Se refera al ani terestri, la fel si la termenul de ani lumina ex: un an lumina este distanta parcursa de lumina intr-un an terestru (o rotatie completa a Pamantului in jurul soarelui).
13,8 miliarde de anii lumina, din moment ce universul sa extins cu viteza luminii sau ma insel? dar stiu ca cea mai batrana stea este calculata in anii lumina,„Matusalem" se deplasează cu 1, 3 milioane de kilometri pe oră şi acoperă o distanţă egală cu lăţimea lunii pline la fiecare 1.500 de ani.
Eu credeam că anii lumină se referă la distanță și nu la timp.
Si eu stiu asta, dar tu pui o intrebare buna, banuiesc ca sistemul de referinta e o rotatie completa a pamantului in jurul soarelui, dar stai sa ma documentez poate gresesc
Eu nu am întrebat cum s-a ajuns la răspuns ci ce înseamnă anii în acea afirmație. Pentru că dupa definiția mea, nu poate să fie corect, pentru că nu existau planete și stele.
Https://en.wikipedia.org/wiki/Billion_years
Am dat aici din sursa ta, dar tot nu înțeleg cum se pot calcula acei ani, poate se calculează ca 31622400 secunde = 1 an (așa am văzut pe net că are secunde un an) pentru că noi calculăm un an ca fiind 31622400 secunde dar celelalte planete au mai puține (sau mai multe) secunde pentru un an.
Trebuie sa intelegi cum se calculeaza distanta pana la o stea, citeste din ceea ce ti-am scris, asa vei intelege, totul are o logica in stiinta
Matematic, determinarea varstei universului s-a facut folosind modelul Lambda-CDM care sustine ca universul este format din materie "normala' (barionica), materie intunecata rece, radiatii si o constanta cosmologica (lambda). Contributia partiala a fiecaruia la densitatea energetica a universului este data de parametrii de densitate (3 mai importanti pentru calcularea varstei universului : parametrul de densitate al radiatiei curente (ΩR), cel al densitatii materiei (normala plus barionica, ΩM si cel al densitatii vidului (sau constanta cosmologica ΩΛ).
Stiind acesti parametri, cat si parametrul Hubble H0 (care reprezinta viteza de dilatare a universului) se poate calcula varsta universului cu ajutorul ecuatiei Friedman, (din pacate grafica TPU nu-mi permite sa o scriu aici)
Mai exista cel putin trei metode pentru estimarea vastei universului:
1. varsta elementelor chimice din spatiu.
2. varsta celor mai batrane clustere de stele.
3. varsta celor mai batrane stele pitice albe.
Daca doresti explicatii mai complexe, iti pot detalia.
Sau poate vrei sa masori varsta, utilizand o unitate de masura a distantei (an-lumina)... caz in care iti doresc succes.
S-a constatat pe baza observațiilor că viteza de deplasare a galaxiilor de noi e proporțională cu distanța, având factorul de proporționalitate, viteza de expansiune a universului(V=H*D) și s-a făcut un calcul care a descris fenomenul invers, până când toate obiectele au ajuns în același punct(sau la noi-căci din punctul nostru de vedere putem să ne considerăm centrul universului). Oricum se mai folosesc și alte metode, toate nefiind exacte, de exemplu ce am spus e legat de legea lui Hubble care nu e liniară 100%, însă cercetătorii au încercat să îi dea constantei Hubble(H) valori cât mai satisfăcătoare.
Știm că timpul este t=D/V
Din legea lui Hubble V=H*D rezultă t=D/H*D deci t=1/H
Constantei lui Hubble i s-a cam tot schimbat valoarea de la an la an iar acum e considerată ca fiind H=71.9 km/s / 1 mpc(megapersec).
1mpc=3.08 * 10^19 km
H= (71.9 / 3.08) * 10^(-19)=23.344 * 10^(-19)
t=1/H=0.0428 * 10^19=4.28*10^17 secunde.
4.28 s=1. 35627913 * 10^(-7) ani
Deci t=13.562 miliarde de ani
La valoarea asta se înmulțește un factor de corecție, care are parametrii prezenți și calculați în modelul Lambda-CDM, care se referă la densitatea energetică a universului, cum ar fi se poate referi la energia întunecată, însă nu cred că te interesează aceste detalii și sunt destul de complicate.
Acest factor e aproximativ F=0.956. El se înmulțește la ceea ce am obținut. Deci timpul final Tf=1/H * F=13.562*0.956= 12.965. Oricum lăsând aproximările și erori mici la o parte vârsta e aproximativ 13 miliarde de ani sau foarte apropiată de ea cu constanta Hubble modificată ultima oară în noiembrie 2016, nu că ar încurca prea mult acel 13 miliarde pe care tot îl auzi.
Totuși e destul de grav că nu știi ce e ăla an și că crezi că ține doar de sistemul nostru solar dacă referința e mișcarea planetei noastre în jurul soarelui. Un an este 365, 24 zile, mai exact(ți-am și făcut o conversie din secunde în ani, căci, e mai ușor pentru om să înțeleagă ce e aia câteva miliarde de ani decât trilioane de trilioane de secunde, gândește-te și tu, până și secunda oricum are ea un sistem de referință, totul are, ca să ne dăm seama de mărimi mereu ne vom raporta la ceva- adică eu pot inventa altă mărime temporală care normal că dacă respectă o regulă i se va putea face conversia). Un an e folosit doar ca sistem de referință, la fel ca toate unitățile noastre de măsurat care ne sunt accesibile nouă. Indiferent dacă existăm sau nu, timpul e în continuă "mișcare" iar rația cu care el se "mișcă" e definită sau nu, asta dacă există o specie care să o definească în modul ei. Nu e relevantă chestiunea asta.
Pai Big-Bang a fost o inflatie daca vrei, si atunci cand s-a observat ca Universul se extinde s-a mai observat o relationare intre varsta stelelor si distanta dintre el, iar daca nu ma insel pe baza acestei relatii s-au tras niste concluzi. In orice caz varsta e o aproximatie mai mult, sau mai putin exacta.