| Andreeas1997 a întrebat:


Am si eu o intrebare. de fapt mai multe laughing
Mie imi este foarte frica de cutremure. ma speri foarte tare si stiu ca nu e ok.
Eu stau intr-un bloc din Berceni, mai precis pe La Metalurgiei.
Din cate stiu, blocul meu este construit dupa 1977. Insa, am observat din afara ca are destule crapaturi si destul de mari, de la cutremurele anterioare( 1990-2015). La parter sunt spatii comerciale si am auzit ca nu prea este ok din punct de vedere al sigurantei in caz de cutremur. eu stau la ultimul etaj al blocului.
Intrebarea mea este urmatoarea : cam care ar fi situatia la un cutremur asemanator celui din '77?
Stand la ultimul etaj, este mai periculos?
Oare blocul se va distruge la un astfel de cutremur? thinking

6 răspunsuri:
| Edisor27 a răspuns:

Pai depinde daca are bulina aia rosie, bine ar fi ca blocul sa fie reabilitat

| alessia5158 a răspuns:

Gasesti raspunsuri la intrebarile tale pe acest forum : http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=166

| kanechy a răspuns:

Daca ar fi un cutremur la fel sau pote mai mare ca cel din 77, cum sunt constructiile din Romania, cel mai probabil ca da, iar daca te intereseaza sa stii cum s ar simti la tine sus, sa stii ca cu cat esti mai sus cu atat il vei simti mai bine,( legile fizicii)

| Andreeas1997 explică (pentru kanechy):

Nu are bulina rosie, nu e un bloc foarte vechi. Si este facut dupa 77 deci inca pe vremea lui Ceausescu. Nu e facut anii astia sau ceva.

| kanechy a răspuns (pentru Andreeas1997):

Nu conteaza! Poate sa fie facut ori inainte ori dupa! De ce nu iei ca exemplu autostrada?! Au investit atat in ea si uite ca nu se vede, tot cu surpaturi este! Nu vreau sa te speriu sau ceva, vreau sa iti arat realitatea! E bine sa fi bine pregatita in caz de ori ce! Pe cladire poate sa scrii si 100% nu se va prabusi! E bine totusi pregatita, cum sunt romanii de acum care prefera sa minta la condica unde normal ar trebui sa se iasa pe teren si sa se evalueze cladirile cel putin o data pe an, la noi se verifica o data la 5 ani, ce siguranta trebuie sa ai tu ca ala semnaleaza pericolul, stii cate proceduri si cate masuri trebuiesc luate in cazul in care o cladire este gasita in pericol de seism?! Foarte multe, tu crezi ca lenesul ala, nu toti, unii, prefera sa se munceasca atat? Sa nu crezi ca daca stai intr.un bloc nou reabilitat sau nou construit esti in siguranta?! Nu stie nimeni ce materiale de calitate sau nu sunt folosite, sa fim sinceri! Fiecare incearca sa iasa pe profit! Nu spun ca toate blocurile sunt asa, dar nici nu stii care e ala rezistent ca cu numele sunt toate perfecte! Cum am spus, nu vreau sa te speriu sau sa te alarmez, dar de cat sa nu fi pregatit mai bine te pregatesti din timp, e bine ca toata familia sa fie bine organizata, daca exista cineva in familie care nu poate sa se deplaseze, sa se stie din timp cine il va lua altfel sariti toti pe usa si va blocati toti acolo, sa isi aleaga din timp fiecare un prag sau toc de geam sau o grinda bine armata, asta e principal altfel va veti bate pe un singur loc si veti iesi din zona de siguranta, sper sa nu se intample nimic.

| costis a răspuns:

Frica e normala. Pentru ca nu stii ce se intampla in minutul urmator : se amplifica sau se opreste. Nu stie nimeni ce se intampla cu un bloc la un cutremur. Depinde cum a fost lucrat. Cele mai sensibile sunt cladirile vechi, din caramida. Blocurile din panouri prefab. sau pe cadre sunt rezistente, daca lucratorii au facut ce trebuie. Crapaturile nu spun mare lucru, depinde de fierul beton, de suduri, de cum a fost turnat betonul.