| RAY a întrebat:


As vrea o explicatie stiintifica despre ce intampla cand fac sport, ce arde prima oara organismul? cum pot avea mai multa energie ce sa manc?

6 răspunsuri:
| CristinaDanciu a răspuns:

Sportul arde caloriile şi te ajută să îţi menţii corpul în formă! Cum poţi avea mai multă energie?! Păi trebuie să ai un program de somn echilibrat deoarece somnul este foarte important şi să mănânci obligatoriu cele trei mese pe zi!
Iar dacă tot întrebi ce ai putea să mănânci:
-fructe, foarte multe fructe!
-salate şi mâncăruri nu foarte grase
-carne pentru a-ţi menţine organismul puternic!

| Zom a răspuns:

Imi cer scuze pentru raspunsul foarte lung, dar nu am stiut cum sa-l simplific mai mult. Nu stiu daca asta te interesa, dar rau nu are cum sa iti faca. Am impartit raspunsul in doua parti. In prima parte sunt niste chestiuni generale mai mult despre metabolism, care, cred eu, te vor ajuta sa intelegi mai bine. In partea a doua cred ca gasesti lucrurile care te-ar putea interesa.
1. Cred ca cu proprietatile muschilor esti deja familiarizat asa ca voi face o scurta paranteza doar cat sa amintesc manifesterile chimice si oboseala musculara.
Manifestarile chimice sunt initiate prin mecanismul excitatie-contractie. Procesele chimice din muschi asigura energia necesara proceselor mecanice. Metabolismul muscular este anaerob in primele 45-90 de secunde ale unui efort moderat sau intens, timp necesar aparatului cardiovascular sa regleze aportul de oxigen. Dupa primele 2 minute de efort, necesitatile energetice sunt satisfacute in cea mai mai parte aerob (nu cred ca te intereseaza care in ce molecule se desfac asa ca nu am specificat chiar toate amanuntele).
Oboseala musculara este starea de pierdere a fortei si preciziei miscarii si aparitia febrei musculare prin acumularea de acid lactic si epuizarea resurselor energetice.
Acum sa trecem la metabolism... Prin metabolism se intelege totalitatea reactiilor biochimice de sinteza ori de degradare, cu consum sau cu producere de energie, care au loc la nivelul organismului. Procesele metabolice pot fi de tip catabolic sau anabolic, potentandu-se sau inhibandu-se reciproc.
Procesele catabolice (catabolismul) au ca rezultat producerea de energie. Sunt reprezentate de reactii chimice, in cadrul carora are loc descompunerea substantelor care provin din alimente(macromoleculare) sau din structurile celulare, pana la constituenti simpli. O parte din energia rezultata se pierde sub forma de caldura (55%), iar restul se depoziteaza in compusi numiti macroergici ( de exemplu acidul adenozintrifosforic – ATP)
Procesele de tip anabolic (anabolismul) constau in totalitatea reactiilor biochimice care, prin utilizarea moleculelor absorbite la nivelul tubului digestiv sau rezultate din procesele catabolice si cu consum energetic, refac macromoleculele uzate din structurile celulare, asigurand cresterea si dezvoltarea organismului si realizarea functiilor sale.
La varste tineresi in cursul perioadelor de covalescenta predomina anabolismul, iar in cursul eforturilor mari, ori catre batranete predomina catabolismul.
2. Imi cer scuze pentru toata filosofia de mai sus, dar simteam ca trebuie mentionat. Cred ca ceea ce urmeaza te intereseaza mai mult. Acum voi vorbi despre rolul energetic al glucidelor, lipidelor si proteinelor.
Rolul energetic al glucidelor este primordial. Ca urmare a degradarii complexe a unui gram de glucoza (care are loc prin mai multe procese) ia nastere un total de 4, 1 kcal. Avantajul utilizarii glucidelor ca sursa energetica consta in faptul ca ele sunt rapid degradate, fara obtinerea unor produsi reziduali. Glicogenul, depozitat in special in ficat si muschi, constitue o rezerva energetica (aproximativ 3000 kcal) mobilizata prioritar in conditii de solicitare de relative scurta durata (effort fizic moderat, expunerea organismului la frig)
Cele trei glucide majore ale dietei sunt dizaharidele sucroza si lactoza, si polizaharidul amidon. Celuloza este un alt polizaharid vegetal, dar care daca este prezent in dieta in cantitati mari nu poate fi digerat deoarece in tractul gastrointestinal uman nu exista enzime specifice. Aportul de glucide este de 250-800g/zi, reprezentand 50-60% din dieta.
Rolul energetic al lipidelor : lipidele reprezinta principalul rezervor energetic in organism. Se apreciaza ca, la o persoana cu o constitutie fizica normala, lipidele aflate in organism reprezinta o rezerva energetica de aproximativ 50 000 kcal. Degradarea unui singur gram de lipide elibereaza 9, 3 kcal. Aportul zilnic de lipide variaza intre 25 si 160 g, reprezentand 35% din dieta.
Rolul energetic al proteinelor : degradarea proteinelor in vederea acoperirii consumului energetic se face in cazuri extreme, cand depozitele de glicogen si lipide sunt epuizate. Arderea a 1 g de proteine furnizeaza 4, 1 kcal. Dieta proteica zilnica necesara unui adult este de 0, 5-0, 7 g/Kg corp, reprezentand 15 din dieta.
Deci cum am spus si mai sus compozitia dietei ar trebui sa fie astfel 50 % glucide, 35% lipide si 15% proteine. Glucidele sunt mai usor de eliminat decat lipidele si sunt bune pentru eforturile fizice de scurta durata., iar lipidele pentru eforturile fizice mai intense. Aveam mai demult un profesor care facea glume pe pe tama asta spunand ca ‘’ Nu poti merge la sapa cu o ciocolata, mergi cu slanina!’’
Intrebari?

| RAY explică (pentru Zom):

Multumesc mult,sasi spun am renuntat la zahar, paine, dulciuri greu dar am reusit, am mancat porumb fiert, ce face mama, pe mine carnea ma constipa rau, dimineata bag culturism 10 kg am un program, apoi cardio, apoi ma odihnesc, faza e ca saptamana trecuta la testul de efort a iesit ca inima bate mult prea tare, am ajuns la 195 mult prea rapid, ea spune ca e lipsa de antreament nu stiu, grasimea asta de pe burtica cand se arde? deci eu daca bag dimineata sport organismul consuma carbohidrati, apoi grasimea, dar cum pot face sa consume grasime? bine fac doar de cateva zile, adevarul e ca ma simt mai bine

| Zom a răspuns:

Daca spui ca faci doar de cateva zile, acordati putin timp. Lasa-ti organismul sa se obisnuiasca cu noul stil. Depozitele lipidice sunt mai greu de mobilizat, dar nu imposibil. In primul rad e important sa te asiguri ca organismul tau e sanatos si functioneaza cum trebuie. Unii hormoni stimuleaza mobilizarea acizilor grasi din depozite, iar daca glandele care ii produc functioneaza cum trebuie se va intampla. In cazul hipotiroidismului de exemplu din cauza lipsei producerii hormonilor tiroidieni se va observa cresterea in greutate deoarece hormonii respectivi au rol in mobilizarea lipidelor. Ai incercat sa urmezi un regim dat de un nutritionist special pentru tine? Asta a ajutat-o foarte mult pe o prietena de a mea sa slabeasca. Regimul i-a fost dat in urma unor analize Ea era destul de grasa, aporape obeza si in 6 luni a slabit mult si sanatos. Acum se apropie de greutatea normala pentru inaltimea ei. Ea nu a facut sport pe langa si regimul nu era conceput in asa fel incat sa se infometeze. Daca ti-ar sugera un mod de alimentatie potrivit intensitatii efortului pe care il depui sunt sigura ca ajuta la datul grasimii jos de pe abdomen. Iti spun sincer ca la modul corect de executare a exercitiilor fizice nu ma pricep. Eu sunt strict cu teoria care tine de partea interna a organismului asa ca nu vreau sa te induc in eroare sau sa sustin afirmatii false. Pot doar sa iti povestesc ce am auzit de la altii (cum a fost si cu tipa de mai sus) ramanand apoi sa decizi tu cum e mai bine pentru tine. Nu incerca sa grabesti procesul cu tot felul de suplimente care iti promit luna de pe cer, ca nu are rost si risti sa iti dereglezi organismul, mai ales daca contin hormoni.

| RAY explică (pentru Zom):

Eu nu vreau sa tin dieta si un stil de viata sanatos, nici vb nu bad aiureli in mine, multumesc

| Zom a răspuns (pentru RAY):

Cu placere si succes in continuare!