E posibilă și fără laborator.
Catârul e un hibrid dintre un cal și un măgar - doua specii diferite.
Totuși apare o problema : astfel de hibrizi sunt sterili.
Nu sunt specializat sa răspund la a doua întrebare (dar probabil nimeni de pe site nu e), deci :
Din ce am citit pe internet se poate. Tehnologia Crispr CAS9 e una dintre metodele de adăugare a caracteristicilor unui organism la alt organism.
Mă refeream la încrucișarea între mai mult de două specii. Zicea cineva, si eram și eu curioasă.
"hibrizi om-cimpanezeu"
Din acestia exista deja, si nu-s putini. )
Nope, nu exista, desi in secret probabil s-a incercat. Stiu ca ziceai la misto dar ca cultura generala faza ca oamenii si cimpanzeii au 99% ADN comun, este o eroare de interpretare in sensul ca avem 99% elemente de DNA indentice, dar felul cum sunt aranjate difera radical, in realitatea practica diferenta e mult mai mare undeva la 50%.
Noi nu provenim din cimpanzei ci aveam stramosi comun cu ei pana acu 7 milioane de ani cand am inceput sa ne diferentiem
Folosind termenii oficiali stiintifici raspunsul ar fi NU.
Pe scurt sa diferentiem grupul maimutelor care este foarte divers, de " grupul hominidelor" : care are doar 5 membrii. Noi facem parte din categoria "hominidelor"
Suntem singurii ramasi din sub-categoria noastra. De fapt atat eu cat si tu nu suntem 100% Homo Sapiens, avem un procentaj mic de Adn de la alte rudenii apropiate de pe scara evolutiei.
100% Homo Sapiens sunt doar cei din Africa Sub-Sahariana
Calul si magarul fac parte din aceiasi familie,nu-s specii diferite,sa incrucisezi specii diferite nu prea se poate, iar daca se reuseste aia este o specie noua, care nu va arata cu nici una din speciile ce au luat parte acolo.
Vezi ce este aia specie, ce este aia familie, gen etc, apoi stii cum sta treaba ok?
Numa bine
Nu.Daca totusi se incearca si se leaga ceva,rezultatu va fi un organism mort.
Cred citesti si iei de bun prea multe chestii ce sunt pe net,oamenii nu-s capabili inca de mare lucru,poate te uiti la prea multe filme,dar trebuie sa faci diferenta dintre film si realitate.
Nici la plante nu se poate dapai la animale. Poti sa incerci tu singur/a fa experimente cu plante,vezi daca iese ceva,desi te asigur ca nu o sa iasa mai nimic.
La plante poti face usor si rapid,au viata mai scurta,urmasii rapizi,poti face nu la nivel de laborator,fa asa natural,desi iti pierzi vremea,ca de ar fi mers fii sigura ca am fi vazut aparand mereu alte specii.
Dar ca veni vorba de specii,trebuie sa stii ce este aia o specie,familei, gen, ordin etc, vad unia pe aici incurca si cred cine stie ce, ca omu ar fi buricul pamantului.
Nu merge nici daca faci asta la nivel genetic in laborator.
Ca veni vorba stii ce cred eu?
Cred ca ar fi posibil lucru asta chiar la animale, doar ca in anume conditii si anume specii.Ma gandeam la evolutie,multe chestii nu se leaga si asa am ajuns la concluzia persoanala ca speciile noi,asa ar aparea,ar aparea din incrucisarea unor specii diferite,de aia procesul are loc f rar si nul putem vedea,ca de ar fi vorba de evolutia aia clasica ar fi trebuie sa vedem specii noi tot timpul,chiar daca procesul ar dura milioane de ani,acum cateva milioane de ani multe specii ar fi trebuie sa evoluieze si astazi noi le-am vedea aparand,dar se pare ca se observa disparitia nicidecum aparitia de noi specii.
Bine ca nu stim cum ar fi arata o specie acu milioane de ani,dar cum am spus asistam la o scadere a nr de specii, dispar nu evoluiaza in nimic.
Asa ca ma gandii si am ajuns la concluzia asta, exista cumva un moment si unele specii pot da o alta specie. Poate gresesc.
Sint si povesti, alea juma om juma cal, sau om capra si etc, probabil alea or avea si ele un sambure de adevar pe undeva.
Conform Mule - Wikipedia.en :
"A mule is the offspring of a male donkey and a female horse. Horses and donkeys are different species, with different numbers of chromosomes"
Conform https://www.bbc.co.uk/newsround/45353255 :
"All you need to know is that animals like horses, donkeys and zebras are entirely separate species.
However, they have all evolved from the same family called equidae."
Ca unitate taxonomica specia este o subcategorie a familiei.
Altfel spus familia e alcatuita din mai multe specii, nu invers.
Acelasi lucru e explicat si aici :
https://ro.wikipedia.org/wiki/Rang_taxonomic
https://en.wikipedia.org/wiki/Taxonomic_rank
Concluzia : Magarul si calul sunt specii diferite. Faptul ca aceste specii fac parte din aceeasi familie este alta treaba.
=====
Te rog documenteaza-te inainte sa incerci sa corectezi pe altii pe internet.
"daca se reuseste aia este o specie noua"
Nu. Catarul nu e o specie noua, nu are caracteristicile unei specii noi. Printre altele e steril.
Asta e motivul si pentru care catarul este notat stiintific E. africanus asinus♂ × E. ferus caballus♀ (adica incrucisare dintre magar si cal)
"Daca totusi se incearca si se leaga ceva, rezultatu va fi un organism mort." - In majoritatea cazurilor. Totusi exista si hibrizi care sunt vii. Vezi catarul si ligrul, printre altele.
"Dar ca veni vorba de specii, trebuie sa stii ce este aia o specie, familei, gen, ordin etc, vad unia pe aici incurca" - Exact. Cineva le incurca grav. Specia e subordonata familiei.
https://en.wikipedia.org/wiki/Taxonomic_rank
Gasesti informatii si aici :
https://www.torch.ro/......ganismele/