| Duucu a întrebat:

Am vrut să fac electroliza apei.
Am luat un pahar, am pus 2 cuie, am legat sărme de cupru la ele și le-am legat de o baterie Toshiba... scria ceva de genul size AA 1.5 v pe ea.
Nu a funcționat electroliza și mă întreb, a fost din cauza bateriei prea slabe sau este greșită metoda?

5 răspunsuri:
| xSp33dyDanny a răspuns:

Baga fix in prelungitorul unde bagi PC sau TV si atunci v-a functiona =]]]

| Duucu explică (pentru xSp33dyDanny):

Nu mai e loc la cimitir și pentru mine.

| relian a răspuns:

Adica ce ai vrut sa faci mai exact? Mai intii trebuie sa stii ce inseamna electroliza si apoi ce este electroliza apei. Electroiliza este de fapt separarea unui compus, desfacerea lui in elementele cel compun, liza, ruperea a ceva din acel compus supus acestui procedeu folosind curent electric.In cazul apei prin electroliza se obtine oxigen si hidrogen ambele gazoase.Deci tu ce ai vrut sa obtii sau ce ai urmarit? La electroliza apei va trebuie sa folosesti apa pura, nu apa de la robinet si apoi ai nevoie de un ELECTROLIT pentru ca sa conduca curentul electric.Apa de la robinet conduce curentul electric datorita impuritatilor ce le contine.Insa pentru a face electroliza apei ai nevoie de un foarte bun electrolit. Electrolitul este un compus care conduce f usor si bine curentul electric.Deci ai nevoie si de un vas special in care sa faci acest lucru.Curentul folosit de tine probabil este cred slab.De cit curent ai avea nevoie habar nu am, ma depaseste chestia asta, insa da este nevoie de curent continuu.Ca electrolit poti folosi NaOH sau H2SO4.Deci totul este gresit ce ai incercat tu sa faci.Cel putin eu asa cred. Poate ma insel.Dar in acea apa cu cit ai mai multi ioni cu atit procesul se priduce mai usor cu consum scazut de energie.

| relian a răspuns:

Cred ca curentul folosit de tine era f slab.Trebuie sa ai un curent de 12 volti sau 9 volti.Deci ai nevoie de o baterie de genul asta si ce ceva electrolit. Poti folosi ceva sare dizolvata in apa si atunci vei observa.Si ar fi mai bine sa folosesti mina de grafit si nu cuie pentru a nu consuma alea curentul de la baterie.Si ce trebuie sa observi sint bule de gaz pe care tu nu le poti stoca ca nai unde sau in ce.Dar cel putin poti arata sau vedea ce se intimpla.

| relian a răspuns:

Ok am revenit ca am mai citit printr-o carte cite ceva.Deci prin electroliza apei se urmareste obtinerea a ceva.Ce ai facut tu nu se putea obtine mai nimic pentru ca apa din paharul tau nu continea suficient electrolit. Electrolit este acea substanta de la care se urmareste eliberarea a ceva.De ex vrem sa obtinem clor cum? Pai prin electroliza folosind sarea obtionem clor.Deci folosim apa in care dizolvam sarea si avem astfel acel electrolit in care ionii ar putea usor sa se deplaseze.Bagam curent in solutie prin cei 2 electrozi - si + si Cl din sarea avind - va iesi si va migra din solutie se va desprinde luat de curentul electric si H2 la fel si ambii vor iesi afara sub forma de gaze care pot fi apoi colectate.Cel putin asa am inteles. Sper sa fi inteles bine.Acum daca tu ai facut acel experiment doar cu apa, acea apa continea saruri de clor si alte chestii.Deci aveai acolo un electrolit slab dar il aveai.Probabil la tine curentul n-a fost suficient de puternic sa ia ionii din solutia ta adica din apa si sa-i vezi iesind afara.Parca acum suna ceva mai bine.Insa elctroliza apei asta este si urmareste obtinerea de Hidrogen si oxigen cred folosind un electrolit care pus in apa amestecat cu apa sa faca ca curentul electric sa circule prin aceasta apa si sa poata lua cu el ionii si sai elibereze apoi sub forma de gaz. Sper ca asa este. Daca e cineva care stie mai multe sa zica ca uite asa mai invat si eu.Sincer habar naveam sau stiam ceva vag, dar citind intrebarea ta am incercat sa zic ceva ce s-a dovedit na fi chiar clar nici sigur si de aia a trebuit sa mai ma documentez nitel.