Putem conviețui dar forțați de lege. Nu cred că vreodată toți oamenii vor deveni vreodată inteligenți moral și rațional atât de mult încât să nu ajungă să nu facă lucruri odioase doar pentru că sunt constrânși de lege sau altceva. Măcar frica de lege mai e rațională, dar frica de iad e mai puțin. Chiar și așa nu văd de ce ai aprecia mai mult un om care nu te omoară pentru a nu ajunge la pușcărie decât unul care nu te omoară pentru a nu ajunge în iad. Deci de asta nu văd rostul discuției axate pe spiritualitate.
Pentru ca prin legea omeneasca se poate sa scape criminalul, dar mai greu cu constiinta. bine, depinde de la un individ la altul.
Un criminal care știe că scapă(fie de lege fie de iad dacă e creștin) oricum comite crima. Oamenii nu comit crime pentru că nu pot zice că dacă o fac au șanse mari să scape de lege. Eu văd situația destul de similară. Nu e necesar să ne referim doar la credințe. Să nu mai zic că așa cum ai zis depinde de la un individ la altul și nu toți au conștiința încărcată de la o crimă, fie ei creștini sau altceva. Chiar și așa, conștiința vine după ce fapta a fost comisă. Cei care vor să comită crime nu prea cred că se gândesc la mustrări de conștiință că altfel nu s-ar mai gândi la așa ceva.
Nu, raspund la intrebare cu o alta. dar o firma oarecare in care nu are un manager (conducator) ar exista pe piata (convietui printre altele)?
Era o vorbă veche care spunea că hoțul înainte să fure își face cruce.
Așadar religia nu este nici măcar un garant al conduitei morale, cu atât mai puțin SINGURUL garant.
Un om care înțelege care sunt regulile conviețuirii și de ce respectarea acestora este necesară nu are nevoie de religie pentru a-și ghida comportamentul.
Nu ma refer la organizarea lumeasca.Si nu sunt adepta unui singur conducator, un singur cap. Dar ca sa iti raspund la intrebare probabil nu ar rezista.In cazul religiei, Dumnezeu e Atotputernic, detine monopolul, nu are competitori..Si da, se poate sa delegi pe cineva/cativa sa fie conducatoripe baza aptitudinilor tehnice, si atunci pentru restul(concursul fiind fair-play) le convine sau nu, accepta ca e corect, nefiind toti la acelasi grad de inteligenta si abilitati.
''hoțul înainte să fure își face cruce'), foarte adevarata a treia fraza.
Vezi Romania,cea mai religioasa tara din europa si cea mai pacatoasa din europa,cam ciudat nu? din contra din ce observ eu fix aia care sunt cu dumnezeu in gura te judeca si te jignesc,am patit-o eu aici cu cineva care ma acuzat pe nedrept cand i am spus mi-a dat ignor, asta e iubire crestina a face omul mincinos, a jigni omul, a judeca omul dar tot vorbeste de credinta, uni au nevoie de frica iadului ca sa nu fure, omoare etc dar cred ca un om rational are ratiunea de a stii ca e bine si rau
Pai de asta zic.....aia care te ameninta toata ziua ca te vede, te pedepseste, te schingiuieste Dumnezeu, aia te jignesc si cauta sa te manipuleze. Atunci ce e de facut? ii testam pe aia care sunt rationali si care stiu ce e bine si ce nu, si restul ii expediem la Creator inainte de termen. Mie nici nu mi s-ar parea ca as comite vreo nelegiuire.Asta e legea, daca nu vrei/nu esti apt sa traiesti ca omul in colectivitate, pa si pusi!
Bineânțeles ca nu se poate trăi fără credință... adică fără a crede, Deci pana sa ajungem la a crede cele spuse de divinitate, sa iau un exemplu mai concret: deci unii au căzut de la etajul trei si nu au pățit nimic(s-au văitat o săptămâna dar le-a trecut) alți au murit si de la înălțimi mai mici. Deci, tu rezisti? ...Pardon, tu ce crezi? Merită să sari? Răspunsul corect este: depinde. Așa deoarecece poate sa țină de supraviețuire.
Si acum intram in religie: pe prima pagina a bibliei D-zeu creaza omul (partea bărbătească si partea femeiască) si ii binecuvântează: Creșteți, Înmulțiți-va, si Stăpâniți peste plante si animale si pestetot Pământul. ...asta tradus pe românește, sau tradus in limbaj științific aceste vorbe din binecuvântare se numesc instincte. ICPavlov le-a descoperit si le-a împărțit in trei categorii: de autoapărare (in loc de creștere), de reproducere ( in loc de înmulțire), si de apărare a speciei(el studiind doar pe animale a observat ca animalele acționează chiar si in grup ca sa își salveze puii)
Deci, demult oamenii trebuiau sa creadă ca acestea (instinctele) sunt adevăratele legi ale psihicului, pe când noi în secolul vitezei le avem dovedite (iar Pavlov premiat cu Nobel).
Până sa ajungem la partea cu iadul sau alte pedepse divine, este foarte ușor de observat ca in societatea noastră lucrurile stau pe dos: toți (copii, adolescenți si oameni maturi) sunt interesați sa se dezvolte, ideea este ca dacă societatea nu ii lasă sa se dezvolte si îi duce la limita supraviețuirii ei...vor fura si face chiar si crime pentru hrana, este foarte ușor sa influențezi deciziile sexuale ale unei persoane ce nu se știe autoântreține (ca sa se tâmple asta trebuie sa își piardă vremea 100% cu distracție filme, PlayStation, etc si obții depravați pe banda rulantă, femei care fac si își vând copii ca sa aibă bani de mancare). Iar apoi ghici?, tot societatea ii amendează sau ii bagă in temnițe.
Evident ca si instinctul de apărare al speciei se poate controla: tu trebuie sa îți pierzi vremea (nu neaparat cu distracții, de exemplu: munca voluntara de ajutorare a săracilor) in timp ce altii se îngrijesc de treaba ta, adică se îngrijesc ca odraslele tale sa facă măgării, iar in acel moment tu esti dispusă sa faci orice ca să ii scoți din rahat. Exact, dacă pe odraslele tale, nimeni nu va reuși sa le ducă la limita supraviețuiri, darămite sa le prosteasca, atunci înseamnă ca te-ai folosit de propriul tău creier si simțiri sau presimțiri.
Așa ca doar știind ca societatea lucrează pe instincte ca sa te transforme intr-o pupincurista tu poți rămâne sau deveni liberă. Deja poți "sa crezi" ca întotdeauna un om liber te poate ajuta sa devii liberă si niciodată sa nu aștepți ajutorul acesta (chiar sub forma de oferta gratis) de la alți pupincuristi.
Partea cu iadul... este identică cu "partea cu distracția", ascultând si citind povesti este un alt mod de a pierde vremea in loc sa te dezvolți pana la nivelul in care esti capabilă sa te autoântretii.
Așadar, precum vezi, biblia pe lângă adevăruri scumpe ( si greu de observat) ca-s utile in acesta viața, mai conține si minciuni strumfate (precum Adam si Eva)
Dar poti ajunge ca Stefan cel Mare in randul sfintilor crestini.