solare si sistemul nostru solar a fost format tot dintr-o nebuloasa stim asta pentru ca avem metale ca fier, aur etc
Știm că anumite stele se sting după 10 miliarde de ani, cazul Soarelui, unele mult mai mari trăind doar 6 milioane de ani.
sunt si stele care ard doar 10 milioane de ani cu cat e mai mare cu cat arde mai repede=isi consuma rapid hidrogenul
soarele isi consuma mai incet in 10 mld de ani
Cum se explică vechimea de 14 miliarde de ani a Universului când avem miliarde și miliarde de stele formate în nebuloase, nebuloase care au apărut în urma a miliarde de miliarde de stele colapsate care se presupune că ar fi trebuit să trăiască miliarde de ani?
lumina cand trece pe langa stele e deformata cea ce face ca tu observator sa crezi ca e de mai departe
Întrebarea mea era clară dar văd că nimeni nu a înțeles-o Aurelian. Gândește-te puțin că dacă unei stele îi trebuie o perioadă de formare și dacă are o durată de miliarde de ani până la colapsarea ei și formarea unei nebuloase, cum de avem miliarde de miliarde de stele formate în nebuloase pe când Universul are doar 14 miliarde de ani? Adică imediat după Big Bang s-au format stele, adică miliarde, stele care au explodat toate aproape deodată formând nebuloase din care tot în același timp s-au format alte miliarde de miliarde de stele care tot repede au colapsat căci gasim și astăzi miliarde de nebuloase?
Pai primele stelele nu s-au format in urma exploziilor altor stele, nu? Big-Bangul a aruncat in spatiu destula materie pentru formarea lor. Si apoi asa cum planetele sunt mai mici si imense, si stelele sunt asa, asa ca unele au explodat mai repede, asta daca o sa intrebi unde s-au format planetele, ca ele doar in nebuloase se pot forma, unde exista elemente grele, stelele nu. Gresesc?
Da, greșești. Big Bang-ul nu a aruncat elemente ci doar particule; electroni și protoni. Când Universul s-a răcit s-a format hidrogenul iar din acești nori de hidrogen s-au format primele stele care presupunem că sfârșeau colapsanduse și astfel dând naștere nebuloaselor care aveau acum elemente formate în steaua care exploda iar aceste nebuloase erau materialul și mediul în care se formează alte stele și sisteme solare.
...si neutroni. Stiu, ziceam pe scurt, "materie".
In spatiu mai exista hidrogen si heliu, se poate ca o explozie sa dea nastere mai multor nebuloase, din moment ce nebuloasele au peste 90% hidrogen? Energia rezultata din explozie sa puna in miscare atomii din spatiu si astfel materia sa se straga sub forma de nebuloasa. Sau fiind apropiate stelele, sa explodeze mai repede, se stie ca Universul e in expansiune.
De fapt chiar am sa-ti raspund cu primul impuls pe care l-am avut cind ti-am vazut intrebarea.Ne facem iluzii desarte in ce priveste timpul oricum ar suna el in numele date de noi unitatilor de masura pentru el caci astea nu sint valabile decit pentru noi in micimea noastra.Nu sintem decit o singura fiinta, un plancton in imensitatea oceanului. Timpul nu exista decit ca unitate de masura pentru viata noastra, timpul e al nostru.nu al universului.