| WhatheWow a întrebat:

Am pus o întrebare mai jos despre cum s-au format nebuloasele; nu că nu aș fi citit dar vreau totuși să văd, de la cei pasionați, cât de mult se leagă următoarea logică :
Majoritatea nebuloaselor s-au format în urma exploziei unor stele. Nebuloasele sunt de asemenea locul și materialul din care se nasc stele și planete.
Știm că anumite stele se sting după 10 miliarde de ani, cazul Soarelui, unele mult mai mari trăind doar 6 milioane de ani.
Cum se explică vechimea de 14 miliarde de ani a Universului când avem miliarde și miliarde de stele formate în nebuloase, nebuloase care au apărut în urma a miliarde de miliarde de stele colapsate care se presupune că ar fi trebuit să trăiască miliarde de ani?
Nu știu dacă m-am făcut înțeles dar cine e interesat de subiect poate pune întrebări pe care încercăm să le lămurim.

Răspuns Câştigător
| Inferno a răspuns:

Nebuloasa este 99% hidrogen si 1% alte elemente. Numai ca primele nebuloase erau doar nori de hidrogen, alte gaze lipseau cu desavarsire sau alte elemente.
"Și altădată citește mai atent că eu nu am spus nici o clipă că Big Bang-ul a produs nebuloase,..."
Asa am inteles,scuzele mele atunci.
"Deci, după explozia Big Bang Universul s-a umplut doar de particule, adică protoni și electroni și bineînțeles radiații."
Dupa "explozia" Big Bang Universul sa-a "umplut" de energie. Energia a "condensat" in leptoni(printre care si electronul) si quarcuri. Quarcurile au format protoni/neutroni. Protonii si neutronii impreuna cu electronii au format atomii.
Dar mai existau si antiparticulele,anticuarcurile,anti-protonii,etc.
Atiparticula electronului, numita antielectron sau pozitron a interactionat cu electronul si desigur s-au anihilat, formand fotonii, sau radiata de care vorbesti.
Ce vreau eu sa subliniez aici este ca nu au aparut toate brusc, ci interactionand unele cu celelalte.
"Eu am spus ca Soarele nostru e de tipul stelelor ce ard 10 miliarde de ani dar asta nu înseamnă că nu sunt stele care trăiesc mai mult. "
Pana acum cercetarile nu au scos la iveala nici-o asemenea stea care ar avea o varsta mai mare decat Universul, din contra, toate datele si masuratoarile arata un singur lucru: Universul sa-a format acum 13, 7 miliarde de ani.

50 răspunsuri:
| Inferno a răspuns (pentru WhatheWow):

Primele stele s-au format in interiorul nebuloaselor, nu nebuloasele au aparut primele in urma colapsarii unei stele. Deci nebuloasele au fost primele, care au dat nastere stelelor, acestea colapsand si formand la randul lor nebuloase, cum este si cazul lui M1.
De exemplu : M42, M43, Nebuloasa Laguna (M7 sau M8, nu mai stiu numele exact in cazul ei) Omega (care este M17 sau M18, nici aici nu mai stiu exact.), toate acestea sunt nebuloase, nebuloase ce nu au rezultat din olapsarea stelelor.
"Știm că anumite stele se sting după 10 miliarde de ani, "
Bun, Universul are 13, 7 miliarde de ni, asa ca nu vad unde este problema. Daca ar fi existat stele cu o varsta de 15 miliarde de ani, atunci evident ar fi fost o problema, dar cum varsta lor este cuprinsa in varsta Universului, nu este nici-o problema.

| Inferno a răspuns (pentru WhatheWow):

"Și nu, o explozie nu poate da naștere la mai multe nebuloase ci doar la una."
Fals, daca este vorba de acea "explozie" numita Big Bang. Originea nebuloaselor se datoareaza doar cresterii exponentiale a unor fluctuatii cuantice microscopice (crestere datorata expansiunii Universului) in densitatea spatiului. Asa ca intr-o regiune avem o asemenea flucutatie, iar mai "la dreapta" putem avea alta fluctuatie cuantica, ce nu au legatura intre ele. Asa ca materia se organizeaza in diferite parti. Era si absurd ca dupa Big Bang sa apara o singura nebuloasa enorma, nu avea sens.

| WhatheWow explică (pentru harciog):

Ai perfectă dreptate și nu te contrazic dar să nu uiți un singur lucru, toate acțiunile noastre pe care le intreprindem sau doar ne afectează, indiferent că sunt la scală universală sau doar globală le raportăm la noi și ne având puncte de reper care să poată fi măsurate, atunci ajungem mai rătăciți ca un pet de plastic plutind pe ocean.

| Kaℓi a răspuns:

Dar de unde stiti al catelea Big Bang a fost asta?
Era mai simplu daca acceptati creationismul... big grin

| WhatheWow explică (pentru Inferno):

Da, nu mai spune; dar nebuloasele cum s-au format Inferno că o nebuloasă e formată din praf și gaz. De unde praful dacă nu era rest al exploziei unei stele? Și altădată citește mai atent că eu nu am spus nici o clipă că Big Bang-ul a produs nebuloase, nici una nici mai multe; am spus că o stea care explodează poate produce doar o nebuloasă și nu mai multe.

| WhatheWow explică (pentru Inferno):

Deci, după explozia Big Bang Universul s-a umplut doar de particule, adică protoni și electroni și bineînțeles radiații. Nu existau elemente care să fi creat vreo nebuloasă. Când Universul s-a răcit a început formarea hidrogenului H1 format dintr-un proton și un electron. Acest hidrogen a format un fel de "ocean" imens din care au luat naștere primele stele. Poate că aceste stele formate doar din acest tip de hidrogen aveau o viață scurtă fiind instabile colapsanduse și dând naștere nebuloaselor care acum aveau și elemente fabricate în interiorul acestui tip de stele.
Eu am spus ca Soarele nostru e de tipul stelelor ce ard 10 miliarde de ani dar asta nu înseamnă că nu sunt stele care trăiesc mai mult.

| Kaℓi a răspuns (pentru Hombre):

Nuuu, dimpotriva, sunt chiar foarte defensiva! doar ca uneori nu ma pot abtine si mai scriu rautacisme... dar cu cele mai bune intentii, parol!winking

| Kaℓi a răspuns (pentru WhatheWow):

Nu din plictiseala, suna urat si nu a fost intentia mea sa sugerez asa ceva happy din... motive de insomnie e bine? iar cu temele glumeam, de ce m-ar deranja intrebarile alea? chiar ma amuza, si oricum dispar pana sa le dai o rezolvare bietilor copii...
Nu stapanesc "tema" pentru ca mi se pare o pierdere de vreme sa incerci sa intelegi/demonstrezi/polemizezi pe orice teorie referitoare la ceva atat de indepartat si de... cum sa spun? greu de cuprins cu gandirea noastra. Sau a mea, poftim, poate ca voi ceilalti credeti ca ati inteles totul.
Uite, asta exprima mai bine ce vreau sa iti spun happy :

"Un maestru înţelept şi discipolul său. Discipolul locuieşte departe şi scrie scrisori lunare privind progresele sale pe calea iluminării.
Prima scrisoare: "Am vedenii ale Raiului, sunt ridicat de îngeri, mă simt aşa de uşor încât pot zbura, pot vedea întreaga lume."
Maestrul bombăne şi rupe scrisoarea.
Scrisoarea următoare, o lună mai târziu: "Am văzut toate universurile, am creat lumi… Am văzut interiorul sinelui meu."
Maestrul bombăne şi rupe scrisoarea în bucăţi şi mai mici.
Scrisoarea următoare de la discipol: "Am stat în meditaţie timp de o lună, drept, fără a mânca. Mintea mea este o mare secată. Pot vedea aura tuturor. Văd tot trecutul şi tot viitorul într-o clipită…"
Maestrul spune ca pentru sine: "astea sunt rahaturi." Şi pune scrisoarea în tocătorul de hârtie. Maestrul oricum, primea o mulţime de scrisori de la discipoli.
Trec şase luni şi nici o scrisoare de la discipol. În cele din urmă Maestrul, curios să afle noi veşti, îi scrie acestuia şi îl întreabă ce se întâmplă.
Discipolul îi trimite răspunsul: "Cui îi pasă?"
În sfârşit, Maestrul zâmbeşte.
Aceasta este Iluminarea."
laughing
E clar, eu tratez subiectul mai mult filozofic decat stiintific.

| WhatheWow explică (pentru Kaℓi):

Scuze dacă ai înțeles-o ca pe un gest sarcastic dar era doar o glumă!

| felixbbimage a răspuns:

Intreb si eu: daca premisa de la care porneste aceasta teorie este gresita? Daca Universul nu are 14 mld. de ani? Pot fi calculele, pe baza carora s-a ajuns la aceasta varsta, verificate/combatute/gresite?

| WhatheWow explică (pentru felixbbimage):

Tu despre care teorie vorbești căci eu nu am formulat nici una, doar am pus o întrebare; poți fii mai explicită?

| felixbbimage a răspuns (pentru WhatheWow):

Varsta Universului, apreciata la 14 mld. ani, dupa cum spuneai in cuprinsul intrebarii, poate fi considerata axioma? Daca nu, e doar o teorie care nu a fost demonstrata, pentru ca, poate, exista discrepante de felul celei aratate de tine. Presupunand ca aceasta varsta nu este cea reala si ca ea ar fi mai mica, intrebarea ta ar avea un raspuns implicit: Universul este mai tanar!

| WhatheWow explică (pentru Inferno):

Hai că nu am greșit până acum doar că nu am fost atât de tehnic ca și tine.
Cea mai veche stea are 13.2 miliarde de ani și se consideră că s-a format din nebuloasa rămasă în urma exploziei unei supernove, adică una dintre stelele din prima generație. Dacă luam în considerare vârsta Universului atunci de la această stea formată în urmă cu 13.2 miliarde de ani, până la Big Bang e o perioadă de doar 500 de milioane de ani. Acum gândește-te că în doar 500 de milioane de ani, Universul s-a răcit, partculele au interactionat formând atomi, atomii formând o cantitate substanțială de hidrogen, hidrogenul stele iar aceste stele să ajungă supernove din a căror nebuloase să se nască steaua de care vorbeam. Înmulțește această stea cu câteva miliarde și totul în doar 500 de milioane de ani.

| WhatheWow explică (pentru felixbbimage):

Nu, afirmația mea este că Universul este mult mai bătrân sau la începuturile lui totul s-a petrecut cu o viteză greu de imaginat.
Vezi te rog că tocmai am făcut niște clarificări pentru Inferno să nu mă repet!

| WhatheWow explică:

Păi asta vroiam să aud! Exact cum am spus ori Universul e mult mai bătrân ori la început evoluția se mişca cu o viteză mai mare.
Iar dacă ceea ce am afirmat se confirmă atunci concluzia e următoarea : evoluția încetinește și asta nu doar la nivel planetar ci Universal. Am dreptate?

| WhatheWow explică:

Da, cu fetita mea.

| WhatheWow explică:

Tu ce crezi, galaxia noastra e cea mai veche?

| Kaℓi a răspuns (pentru WhatheWow):

Stai linistit, am inteles gluma happy si eu incercam sa glumesc...

| harciog a răspuns (pentru WhatheWow):

As prefera petul,fara nici un gind,fara nici o intrebare, e una cu totul universal, dar, din pacate, nu am atins aceasta perfectiune...

| king4aday a răspuns:


Prima materie aparuta de dupa Big Bang a fost chiar ce trebuia pentru a da nastere stelelor. Cum s-a format materia si antimateria, ce vedem acum e fumul din razboiul celor doua. Primele stele formate erau mult mai mari, avand in vedere gruparea materiei. Stelele mari ard mult mai repede. Sunt unele care traiesc doar cateva milioane de ani. Cu cat e mai mare o stea ca dimensiune, cu atat isi arde resursa mai repede (scapa mai multa energie din cauza suprafetei mari). Din astea s-au format stele, planetele pe care le vedem acum. Explicatia, primele stele au avut o durata foarte scurta de viata.