Fiecare crede in ce vrea el, este fix alegerea ta si doar a ta.
Eu pe langa altele cred in mine, in fortele mele si in faptul ca la greu n-a fost nimeni in afara de mine sa ma sustina(mi-a luat mult pana sa realizez asta).
Ar trebui să dai o definiție a lui Dumnezeu și pe urmă să întrebi.
Eu la întrebări cu termeni vagi nu mai răspund.
Mă gândeam la o entitate creatoare de tip deist, cu o natură necunoscută, fără niciun fel de contact cu oamenii.
Ok,mergem mai departe, ce înseamnă - de tip deist-?
Adică un Dumnezeu care există doar din perspectiva de arhitect suprem.
Uite dacă vrei să știi ce înseamnă deism:https://en.wikipedia.org/wiki/Deism
Atunci să îmi explici ce este acela - un arhitect suprem-, te rog.
Motivul e că avem nevoie de motive pentru a trăi. Unii sunt ignoranți și privesc doar motive pe termene scurte, trecătoare, complet efemere și în esență lipsite de vreun sens sau importanță. Alții nu văd motivul dar totuși gândul că viața lor nu are rost îi înspăimântă. Alții afirmă că cred într-un motiv superior dar nu se opresc să caute motivele prezente (de aia există teiști depresivi). Iar cei din urmă, care cred din tot sufletul într-un motiv superior sunt mai motivați să își continue viața, să o trăiască într-un anume tipar. Depinde unde te-ai simți tu mai bine să fii. Dacă nu te-ai gândi la motive superioare nu ai fi pus această întrebare. E clar că nu ești prea confortabil cu nihilismul.
Ar trebui sa crezi IN TINE. Pina la proba contrarie, omul e cel mai la indemina dumnezeu. Parintii care te-au facut sunt dumnezeu. Profesorul care te formeaza (sau deformeaza) e dumnezeu (sau satan). Ala care a proiectat centrala termica care nu te lasa sa crapi de frig intr-o pestera e dumnezeu. Si tot asa. Vrei sa crezi intr-un nene barbos care vezi dom'le ne-a creat dupa chipul si asemanarea lui? Nu, nu exista motiv solid pentru asa ceva. Daca noi sintem creati dupa chipul si asemanarea lu' dumnezeu ala bun, atunci satan e ala de treaba. @Deadchef12: Uite cine ne duce de ripa de vreo doi ani si nu patesc nimic. Esti cel putin patetic cu abordarea asta.
Îmi place modul tău de gandire. Tehnic, toți suntem zei într-un fel sau altul. Conștiința noastră ne face Dumnezeu într-un fel.
Și stai calm, am fost un creștin devotat, pană am citit bibliaNu mă refeream la un zeu creat de oameni ci la o inteligență de natură necunoscută care ar putea ghida Universul într-un fel sau altul.
Pai cum poti fi crestin devotat fara sa citesti macar biblia? Bine, ca daca o citesti si devii crestin devotat dupa aia... atunci e cam greu de discutat cu tine.
A fost o glumă. Am vrut să spun că Biblia e o carte oribila din toate punctele de vedere și chiar mă întreb dacă există un singur creștin, musulman sau evreu pe lumea asta care se consideră o persoană religioasă și care să își fi citit „cartea sfântă". Și dacă să presupunem că există, mă întreb dacă sunt sănătoși la minte.
Nu exista un motiv general sa crezi in Dumnezeu sau in orice altceva de genul. Oamenii ajung sa creada in diferite lucruri din motive personale si convingeri proprii. Despre dovezi n-are rost sa discuti ca n-ajungi nicaieri. Deci daca ar trebui sau nu sa crezi, depinde de tine.
Sincer nu ma intereseaza. Crede ce vrei dar bate-ti tu capul daca nu stii ce sa mai crezi, nu-i pune pe altii.
Nu ai nevoie de dovezi, ai nevoie sa-L simti si sa mergi al El.
Dumnezeu nu e o stiinta, Dumnezeu e iubire.
Cum aș putea să îl simt mai exact, în ce formă, în ce fel etc.
Și de ce nu aș avea nevoie de dovezi, adică e un fapt acceptat nu numai în știință, dar și în filozofie și drept că orice existență trebuie dovedită, dacă nu cu explicații științifice, măcar cu exemple clare. Dacă nu ar fi așa oricine ar putea spune orice idioțenie și să se aștepte să fie luat în serios. Adică de unde știm că zeii adevărați nu sunt flying spaghetti monster sau invisible pink unicorn, sau ceainicul celest sau un pug uriaș sau o caracatiță uriașă.
Eu cred ca termenul asta de,, dumnezeu" a aparut din 2 motive.
Ne stiind raspunsul la anumite intrebari legate de,, cum am aparut?",, ce rol avem" si de astea. Practiv, termennul de,, dumnezeu" este raspunsul la toate intrebarile fara raspuns, care rasa umana nu este suficient de dezvoltata ca sa le afle. P.S cred ca stii si tu cum statea treaba in trecut cu religia, erai indoctrinat si daca nu credeai erai omorat. Asa era religia noastra plina de pace si de iubire.
2. Din nevoia omului de a sti ca este mereu cineva care are grija de el si care-l sustine si care-l iubeste.
Credinta nu vine din dovezi palpabile. Roaga-te, citeste Biblia.
Nu te astepta ca Dumnezeu sa-ti raspunda la rugaciuni si sa Ii vezi mana in viata ta cat timp Biblia nu ai deschis-o niciodata pentru a afla cine este Dumnezeu.
Prietene am citit Biblia de la Geneză capitolul 1 versetul 1 pană la Apocalipsă capitolul 22 versetul 21 și îți spun sincer că tu ești ăla care are nevoie să o citească.
Vrei să demontez creștinismul chiar acum? Prima pagină spune că lumea a fost creată în șapte zile. Și nu a fost! Prin urmare fără creație nu există Adam și Eva, prin urmare niciun păcat original și nicio nevoie ca Iisus să se nască și să fie crucificat.
În al doilea rand Biblia promovează idei stupide precum grădina edenului, șerpi vorbitori, o legendă conform căreia toate animalele lumii au putut supraviețui un an pe o barcă, că Nilul s-a transformat în sânge, că Moise a despărțit Marea Roșie, că Iisus s-a născut dintr-o virgină și că a vindecat boli care nici în ziua de azi nu se pot vindeca toate pe deplin, că Dumnezeu și-a trimis fiul să moară pentru păcatele noastre și o mulțime de alte lucruri stupide și idei otrăvitoare. Dumnezeul ebraic este un războinic barbar și megaloman, care dorea numai război, jertfe umane și animale(chiar fiul lui Avraam!), care susține sclavia, care este sexist și homofob, gelos și nemilos, pedepsește pană la a patra generație și multe alte barbarisme asemănătoare. Iar Iisus Hristos a susținut toate aberațiile și barbariile vechiului testament, a spus că el nu a venit să aducă pacea ci sabia, ne-a spus să ne uram familiile, că bebelușii sunt răi, că cei ce nu îl urmează vor avea o soartă mai rea decat Sodoma și Gomora și că dacă nu îl urmăm vom arde în iad pentru vecie, că va veni o apocalipsă în care vor supraviețui doar 144000 de oameni și multe alte aberații oribile și primitive.
Dacă tu crezi că asta este o carte de unde să ne luăm moralitatea, atunci ai o problemă!
Am citit-o, fii linistit.
Sunteti destui atei pe site care va dati mari ca ati citit Biblia, eu nu va mai cred. Unul spunea ca stie bine Biblia, ca a studiat-o, apoi imi spunea ca nu exista cuvantul "crestin" in Biblie.
"pedepsește pană la a patra generație" - Si se indura fata de mii de generatii.
"Prima pagină spune că lumea a fost creată în șapte zile." - Fals. Lumea a fost creata in sase zile, in a saptea zi Dumnezeu S-a odihnit.
In legatura cu minunile (vindecari, despartirea marii de catre Moise)... N-ar putea face Dumnezeu astfel de lucruri? Care e problema? Nu sunt facute de oameni, ci de Dumnezeu.
"a spus că el nu a venit să aducă pacea ci sabia" - Cum se continua versetul? Spune ca a venit sa separe pe cei care cred in Hristos de cei care nu cred in Hristos. Pentru ca vor fi dezbinari in familie. Separa minciuna de adevar, nu face pace intre minciuna si adevar. Asta este sensul versetului.
Biblia nu vorbeste bine despre sexism, sclavie si homofobie. El a dat niste legi, a spus "asta e bine", "asta nu e bine" pentru poporul Israel. Poporul trebuia sa fie sfant, dupa cum scrie si in Biblie. De ce ne miram ca Domnul pedepseste daca a spus ca va pedepsi in cazul in care se incalca poruncile?
Sexism - Biblia nu da niciun indiciu cum ca femeia ar fi mai prejos de barbat, ci spune clar ca sunt egali in fata lui Dumnezeu. De asemenea, femeia si barbatul sunt diferiti in multe lucruri, asta nu inseamna ca sunt mai prejos unul fata de altul.
Sclavie - Oamenii puteau ajunge sclavi cand nu puteau sa-si plateasca indatoririle. Cand spui sclavie te gandesti la sclavie pe baza de etnie, religie. Dumnezeu chiar le spune evreilor sa nu-i asupreasca pe strainul din mijlocul lor. Chiar le dadea sfaturi despre cum sa-si trateze sclavii, nu seamana deloc cu sclavia din evul mediu.
Homofobie - nu are rost sa discut, cat timp nu stii ce inseamna cuvantul. Astazi, un om care sustine ca doar barbatul si femeia ar trebui sa se poata casatori este considerat homofob, ceea ce e fals.
Nemilos - Fals. Iarta orice pacat fara ca noi sa meritam si tu spui ca e nemilos?
"ne-a spus să ne uram familiile" - Fals, este din nou o comparatie. Atat de mult trebuie sa-l iubesti pe Dumnezeu, incat iubirea pentru oamenii din jurul tau sa fie mica (cand o pui pe langa iubirea fata de Dumnezeu, iubirea pentru cei din jur sa para a fi ura)
Exemplu: Numarul 100 este un numar mare ai spune, iar numarul -1 este un numar mic. Dar, daca il punem pe langa numarul 100.000.000, este foarte mic, este apropiat de -1.
Din raspunsul tau imi dau seama ca nu ai citit Biblia. Cel mai probabil ai intrat pe un site de genul bibliapentrusceptici si ai citit versete de acolo si acum te lauzi ca ai citit Biblia.
Imi dau seama pentru ca acel site a luat pur si simplu versete scoase din context si a spus "asta e Biblia". Normal ca omul care nu a citit Biblia si intra acolo crede ca aia chiar e Biblia.
Biblia nu vorbeste bine despre sexism, sclavie si homofobie
http://bibliapentrusceptici.ro/crime-dumnezeiesti-biblie/
El a dat niste legi, a spus "asta e bine", "asta nu e bine" pentru poporul Israel. Poporul trebuia sa fie sfant, dupa cum scrie si in Biblie.
deci cei care tin cont de acele legi sunt sfinti inteleg
Deuteronom 17:12~
"Omul care, din mîndrie, nu va asculta de preotul pus acolo ca sa slujeasca Domnului, Dumnezeului tau, sau care nu va asculta de judecator, omul acela sa fie pedepsit cu moartea. Sa scoti astfel raul din mijlocul lui Israel"
Cuvantul creștin apare numai de cateva ori în Biblie și nu este niciodată spus de Iisus deci nu prea are nicio importanță.
"pedepsește pană la a patra generație" - Si se indura fata de mii de generatii.
Frate nu te supăra, dar ideea de a pedepsi pe cineva pentru faptele membriilor familiei lui este un lucru oribil și de neacceptat. Cu atat mai mult cand ni se spune că bebelușii sunt niște ființe malefice infectate cu păcatul primilor oameni de a manca un fruct. Un fruct care se presupune că ar trebui să îi ajute să cunoască binele și răul și că singurul leac ar fi botezul. În Coreea de Nord există pedeapsa pe trei generații, adică vei fi pedepsit împreună cu părinții și copii tăi. În concluzie sistemul juridic nord coreea este mai bun decat cel biblic. Apropo de Coreea de Nord. dacă Dumnezeul tău este unul atotputernic, atotștiutor, gelos, care urăște închinarea la idoli, care poate face miracole și care e infinit de bun, de ce nu îi salvează pe cei din Coreea de Nord, de ce nu le trimite un alt Isus și de ce nu trimite Dumnezeu o pedeapsă pentru Kim Jong-Un și nu trimite o ploaie de foc să le distrugă statuile și monumentele conducătorilor? Ar fi bine dacă ar face asta! Și de ce nu a făcut asta cu orice popor aflat sub tiranie din istorie?
"Prima pagină spune că lumea a fost creată în șapte zile." - Fals. Lumea a fost creata in sase zile, in a saptea zi Dumnezeu S-a odihnit.
Sper sincer că nu crezi asta. Mitul biblic al creației este pur și simplu un mit și nimic altceva. Nu poți să mai crezi în sec XXI că un bătrân bărbos a făcut lumea în 6 zile, iar în a 7 a atotputernicul a obosit și s-a odihnit(nu îmi dau seama cum și dacă o ființă atotputernică ar putea să obosească dar asta este altceva), nici că bărbatul a fost făcut din jegul de pe jos și scuipat divin și femeia din coasta lui, nici că omenirea a fost creată prin incest de două ori! Nici nu pot concepe că suntem în mileniul 3 și asta e încă o dezbatere.
In legatura cu minunile (vindecari, despartirea marii de catre Moise)... N-ar putea face Dumnezeu astfel de lucruri? Care e problema? Nu sunt facute de oameni, ci de Dumnezeu.
Dacă Dumnezeu poate vreau să văd chiar acum niște miracole adevărate. Sunt curios de ce parcă toate miracolele par să fi avut loc numai în Antichitate. O fi din cauza faptului că știința a evoluat, că informația e mai ușor de obținut ca niciodată și lumea nu se mai lasă așa ușor păcălită de niște basme de Epoca Bronzului?
a spus că el nu a venit să aducă pacea ci sabia" - Cum se continua versetul? Spune ca a venit sa separe pe cei care cred in Hristos de cei care nu cred in Hristos. Pentru ca vor fi dezbinari in familie. Separa minciuna de adevar, nu face pace intre minciuna si adevar. Asta este sensul versetului.
Am înțeles, deci creștinismul susține ideea de bază a tuturor regimurilor politice dictatoriale: cine nu e cu noi e împotriva noastră. Ce mai Dumnezeu iubitor să îmi bag.
Sexism - Biblia nu da niciun indiciu cum ca femeia ar fi mai prejos de barbat, ci spune clar ca sunt egali in fata lui Dumnezeu
Ești serios? Nici nu o sî mai îmi pierd vremea să spun cate lucruri sexiste a putut cartea asta să spună, uită-te aici https://www.youtube.com/watch?v=O1X6P_-3YsU
Homofobie - nu are rost sa discut, cat timp nu stii ce inseamna cuvantul.
Homofobia este termenul prin care se definește un "complex de emoții precum anxietatea, dezgustul, aversiunea, furia, stinghereala și frica" pe care le simte o persoană față de un homosexual sau o lesbiană.[1] Ea include, de asemenea, respingerea persoanelor despre care se crede că ar fi gay și a tuturor lucrurilor asociate cu acestea
Sunt destul de sigur că o carte care susține că homosexualii ar trebui omorați cu pietre( pentru că știm cu toții că să nu ucizi nu face parte din cele 10 porunci) și care susține că 3% din creaturile făcute în chipul și asemănarea domnului nu se vor bucura de împărăția lui și că vor arde în iad pentru vecie pentru felul în care s-au născut se încadrează în categoria homofobie. Și apropo dacă homosexualii tot vor arde în iad o eternitate, de ce voi, oamenii religioși simțiți nevoi să îi privați de drepturi, judecați umiliți persecutați sau chiar pedepsi cu moartea aici pe pămant?
Sclavie - Oamenii puteau ajunge sclavi cand nu puteau sa-si plateasca indatoririle.
Nu contează tot sclavie e și tot o abominațiune rămâne. Uite aici niște versete din biblie și un video să te ajute: Exodus 21:20-21, 1Petru 2:18-25 https://www.youtube.com/watch?v=iCZ6PRiQq_w
Nemilos - Fals. Iarta orice pacat fara ca noi sa meritam si tu spui ca e nemilos?
Da excepție pentru tot Vechiul Testament, pentru Apocalipsa și ziua judecății care vor veni și pentru faptul că dacă faci orice contravine Bibliei vei arde în iad o eternitate! Dar las că Biblia oricum spune că toți păcătuim deci toți ne ducem în iad oricum.
ne-a spus să ne uram familiile" - Fals, este din nou o comparatie. Atat de mult trebuie sa-l iubesti pe Dumnezeu, incat iubirea pentru oamenii din jurul tau sa fie mica (cand o pui pe langa iubirea fata de Dumnezeu, iubirea pentru cei din jur sa para a fi ura)
Luca 14:26 E tot ce am avut de spus!
"păcatul primilor oameni de a manca un fruct" - Fals. Pacatul a fost neascultarea.
"singurul leac ar fi botezul" - Fals. Nu scrie asa ceva in Biblie. Dar nu ma mir ca scrii de astea, din moment ce nu ai citit-o.
"Frate nu te supăra, dar ideea de a pedepsi pe cineva pentru faptele membriilor familiei lui" - Trebuie sa fim constienti ca faptele noastre ii afecteaza si pe cei din jur, sa fim responsabili cu ce facem.
"de ce nu îi salvează pe cei din Coreea de Nord, de ce nu le trimite un alt Isus" - De ce ar mai trebui un Isus? Si-a indeplinit planul... daca stii care e ala, scrie in Biblia pe care pretinzi ca ai citit-o (dar nu ai citit-o). Dumnezeu nu are planul ca noua sa ne fie bine pe Pamant. Spune ca aici vom suferi (din cauza pacatului exista rau pe Pamant, Satana este conducatorul lumii acesteia), dar in cer nu va mai fi suferinta.
"Nu poți să mai crezi în sec XXI că un bătrân bărbos a făcut lumea în 6 zile" - In Biblie nu scrie nimic cum ca Dumnezeu ar fi un batran barbos. Citeste-o doar. Eu cred in tot ce scrie in Biblie. Nu sunt needucat, in schimb, tu ai o gramada de greseli gramaticale, sa nu te crezi superior.
"Dacă Dumnezeu poate vreau să văd chiar acum niște miracole adevărate. " - Si de ce, ma rog, ar face Dumnezeu minuni la comanda ta?
"uită-te aici https://www.youtube.com/watch?v=O1X6P_-3YsU" - Acum inteleg. Tu te uiti la astfel de video-uri si de asta pretinzi ca ai citit Biblia. Nu asa merge. In toate culturile barbatul a fost capul familiei, el fiind mai puternic trebuie sa conduca familia. Roluri diferite nu inseamna ca unul e superior altuia. Sau tu esti de-acord cu feminismul si cu femeile independente, puternice care nu au nevoie de un barbat.
"Sunt destul de sigur că o carte care susține că homosexualii ar trebui omorați cu pietre" - Fals. Cartea spune ca homosexualii din comunitatea Israel trebuie omorati. La fel cum se facea cu orice om ce traia in pacat. Pentru ca poporul Israel trebuia sa fie sfant. Homosexualitatea este un pacat.
"pentru felul în care s-au născut" - Nu s-a nascut nimeni homosexual.
Daca spun ca homosexualitatea este un pacat, nu sunt homofob. Ce, daca spun ca nu e bine sa bei cafea, inseamna ca urasc toti oamenii care beau cafea?
"dacă homosexualii tot vor arde în iad o eternitate, de ce voi, oamenii religioși simțiți nevoi să îi privați de drepturi" - Da-mi exemple contemporane de privare de drepturi, nu exista (in Romania ma refer).
Nu putem spune despre nimeni ca va arde 100% in iad. Fiecare om poate fi mantuit. Sunt homosexuali care s-au spalat de acest pacat. Noi continuam sa spunem ca homosexualitatea este un pacat pentru ca ei sa se intoarca spre Hristos si sa renunte la acest pacat (care nu este innascut).
Vezi ca la sclavie nu ai citit tot raspunsul. Si anume, ce insemna sclav, cum era tratat.
"Luca 14:26 E tot ce am avut de spus!" - Tocmai acel verset l-am comentat.
In concluzie, tu nu ai citit Biblia. Tu te-ai uitat la niste videoclipuri pe Youtube probabil. Cand citesti si vrei sa intelegi Biblia, nu o citesti ca pe o carte oarecare. Citesti, te rogi, Dumnezeu vorbeste.
Imaginea pe care o ai tu despre Dumnezeu nu este imaginea promovata in Biblie.
"păcatul primilor oameni de a manca un fruct" - Fals. Pacatul a fost neascultarea.
geneza are doua variante, care primi doi oameni? lilith si adam?
27. Dumnezeu a facut pe om dupa chipul Sau, l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu; parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut.
astia nu au pacatuit,dar,lilth s-a certat cu adam si astfel adam sa plans lui iahve,iahve a izgonito pe lilth de acolo, asta e povestea celor doi, primi din lume, apoi iahve a facut din coasta lui adam o femeie si sarpele =care nu era satana, a vorbit cu eva care ea fiind ca un copil mic, ei nu stiau ce fac, ce e raul si binele, a mancat un mar si a dat lui adam, iahve s-a pus sa le caute dar ei se ascundeau de ei, intr-un final i-a gasit si supriza atunci erau constienti de ei, povestea cu cei doi fiind introdusa mult mai tarziu si fiind multe legende evreiesti, nu exista pacat strămoșesc este o inventie crestina
„ Fals. Păcatul a fost neascultarea." Da, păcatul suprem a fost că au vrut să mănânce din pomul cunoașterii binelui și răului, deci presupun că Dumnezeu nu vrea ca noi să știm mai multe. Nice.
„singurul leac ar fi botezul" - Fals. Nu scrie asa ceva in Biblie.
Marcu 16:16
„Trebuie sa fim conștienți ca faptele noastre ii afectează și pe cei din jur, sa fim responsabili cu ce facem." 100% corect, dar argumentul meu că este imoral să fii considerat vinovat de faptele strămoșilor tăi sau a stră stră bunicilor tăi rămâne la fel de valid.
„ De ce ar mai trebui un Isus? Si-a îndeplinit planul... daca stii care e ala, scrie în Biblia pe care pretinzi ca ai citit-o (dar nu ai citit-o). Dumnezeu nu are planul ca noua sa ne fie bine pe Pământ. Spune ca aici vom suferi (din cauza păcatului exista rău pe Pământ, Satana este conducătorul lumii acesteia), dar în cer nu va mai fi suferința."
Deci să înțeleg că lui Dumnezeu nu îi pasă de suferința omului și că trebuie să îl venerăm întreaga noastră viață, să ne irosim singurele momente pe care știm sigur că le avem, doar pentru a ne fi bine în viața aia lungă. Fără supărare dar nu înțeleg această credință și nici pe Dumnezeul tău. Și apropo de Satan, vrei să știi un fapt amuzant, Dumnezeul biblic a omorât peste 2 milioane de oameni, asta fără să includem potopul. Satan a omorât 10! Și asta cu acordul Domnului. Asta fără să punem la socoteală că satan din Iov este o altă creatură numită hasatan, diferit de dragonul din noul testament(că tot veni vorba, tu crezi în dragoni?).
„In Biblie nu scrie nimic cum ca Dumnezeu ar fi un bătrân bărbos. Citește-o doar. Eu cred în tot ce scrie în Biblie. Nu sunt needucat, în schimb, tu ai o grămada de greșeli gramaticale, sa nu te crezi superior."
În primul rând nu mă cred superior. În al doilea rând, poate am și eu greșeli gramaticale, dar măcar eu scriu cu diacritice. Și în final, hai să analizăm prima pagină a Bibliei: Aceasta ne spune că la început Pământul nu avea formă și că erau doar ape și un duh plutind deasupra lor. Ignorând faptul că o hidrosferă nu poate exista fără o litosferă și atmosferă, să vedem cum a fost creată lumea. În prima zi Dumnezeu a creat lumina, fără vreun camp electric sau magnetic, adică lucrurile din care se compun toate undele electromagnetice, deci și lumina. În a doua zi Dumnezeu a despărțit apele de deasupra și apele de dedesubt și a creat cerul. Cerul nu este făcut din apă. Apoi Dumnezeu a creat pământul și plantele. Am spus deja ce trebuia spus despre pământ, iar plantele nu pot trăi fără lumină solară. A patra zi este cea mai problematică. În primul rând zilele nu pot exista fără Soare, iar lumina nu poate exista fără o sursă. Apoi, Biblia susține că Pământul este mai vechi decât Soarele și decât orice altă stea din Univers, ceea ce pur și simplu nu este adevărat! În al treilea rând, cum se face că Domnului i-a luat 3 zile să facă Pământul, dar numai una să creeze Universul? Următoarele două zile spun cum au fost create animalele: în a cincea zi au fost create animalele marine și păsările, iar în a șasea zi au fost create vitele, reptilele și animalele sălbatice. Îmi place cum nu menționează nimic despre organismele microscopice, despre insecte și artropode în general, nici despre amfibieni și despre majoritatea claselor de mamifere, în special maimuțe. Și îmi mai place că spune că păsările au apărut înaintea reptilelor, când ele de fapt au evoluat din ele, asta e pur și simplu un fapt. În final spune că bărbatul a fost creat din țarână și suflu divin apoi a creat femeia din coasta bărbatului. Lăsând la o parte ideea asta stupidă, mai și spune că bărbații au fost primii, când de fapt, la început suntem toți femele. Un sfat de la mine pentru tine, du-te chiar acum la o bibliotecă sau librărie, cumpără-ți niște cărți despre teoria Big Bang și despre evoluționism și apucă-te să citești.
Ăsta e doar unul dintre multele mituri biblice care încalcă legile naturii și realității. Poți te rog să îmi dai un singur motiv pentru care ar trebui să consider Iliada, Odiseea și Eneida opere de ficțiune, dar Biblia ar trebui să o consider adevăr sfânt?
„Și de ce, ma rog, ar face Dumnezeu minuni la comanda ta?„
Nu spun că ar trebui, dar ar fi bine dacă ar vrea să cred în el.
„Acum înțeleg. Tu te uiți la astfel de video-uri si de asta pretinzi ca ai citit Biblia. Nu asa merge. In toate culturile bărbatul a fost capul familiei, el fiind mai puternic trebuie sa conducă familia. Roluri diferite nu înseamna ca unul e superior altuia. Sau tu ești de-acord cu feminismul si cu femeile independente, puternice care nu au nevoie de un bărbat." În primul rând, atâta timp cât am informații corecte, nu contează dacă le-am luat de la bibliotecă, de la Academie sau de la un video de pe Youtube. În al doilea rând nu sunt feminist, însă nu sunt nici misogin, cred în egalitate. Și cred că femeile nu sunt niște obiecte care pot fi vândute, nu consider că ar trebui omorâte dacă fac sex înainte de căsătorie, că ar trebui forțate să se mărite cu violatorii lor sau că ar trebui izolate o săptămâna de restul lumii când sunt la menstruație sau după naștere, sau că nu ar trebui să fie profesori și nici că sunt niște ajutoare, sclave ale sexului masculin și nici că atunci când mă voi căsătorii, soția ar trebui să mă trateze ca pe un zeu. Din nou, nu sunt feminist, pur și simplu cred că femeile sunt oameni.
„ Nu s-a născut nimeni homosexual.
Dacă spun ca homosexualitatea este un păcat, nu sunt homofob. Ce, dacă spun ca nu e bine sa bei cafea, înseamnă ca urăsc toți oamenii care beau cafea?" Ba da, pur și simplu sunt un număr semnificativ de oameni care se simt atrași de persoane de același sex. Orientarea sexuală nu poate fi schimbată, toate încercările s-au dovedit a fi ineficiente și imorale. Homosexualii și lesbienele sunt oameni ca și noi și nu avem motiv să îi discriminăm.
„Da-mi exemple contemporane de privare de drepturi, nu exista (în Romania ma refer)" Ai uitat că noi romanii suntem atât de închiși la minte că am făcut o petiție să le interzicem permanent persoanelor lgbt să se căsătorească, chiar dacă niciun cuplu de același sex nu s-a căsătorit vreodată în această țară, care a strâns 3 milioane de semnături și că am organizat un referendum ca să le interzicem unui grup de oameni un drept pe care nu l-au avut niciodată la noi în țară. Directorul școlii mele chiar ne-a ținut un discurs despre faptul că „nu trebuie să lăsăm niciodată să se legalizeze căsătoria gay, pentru că religia noastră și tradițiile noastre nu ne permit", chiar dacă nu suntem un liceu teologic(true story)
„Vezi ca la sclavie nu ai citit tot răspunsul. Și anume, ce însemnă sclav, cum era tratat."
Frate, vechiul testament e plin de legi despre cum să îți tratezi sclavii, una din ele este că poți să îl bați cât vrei tu, atâta timp cât își revine după o zi sau două. Noul Testament este de asemenea plin cu versete care susțin sclavia și încurajează sclavii să își privească stăpânii ca pe Dumnezeu. Dacă nu era Biblia sclavia afroamericanilor ar fi fost abolită mult mai repede și mai ușor. Dacă vrei mai multe informații despre subiect, uită-te la videoul ăla pe care ți l-am lăsat.
„ Tocmai acel verset l-am comentat."
Și nu mi-ai oferit un răspuns satisfăcător.
Nu te supăra, dar cred că atunci când erai mic ai fost îndoctrinat cu credință religioasă. Nimeni nu poate citi Biblia fără idei preconcepute fără să realizeze că e doar o carte cu povești primitive și nimic altceva. Cartea asta e pro război, pro genocid, pro sclavie, pro cruzime față de animale, pro avort(indiferent de ce vor unii creștini să creadă), anti femei, anti lgbt, anti sex, anti distracție în general, anti intelectuali, anti știință, anti scepticism, anti libertate, împotriva unor sentimente firești precum mândria sau furia, pro frică, o carte care te distruge din punct de vedere mental. Trebuie să fii prea redus la minte să mai crezi că aceste lucruri sunt adevărate.
Degeaba ti-as spune daca te incapatanezi sa-ti folosesti capacitatea de a rationa. Sunt miliarde de argumente sa credem rational in Dumnezeu.
Din moment ce ai pus intrebarea, AI deja o dilema, fie ea morala, existentiala sau de alta natura.
As putea sa-ti dau zece argumente pro existentei unei... entitati general numite "Dumnezeu", si in care crede (mai mult sau mai putin), peste jumatate din populatia planetei, de la argumente Ontologice, (St. Anselm, Plating, Kurt Gödel), argumentul Rangului, (Aquinas), cel Moral, cel al Ratiunii (Lewis)... terminand cu cel mai puternic, argumentul Cosmic, teoretizat undeva in Grecia antica, expus de Aquinas si modificat de Big-Bang.
Pot sa iti dau si zece, contra.
Ti-ar rezolva problema?
Nu intru in amanuntele lor, pentru ca eu consider ca o problema de Credinta nu are nevoie de "argumente".
Este si motivul pentru care oamenii se numesc "credinciosi", si nu "stiinciosi".
Pana la urma, tot o problema de credinta este si cea intr-un fel de divinitate, inteligenta suprema, etc, cat si cea banala de exemplu, in care crezi ca un obiect daruit de cineva important (mama, tata, iubit/iubita), iti poarta noroc.
Care este "argumentul" pentru ultimul exemplu, unul care ii atinge in egala masura si pe religiosi, si pe atei, si pe nereligiosi?
Ai impresia ca o astfel de credinta (sau oricare alta), e benefica pentru tine?
Go for it!
Nu trebuie sa dai socoteala de trairile tale de nivel intim.
De ce ne întrebi pe noi dacă ar trebui sau nu să crezi în Dumnezeu? Rămâne la alegerea ta în ce crezi și în ce nu.
Nu s-a descoperit nici o dovada in favoarea existentei lui dumnezeu, parerea mea este sa fii sceptic, cel putin pana la proba contrarie, daca s-ar descoperi ceva ar fi cu totul diferit de ce ne invata religia.
Nu eşti obligat să crezi, dar Dumnezeu există! Tot ce avem noi, tot ce ne înconjoară, apa, pământul, cerul, animalele sunt create de El. Cine crezi că ar fi făcut asta?
Pacat ca ai facut o scoala si ai gandirea unui om din pestera
Arhitect suprem ar însemna simplu creatorul Universului. Chiar trebuie să îți explic ca la copii de 5 ani?
Nu trebuie să crezi în ceva ce nu există sau a existat.
Crezi în ce vezi, auzi etc.
Nu te lua după alți.
Crezi în ce vrei tu
Eu nu cred!
Eu cred în mine
Dacă nu crezi ce rost mai are acel crucifix pe care îl ai la gât?
Este cadou de la mama mea
Repede ți-ai schimbat poza. Ok, atunci maică-ta ar trebui să învețe să îți facă cadori mai potrivite iar tu să încetezi să îi mai faci ei pe plac.
Sper că răspunsul ăsta e o glumă, dar să presupunem că ești serios. Prietene, am înțeles care e treaba cu religiile abrahamice după ce am citit biblia de la început la sfarșit, și îți spun eu că dacă un fel de zeitate există, cu siguranță nu e Dumnezeul biblic.
Nici macar biblic nu se poate intampla nimic din contra inchinarea este pacat
Intrebarea e foarte buna, insa din pacate trebuie sa te desumflu
CREDINTA ESTE UN DAR, adica nu conteaza ca te duci la biserica, la templu, la Buddha, etc. sau pur si simplu crezi in tine insuti, in propria soarta, in viitorul luminos, etc. sunt foarte putini oameni care SUNT IN STARE sa creada cu adevarat... si crede-ma, eu chiar am incercat si nu am reusit
Fiecare are religia lui.Desi aproape toata populatia planetei crede in dumnezeu pentru ca Iisus.Sau se mai dovedeste prin faptul ca zici ceva urat sau faci ceva urat si fix dupa aceea te inteapa ceva, te doare ceva sau te lovesti tare din ceva din niciun motiv.
Jumatate din planeta pe naiba, 2, 5 miliarde de crestini exista din 8 miliarde
Nu.Stiinta are argumente mult mai bune. Cerceteaza carti, documetare si ai sa gasesti acolo raspunsuri.
Credinta in Dumnezeu e o credinta oare, pentru ca nu vezi cu ochii in ceea ce crezi/ persoana care crezi ca exista. Dar iti pot sugera un mic experiment: oamenii cred in diferiti Dumnezei, Dumnezeul in care cred eu este unul care asculta rugaciunile, si face minuni. Pune-l la incercare. Roaga te sa ti dea un semn ca El exista, unul cat de mic si neinsemnat. Si o sa vezi ca el chiar exista si face minuni si in ziua de astazi precum facea in vechime, Biblia ne arate lucrarile Lui. Nu te costa nimic sa incerci. Pentru noi crestinii cel mai bun motiv este ca ne trezim in fiecare dimineata, ca Domnu ne a mai dat inca o zi. Incearca doar si o sa vezi ca el exista!
Mai exact, ce fel de semn ar putea să îmi dea că el există? O pasăre sau un fluture la balconul meu? Un vis în care vorbesc cu el? Chipul lui Iisus sau al fecioarei Maria pe peretele camerei mele? Și cum aș putea să știu că este un semn de la domnul.
Dar dacă Allah este zeul adevărat, iar eu ar trebui să îl venerez pe Allah și poate dacă fac asta Mohammed o să îmi apară în vis și va vorbi cu mine? Dacă hinduismul este religia corectă și eu ar trebui să mă rog lui Hanuman, zeul maimuță hindus. Dacă e vreo religie din antichitate, sau monstrul zburător de spaghete sau există un milion de zei dintr-un tip la care nimeni nu s-a gandit pană acum.
Și în final, de ce ar trebui să cred că Dumnezeu îmi va răspunde rugăciunii mele, și nu a unui copil înfometat din Africa, sau a oamenilor din Coreea de Nord sau Orientul Mijlociu, sau a oamenilor aflați în dezastre naturale sau catastrofe, sau a oamenilor a căror copii au murit sau s-au sinucis etc.
Ce legatura are credinta cu dovezile? tu ceri cunostere, stiinta, nu exista asa ceva, de asta se numeste credinta
Singura boala psihica acceptata in societate se numeste religie!
Nu este nici-o diferenta dintre a crede in acest "dumnezeu" si a crede in unicorni.
GeorgeCrow întreabă:
MadaTeIntreaba întreabă: