Dacă ai de făcut miștouri du-te la Trivia că de filosofie nu ești bun.
NU încerca să te crezi superioară, esti doar un copil căruia îi place să câștinge, așa că, domnișoara care a intrat din greșeală la această categorie,
Definitia din DEX : OBIECTÍV, -Ă, obiectivi, -e, adj., s. n. I. Adj. 1. (Fil.) Care există în afara conștiinței omenești și independent de ea.
Mă refer la un scop pe care mintea umană este INCAPABIL să îl indentifice, crede-ma ca nu e prima oară când întreb ceva.
Felicitări. Ai o gândire foarte rațională. Cu primul răspuns al tău.
Stiu foarte bine care este definita cuvantului, ai mentionat-o si in intrebare. Probabil stii si care este definita constiintei. Nu ma cred superioara, dar parerea mea este ca tu ai pus o intrebare nepotrivita, deoarece cauti alt raspuns. Daca te astepti la un raspuns gen "Pentru ca sa ajungem in rai", "Sa ne reincarnam", "Sa ne redobandim greselile", "Pentru a ajunge la un nivel intelectual superior altor fiinte extraterestre", "Pentru a pune stapanire pe tot Universul", astea sunt raspunsuri subiective, care provin din constiinta omeneasca. Deci tind sa cred ca este o intrebare gresita. Probabil si din cauza faptului ca stii deja si ce raspuns cauti, altfel daca ai fi pus intrebarea doar pentru dezbatere, mi-ai fi cerut si argumentele. Pentru ca asa decurge o discutie filozofica. Deci, probabil ca vei fi de acord cu cineva care va da raspunsul la care te gandesti si tu.
Imi voi sustine raspunsul la intrebarea ta, scopul obiectiv al oamenilor in afara constiintei lor (sentimentele, parerile si cunostintele pe care le avem, deci in afara lor) este scopul supravietuirii rasei, deci a perpetuarii speciei. Pepetuarea speciei tine de intuitie (care poate fi si pe baza de emotii, cand este subiectiva, dar poate fi si pe baza de hormoni, cand este obiectiva), iar intuitia (hormonala), este in afara constiintei umane. Daca deodata am pierde toate cunostintele pe care le avem despre lume, toate parerile, experientele, memoria, deci in concluzie, daca ne-am pierde constiinta, hormonii tot ne-ar indruma sa perpetuam specia. De aici si ideea ca perpetuarea speciei este o chestiune in afara constiintei umane.
Viaţa e absurdă. Nu are niciun scop, d.p.d.v. obiectiv.
Fiecare vede viaţa altfel, prin propria lui prismă de gândire, deci subiectiv. Scopul vieţii e subiectiv.
Sigur că putem să vorbim de instincte, mai exact cel de reproducere, de a duce zestrea ereditară mai departe, dar la un moment nici asta nu va mai conta. Într-o zi va veni şi sfârşitul Planetei Pământ şi tot ce a existat vreodată aici.
Ce scop ar putea avea?
Un scop obiectiv, nu stiu.
Poate viata a aparut si s-a dezvoltat din pura coincidenta, sau intamplare, nu?
Fara vreun scop.
Ma gandesc la fluturi. Ei se nasc azi si mor maine. Unii din ei. Cu ce scop mai apar pe lume?
-Cu ce scop mai apar pe lume copii care se nasc si mor in 2 ore de la nastere? Pare un joc totul. Un joc absurd si sadic.
Mereu ma voi intreba.
-Nu stiu daca te referi la viata umana in special.
Daca as gandi obiectiv atunci as spune ca nu are nici un scop. Din perspectiva realista,da, viata ar avea un caracter obiectiv. Viata umana si animala.
Dpdv subiectiv, fiecare o crede subiectiva, cu un scop anume de indeplinit.
Nu putem stii sigur pentru ca nu avem un adevar universal valabil la care sa ne raportam, din pacate.
Sigur, viata are un caracter subiectiv.Argumente? E mult de discutat aici.Tomuri.Ne-viata e obiectiva.Este, nu traieste. Viata se autoimplica.Chiar si cu gandul o poti subiectiva.Ca sa fiu sintetic si pe intelesul tau primar. Daca vrei exemple si amanunte, mai vorbim.
Probabil ca asa e definit cuvantul obiectiv in materialismul dialectic si istoric. La Kant obiectiv inseamna intersubiectiv.
anonim_4396 întreabă: