Dioxidul de carbon pe care noi îl producem prin respirație este folosit de plante în procesul de fotosinteză. Acestea îl trensformă din nou în oxigen, pe care să-l putem respira. Monoxidul de carbon nu îl producem noi, este un gaz toxic care apare de obicei la arderi mocnite (fără aer). Odată ajuns în organism, se înglobează cu sângele și provoacă coagularea acestuia, ceea ce poate duce la moarte. Sper că ți-au fost de folos explicațiile mele.
Dioxidul de carbon, format dintr-un atom de carbon și doi atomi de oxigen este o anhidridă labilă a acidului carbonic (CO2.H2O ~ H2CO3), un compus chimic rezultat din oxidarea carbonului, în majoritate, de origine organică. Prezent în atmosferă în concentrația de circa 0, 04% este strict necesar pentru păstrarea echilibrului biosferei. Dioxidul de carbon este un gaz incolor, prezent și în atmosfera terestră în concentrație de aproximativ 0, 04%. Este unul din cele mai importante gaze cu efect de seră. Este produs de catabolism al organismelor aerobe. Este transportat de sângele organismelor superioare ca bicarbonat de sodiu, iar sub forma compușilor carbaminici cu hemoglobină de către eritrocit. Daca ai si un aparat specializat care face separarea oxigenului din dioxidului de carbon si apoi filtrarea lui si ionizarea acel oxigen poate fi respirat.Submarinele folosesc in special astfel de instalatii care extrag oxigenul din dioxid si bioxid de carbon.
Sigur ca il poti inspira, dar DOAR DUPA ce il separi de carbon
care e o procedura chimica, care sparge molecula de CO2
ei bine se face asta in mod curent, pe statia spatiala si in avioanele cu reactie care ajung la o inaltime destul de mare cat sa aiba nevoie de cabine presurizate, si care e o solutie mult mai ieftina decat butelii enorme de oxigen (mai ales pe statia spatiala unde costa 40mii de $ un singur kilogram ridicat pe orbita)
iar intrebarea ta e la fel cu ideea aia aiurea:
ce respira pestii in apa?
pai apa are formula H2O si deci respira oxigenul
INCREDIBIL DE FALS
de fapt pestii respira in apa oxigenul produs de plantele din apa (alge mai ales) care se dizolva in apa asa cum zaharul se dizolva in ceai
dovada... ZDROBITOARE
daca pestii ar sparge molecula de apa, atunci in afara de oxigenul pe care l-ar respira, ai obtine de doua ori mai mult hidrogen, care e un gaz foarte usor si care ar ajunge in atmosfera... NU?
Ai inteles gresit: noi nu inspiram O2 din CO2. Aerul e format din mai multe gaze, din care aprox 69% azot, 29% oxigen si restul de 2% alte gaze, cum ar fi CO2. Noi inspiram toate gazele in acelasi timp, adica aer si toate ne ajung in plamani, doar oxigenul fiind asimilat in corp, prin vasele de sange pulmonare. Restul gazelor sunt expirate, fara a fi asimilate. Sper ca te-am ajutat!
anonim_4396 întreabă: