Fa un exercițiu de imaginație.
Dacă ar exista numai bine, cum ar fi? Perfect? Dar nu ar exista unii sar plictisi de acest lucru și ar vrea sa facă altceva?
Da dacă ar exista numai rău, cum ar fi? Haos? Încotro s-ar îndrepta omenirea dacă ne-am face reciproc doar rău?
Binele si raul se intrepatrund.Raul tau poate insemna binele altuia si invers.
Tu pierzi 1000lei pe strada si ii gaseste un cersetor.
Daca ar exista doar binele nu am reusi sa-l deosebim fara rau.
Lumina fara intuneric, caldura fara frig, un profesor bun fata de unul scarbos etc.
Ideea aceasta de bine si rau are un caracter complex. Poate fi asociata cu ziua si noaptea, chiar Ying si Yang.
Totusi nu sunt de parere cu asta. Cine nu ar vrea sa fie doar bine in lume? Sa existe doar bine si doar oameni buni?
Sa dispara toate bolile, saracia, sa avem resurse infinite, tot ce ne dorim, sa traim la nesfarsit sa putem sa facem tot ce ne dorim, etc.
Din pacate in lumea noastra exista si rau si nimeni nu poate schimba asta. Raul va exista intotdeauna.
Pentru ca avem nevoie de hrana si trebuie sa ucidem animale ca sa ne hranim, ne iubim familiile si ii punem inainte necunoscutilor, pe noi de cele mai multe ori ne punem inainte tuturor si alte multe chestii.
Sa fie intr-un echilibru ar fi ok, dar nu sunt. Peste tot vezi mai mult rau decat bine.
"Dacă ar exista numai bine, cum ar fi? Perfect?" Daca totul ar fi numai rau, tot perfect ar fi. In cazul asta perfect=total/absolut.
"Dar nu ar exista unii sar plictisi de acest lucru și ar vrea sa facă altceva?" Nu am inteles, daca nu ar exista ce? Binele?
"Da dacă ar exista numai rău, cum ar fi? Haos? Încotro s-ar îndrepta omenirea dacă ne-am face reciproc doar rău?" In cazul asta te referi la o societate si aici bine=drept, rau=nedrept.
Da un raspuns in care definitia binelui la care te referi sa fie opusul definitiei raului si nimic mai mult sau mai putin.
Cu alte cuvinte vrei sa spui ca "Binele si raul trebuie sa fie intr-un echilibru, nu poate sa existe numai una dintre variante" se refera la faptul ca binele se face datorita raului("Raul tau poate insemna binele altuia") si invers("si invers")?
Restul ce ai spus acolo nu are legatura cu intrebarea ci de dependenta existentei amandurora in scopul cunoasterii diferentelor intre ele.
Nici nu ai explicat mare lucru.
Ideea e ca expresia contrazice ceea ce a spus Einstein si, evident, realitatea.
EVIDENT ca binele poate exista fara rau si nu trebuie sa fie nici o balanta intre cele doua, de asta nu inteleg logica din spatele expresiei si speram sa fie cineva care sa ma lamureasca, fie si cu un raspuns prost dar verosimil.
Pentru ca nu am primit mare lucru de la voi am incercat sa raspund interpretand raspunsurile voastre intr-o versiune verosimila a raspunsului la intrebarea mea.
Cu alte cuvinte m-ati ajutat oarecum, dar nu in modul in care m-am asteptat...
Omul e mai mult inexistent decat existent. Inainte sa fie conceput in pantecele mamei omul nu exista si nu traia nicaieri. Dupa ce moare omul nu mai exista sau nu mai traieste nicaieri. Nonexistenta a ceva bun cum este omul inseamna rau. Omul este o fiinta buna creat sa fie bun. Nonexistenta dupa moarte este mai de durata sau chiar vesnica ( in cazul majoritatii oamenilor ) in comparatie cu cei 70 de ani de existenta. Deci nu exista niciun echilibru intre rau si bine, si raul in cazul omului este mai mare decat binele. La nivel universal binele poate exista fara rau si binele este mai mult si mai mare decat raul iar tot ce se vede tinde numai spre bine potrivit cu scopul lui Dumnezeu care este adept doar al binelui. Dumnezeu cunoaste dintotdeauna si raul adica stie ce inseamna rau si stiind ce este raul stie sa ocoleasca raul si sa nu faca raul ci doar binele. Raul aparent pe care il face Dumnezeu este spre bine. Cineva nu poate ocoli ceva daca nu cunoaste acel ceva adica daca nu cunoaste limitele acelui ceva chiar si doar din punct de vedere conceptual.