Despre neutrino, site-ul "Scientia" iti ofera suficienta infomatie : http://www.scientia.ro/......nt/search/
Nu prea mai am ce sa raspund, deja Miranda29 a scris (de pe Wiki) cam tot.
Mai sunt neclaritati?
Da... am vazut. Pai. as vrea sa stiu legatura dintre acestia cu materia din Univers. Cica ei ar avea un rol important in structura acesteia.
Pai legatura dintre acestia cu materia din Univers, modul in care interactioneaza apare tot in raspunsul lui Miranda29, cred, nu am citit. Interactioneaza neglijabil cu gravitatia si are "sarcina slaba" deci interactioneaza si cu forta nucleara slaba.
"Cica ei ar avea un rol important in structura acesteia."
Cine spune asta? N-am auzit de asa ceva, cu siguranta rolul este mult inferior electronilor si al protonilor.
Bei vin frumos.eu unu nu am inteles nimic.ma refer din explicatia data de wiki.si apoi cred ca si eu ma pot duce pe wiki si sa citesc. daca noi punem o intrebare pe aici este pentru ca in alta parte nu am fost multumiti de explicatie sau pentru ca nu putem intelege acea explicatie.deci eu zic ca e mai bine daca putem noi da o explicatie simpla sa inteleaga un copil de gradinita si nea Ion de 80 de ani.atunci dispare copy pasta asta mama masii de treaba nu? sa aratam ca noi intelegem un fenomen trebuie sa explicam folosind cuvintele noastre nu definitii, formule etc, alea le gaseste oricine pe net sau in carti. sper sa nu te superi dar si eu am baut un pahar se sampanie.ramasese de la anul nou.dar nu prea a fost stralucita.tu ce vin spui ca bei?
Neutrino sau neutrinul este o particulă elementară neutră cu spinul 1/2, extrem de ușoară, totuși cu masa mai mare ca 0, ce participă doar în procesele intermediate de interacțiunile slabe și gravitaționale. Neutrino este un lepton. Simbolul său este litera greacă ν (n sau niu).
Sunt cunoscute trei tipuri de neutrino:
cel electronic, νe
cel miuonic, numit și neutrino miu (μ), νμ
cel tauonic, numit și neutrino tau (τ), ντ.
Fiecare neutrino, la interacțiunea cu alte particule, se poate transforma numai în leptonul asociat.
Neutrinii sunt la fel de răspândiți în Univers ca și fotonii și sunt creați în: dezintegrarea beta, captura electronilor și cea a miuonilor, la dezintegrarea particulelor elementare. Totuși, proprietatea specifică a neutrinului este interacțiunea sa deosebit de slabă cu materia: este cea mai slabă interacțiune din toate interacțiunile cunoscute ale fizicii nucleare. De aceea, deși este foarte răspândit, detectarea neutrinului este extrem de dificilă, el putând să străbată prin toate corpurile „normale" (cum ar fi o macromoleculă, un obiect metalic, corpul omenesc, soarele, norii cosmici intergalactici), dar fără a interacționa cu acestea și fără a întâmpina vreo piedică.
Proprietatea aceasta a făcut ca în ultimii ani particulele neutrino să câștige enorm în importanță pentru astronomie și astrofizică, devenind posibilă detectarea exactă a sursei lor cosmice (de exemplu miezul soarelui, regiunea din spatele unor nori cosmici opaci pentru lumină și altele) cu ajutorul unor aparaturi mari, complexe și speciale, care pot fi considerate a fi telescoape.