| RodicaBarbui a întrebat:

Ce este acela efect Doppler?

Răspuns Câştigător
| Exilee a răspuns:

Efectul Doppler? In genere, daca ne referim in astornomie, expansiunea UNiversului poate fi detectata cu ajutorul unui efect fizic numit efect Doppler, care se manifesta ori de cate ori o sursa de lumina)(in cazul d efata...) se afla in miscare fata de un observator. De fapt, fenomenul Doppler este familiar, el punandu-se in evidenta in cazul clasicului exemplucu semnalele date de trenuri, astfel ca un semnal dat de un tren care se apropie are un sunet mai inalt si are un sunet mai grav cand se indeparteaza. De ce? Pentru ca s-a modificat frecventa datorita lungimii de unda a sunetului afectat de viteza obiectului (pe) care il emite ( fata de observator desigur). Probabil ca ai auzit si de asa-zisa "deplasare spre rosu".
De fapt, stim ca Universul este in expansiune ( pana in acest moment). Asta inseamna ca galaxiile se indeparteaz auna de alta ( si inca cu viteze chiar foarte mari). Daca studiem comparativ deplasarile Doppler ale galaxiilor din ce in ce mai indepartate, vom boserva cum liniile spectrale se "deplaseaza" spre extremitatea rosie a benzii. ACeasta este asa-zisa deplasare spre rosu (a galaxiilor vorbind acum). O culoare rosie din spectru ii corespunde o anumita lungime de unda relativ mare, si interpreteaza asa-dar ipoteza cum ca galaxiile se departeaza de noi. Dar, unele sugestii ( nu teorii, sugestii, speculatii doar) considera deplasarea spre rosu pe care o observam nu se datoreaza efectului Doppler, ci unui alt efect necunoscut noua. MA rog, cam atat. big grin O zi frumoasa.

10 răspunsuri:
| ayo8207 a răspuns:

Efectul Doppler consta in variatia frecventei undelor in raport cu viteza relativa fata de sursa. Mai exact: Frecventa unei unde(de orice fel) pe care tu o percepi, este diferita in functie de cat de repede te misti in raport cu sursa(sau sursa fata de tine). Sa spunem ca spre tine vine o salvare cu sirena pornita. Cu cat este mai aproape de tine/viteza creste, auzi un sunet mai ascutit. Cu cat se departeaza/viteza scade, auzi un sunet mai jos(frecventa scade).

Sau: Ai in mana o boxa si in fata un perete. Boxa emite un anumit sunet specific pe o anumita frecventa. Daca tu stai pe loc, auzi acel sunet. Daca te departezi de perete/viteza relativa scade, sunetul devine din ce in ce mai jos. Daca te apropii de el, frecventa o sa creasca.

Ce a spus exile, este un exemplu practic de efect doppler. Un corp ceresc emite niste radiatii electromagnetice, nu are importanta frecventa. Acesta se misca fata de noi cu o anumita viteza. Cu cat este mai departe de noi, odata distanta creste, si a doua oara, viteza relativa creste(este un efect observat). Deci radiatiile electromagnetice tind spre frecvente mici(infrarosu, microunde, culoarea rosie). De aici numele de depasare spre rosu.

O explicatie intuitiva:
http://en.wikipedia.org/wiki/Doppler_effect

| ayo8207 a răspuns:

Ca o completare, aparatele radar vechi ale politiei, tot doppler foloseau. Trimiteau o unda(radio din ce imi amintesc), focalizata paralel(nu se imprastia in toate directiile) pe o anumita frecventa. Unda se reflecta de masina si un receptor citea un anumit interval de frecvente(sa spunem frecventa initiala + sau - 50Hz). Vedea pe ce frecventa primeste acea unda si calcula cu ajutorul efectului Doppler viteza automobilului. Stia f0, stia viteza radarului(nula), stai frecventa modificata si calcula viteza relativa. Aparatele antiradar faceau altceva: Inregistrau cand o unda a radarului politiei ajungea la tine si trimitea o unda predefinita cu o anumita frecventa. Practic era un mic emitator radio.

Doppler se mai foloseste si in medicina, la masurarea vitezei de curgere a sangelui(se folosesc ultrasunete) si la compensarea digitala a erorilor ecografiilor.

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Cum sa fie ma specualti daca hubble a demonstrat asta stiintific, in fieecare seara fotografia o cerul a observat ca galaxiile pe masura expansiuni lor se deplaseaza sore rosu, cele din apropierea noastra spre albastru, daca nu sti ce vb de scrii aiureli

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Stiu ce a demonstrat Hubble.CHiar foarte bine chiar.Stiu poveste cu scrisorile la adresa lui EInstein si etc.
EU am zis c-ar fi speculatie deoaree noi fiind in prezent, nu avem raspuns nici la intrebarea referitoare la cauza expansiunii. De fapt, niciodata nu vom putea sti exact ce s-a intamplat in acel moment in care a inceput expansiunea, deoacre toate urmele vor fi fost distruse chiar de violenta evenimentului. De asemenea va ramane nescunsocuta ceea ce a fost inaintea acestui eveniment. Intr-o perspectiva cu nuanta filosofica, am putea spune ca n-a existat nimic, nici spatiul si nici timpul. Fiindca tot ne aflam in plina lume a ipotezelor, trebuie sa mentionam si acele sugestii potrivit carora expansiunea UNiversului NU AR FI NICIDECUM O expansiune ci CU TOTUL ALTCEVA.Astfel, se considera ca deplasarea spre rosu pe care o observam nu se datoreaza efectului Doppler, cum am mai spus, ci unui alt efect.



Ma rog, asta a fost o ipoteza mai mult.

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

De unde sti ca nu o stim asta niciodata e clar tu nu ai nimic de a face cu stiinta

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Zic eu. Da? Oricum, chiar de-as fi cel "mai varza" tot i-as fi superior unuia care nici macar bac-ul nu l-a luat. Te bazezi pe o teorie superficiala dupa internet fara sa fi capabil macar sa itnelegi fenomenul fizic. Iti recomand niste cursuri de astronomie pentru incepatori. Dupa, vei fi capabil sa intelegi si speculatiile. O seara frumoasa!

| RAY a răspuns (pentru Exilee):

Nu l-am dat crestinule, ce teorie ma daca asta e adevarul, daca ai luat bacul asta nu te face geniu

| Exilee a răspuns (pentru RAY):

Imi cer iertare. Nu stiu de ce am spus asta! De astazi o sa fiu un om mai bun!

| ayo8207 a răspuns:

Doppler este efectul vizibil. Asa i s-a dat numele. Orice frecventa variaza cu viteza sursei. La modul general i s-a spus efect Doppler. Ca variaza datorita unor fenomene cuantice, mecanice, termodinamice, partea a doua. Dar general, se cheama efect Doppler. Este un fel de denumire unanim acceptata. E adevarat ca deplasarea spre rosu are de fapt in adancurile ei o alta motivatie. Schimbarea frecventei radiatiei elm are o explicatie cuantica, dar macroscopic se numeste efect Doppler. Cum si legile lui Newton le folosim sa calculam timpi cand mergi cu masina le folosim ca atare, chiar daca stim ca gravitatia e un efect al curburii spatiu-timp si ca de fapt legile miscarii moderne sunt altele si bla bla bla.

| ayo8207 a răspuns:

A da, si in mod categoric nu prea avem cum sa demonstram ce a fost inaintea primului bum. Decat sa speculam, eventual sa verificam matematic, dar nu practic. O energie atat de puternica e imposibil de creat artificial.

Întrebări similare