| Valyvly a întrebat:

Atunci cand descoperim ca am fost mintiti, de ce spunem de fiecare data ca preferam sa ni se spuna adevarul? Si de cele mai multe, dupa aflarea lui, ne pare rau ca l-am cerut. Acesta avand un efect negativ asupra noastra.

Răspuns Câştigător
| andrei182 a răspuns:

oricum ar fi doare. Si adevarul si minciuna, nu?
Ne doare sa stim ca suntem mintiti (nu minciuna in sine), ne doare ascunderea adevarului just! iar daca adevarul e prea crud de dureros poare rani mult mai tare. Cred ca trebuie combinate cumva sa nu suparam pe cei apropiati. A minti fara a face rau (din contra, dorind binele) nu cred ca e asa un pacat enorm.
Eu merg pe principiul ca mai bine o minciuna frumoasa decat un adevar dureros. Sa fim sinceri! Eu mi-am expus sinceritatea. Asa prefer si asta e!

20 răspunsuri:
| Valyvly explică:

Nu este o "problema" care ma priveste pe mine. Este o problema des intalnita la care nu am reusit sa ii gasesc rezolvarea/raspunsul. Voi accesa site-ul.

| foxsilver a răspuns:

De ce vrem sa aflam adevarul? Pentru ca vrem sa reevaluam situatia, si chiar sa ne reevaluam pe noi insine.Dar la o persoana cu personalitate, aflarea adevarului nu va avea un efect negativ.O astfel de persoana va cantari raspunsul primit, si repet, reevalueaza...tot.
Dupa procesul de gandire, si rezultatul final, fiecare om va reactiona clar functie de caracterul si temperamentul sau.

| Valyvly explică (pentru foxsilver):

Da, fiecare reactioneaza in functie de caracter si temperament, ai dreptate. Dar imi vine greu sa cred ca, cineva ar putea rezista in fata unui adevar "usturator". fara a prezenta urme alte efectului negativ. Unii sunt afectati mai mult, altii mai putin datorita caracterului puternic. Dar complet imun, nu e nimeni.

| ROB3RT89 a răspuns:

Pentru ca adevarul e mult mai usor de suportat decat minciuna! Minciuna are un efect mult mai negativ si provine in mare parte de la oameni slabi care nu au curajul sa-ti spuna adevarul!

| foxsilver a răspuns (pentru Valyvly):

Ai dreptate cand spui ca imun nu este nimeni, dar nici nu trebuie sa fim, e omenesc.Pana si indiferenta spune ceva.Cat priveste adevarul, daca este sau nu usturator, e la latitudinea fiecaruia sa-l considere cum vrea, sa-l simta, sa-l perceapa ca atare.Nimic din ceea ce este omenesc nu ne este strain, ca sa-l parafrazez pe Nichita Stanescu.

| Shammal a răspuns:

Daca afli adevarul si-ti pare rau ai o idee care-ti induce acea reactie, daca schimbi idea se schimba si starea, reactia pe care o ai

NOname
| NOname a răspuns:

Pentru că doare atât faptul că am fost mințiți, cât și unele adevăruri, care parcă spulberă totul și fac visele și speranțele praf...

| Delicacy a răspuns:

Ştii cum se spune, adevărul întotdeauna doare. Unii preferă sa fie minţiţi, deşi ştiu deja adevărul, iar alţii preferă adevărul, fară alte adăugiri consolante.

| sabin89 a răspuns (pentru Delicacy):

Nu am mai auzit pana acum ideea ca "adevarul intotdeauna doare". Eu stiu si am intalnit multe adevaruri care nu dor.

| harciog a răspuns:

Inaintea unei lovituri n-ai cum sa stii ce durere dezvolta. Abia dupa ce sintem loviti se declanseaza in mod normal durerea si e ceva logic sa-ti para rau ca n-ai ales s-o eviti.

| Valyvly explică (pentru sabin89):

Eu am facut referire la adevarul care are un efect negativ asupra noastra. Adevarul care nu am vrea sa il auzim cu toate ca il cerem. Daca auzim de exemplu "Stii, adevarul este ca, te iubesc". Acest adevar il acceptam. Ne bucuram cand il primim. Efect pozitiv.

| Delicacy a răspuns (pentru sabin89):

Înseamnă că nu era adevărul.Depinde acum ce situaţii întâlneşti.

| Valyvly explică (pentru andrei182):

Acum as fi pus intrebarea "Cum putem combina Adevarul si Minciuna in asa fel incat sa detinem modalitatea perfecta de a tine un lucru, un gand, un secret, in siguranta pentru totdeauna?"

| Shammal a răspuns (pentru Valyvly):

Ce te face sa crezi ca nu esti in siguranta spunand adevarul mereu?!

| Valyvly explică (pentru Shammal):

Stai putin....nu am spus si nici nu cred ca nu sunt in siguranta cand spun adevarul. De ce ai tras concluzia asta?

| shadovv a răspuns:

Degeaba.

De-aici : cum poti combina adevarul cu minciuna incat sa ti "un lucru, un gand, un secret, in siguranta pentru totdeauna"

Asta rezulta din ce am spus eu? Ca nu sunt in siguranta cand spun adevaru?
Nu te supara ca intreb...Ai fost atent cand ai citit? Sa nu o iei in nume de rau, dar nu stiu cum de ai inteles cu totul si cu totul altceva. Daca vrei, explica-mi. Poate tu ai un mod aparte de a privi lucrurile. Nu e nimic rau in asta. Sau gandul tau era in alta parte atunci cand ai citit, nicidecum la continut. Mi se intampla si mie des.

Ce vrei sa spui prin combinarea adevarului cu minciuna ca sa ti un lucru in siguranta?
din idea de a tine ceva in siguranta eu deduc ca nu te simti in siguranta daca ai spune acel ceva, acest ceva find un adevar

Prin combinarea lor sa obtinem un "Scut" indestructibil. Scutul este mecanismul de protectie pentru "a tine in singuranta". "a tine in siguranta" adica " a apara, a proteja.
Daca vrei, iti pot da un exemplu de o situatie in care as avea nevoie de acel scut....combinarea adevarului cu minciuna.