In realitate, cam asa este, dar nu numai matematica, insa si asta ajuta de dezvoltarea gandirii.
Incepand cu unele ecuatii fara sens, integrale si derivate pe care o sa le uitam dupa 1 an de cand nu le mai folosim, care te fac sa gandesti intr-un anumit fel, astfel incat stii sa aplici o anumita metoda logica, bazandu-te pe informatiile existente si stiute... pana la principiile de baza ale gandirii, care nu tin chiar asa mult de matematica, dar si asta este o oarecare ramura.
Gandirea, un procesul cognitiv al "insulei centrale" care reflecta realitatea, prin abstractizarea si generalizarea actiunilor mentale coordonate, extrage si proceseaza informatii despre relatile categorice, determinante sub forma de concepte, judecti si rationamente. Pentru a extinde intelegerea fenomenelor care se afla in aceste simturi marginalizate ale omului, acesta foloseste, pe langa de alte moduri de cunoastere - cunostinte matematice.
Un raport stiintific de pe ResearchGate:
https://www.researchgate.net/......RII_LOGICE
Fie mulțimea MATEMATICIENI și mulțimea DETECTIVI reprezentate prin două cercuri. Aceste cercuri se intersecteaza fiecare in centrul, practic la jumătate. Astfel avem 3 secțiuni: MATEMATICIENII, DETECTIVII și secțiunea MATEMATICIENI intersectat DETECTIVI, numai și numai dacă următoarele afirmații sunt corecte în silogism : Unii MATEMATICIENI NU sunt detectivi. Unii DETECTIVI NU sunt matematicieni. Unii MATEMATICIENI sunt detectivi si reciproca unii DETECTIVI sunt matematicieni.
De fapt matematica e "mother board-ul" tuturor stiintelor.
E stinta care face sa poata functiona oricare alta. Invers nu e valabil in cazul niciunei alte stiinte.
(report user...) Eu vreau sa uit de școală și tu mă duci înapoi fix azi...și la orele de logica care nu-mi plăceau
Înțeleg la ce te-ai referit, dar e recomandat să folosești limbajul de zi cu zi când vrei să exprimi idei pe care oricum inițial le-ai gândit în acest limbaj. Când încerci să exprimi în limbaj logic, riști să greștești ușor. În plus, cineva care chiar stăpânește logica și matematica, le poate transpune în limbajul obișnuit cu lejeritate, așa că dorința de a le exprima așa, mai ales pe TPU, fac să pară că nu le stăpânești
Deci, ca să concluzionăm ce ai vrut să scrii, scurt și ușor de înțeles pentru toată lumea fără să ne umflăm în pene că am învățat silogisme la liceu: Nu orice matematician e detectiv, nu orice detectiv e matematician, dar există oameni care sunt ambele.
P.S. Ca să nu crezi că-ți comentez aiurea, îți zic și unde au apărut erorile:
1. Matematic, cercul (în geometria euclidiană mai exact), reprezintă o mulțime de puncte egal depărtate de un alt punct fixat numit centru. Astfel că 2 cercuri definite cum ai spus tu vor avea doar 2 puncte de intersecție, nicidecum o secțiune întreagă.
2. Presupunem totuși că ai fi precizat că vorbim de suprafața delimitată de cele 2 cercuri. Nu ai zis și nici nu avem de ce să considerăm că cele 2 cercuri au rază egală. Astfel, cineva care vrea să fie 100% sigur că respectă condiția ca centrul cercurilor să se afle în suprafața de intersecție, va fi tentat să facă centrul comun, caz în care obligatoriu cel puțin una din mulțimi o include pe cealaltă și pică tot ce ai spus tu.
Mulțumesc mult si bravo ca mi-ai atras atenția! Ai dreptate, puteam foarte usor sa spun o concluzie simpla, pe care de fapt am si spus-o la final aproape exact cum ai spus-o si tu. Motivul pentru care am decis totusi sa fac un text asa cum l-am facut a fost incercarea de a fi un pic original, cu riscul asumat de a greși. Nu ma pretind vreun geniu si am ezitat in multe parti, dar nici nu am vrut sa umplu de detalii cum ar fi ca cercurile au raza egala, pentru a nu aglomera, cu toate ca, de acord, era mai corect așa! M-am gandit ca daca tot era vorba de matematica, sa aduc un răspuns in aceeasi atmosfera(cu toate ca e mai mult logica)si in acelasi timp nu mi s-a parut extrem de greu de inteles. Decat sa spun in 3 cuvinte ceva ce s-a mai zis, macar am scris un pic diferit o concluzie in fond corecta. Nu consider ca a spune 2-3 cuvinte mai avansate(cu toate ca nu a fost cazul aici deloc ) inseamna a te umfla in pene. Asa cum nu consider ca explicatia ta a fost "umflat in pene". Ba chiar mi se pare un raspuns foarte bun, iar detaliile imi ofera incredere in ceea ce spui. Din nou, multumesc.
Aha...eventual să le calculăm și raza și aria porțiunii intersectate, perimetrul.
O dată îi spui că îi mulţumeşti mult că ţi-a atras atenţia şi apoi continui cu o avalanşă de justificări cum că tot ce ai scris este normal şi chiar bine venit.
Matematica nu dezvoltă orice. Ca să fii bun la matematică, ai nevoie de o imaginație specială din naștere, pe care o poți dezvolta apoi prin exercițiu.
Iar detectivii de operetă și roman au prea puțin de a face cu un anchetator real.
Așa că, povești.
La logica chiar nu conteaza aria, raza sau perimetrul. Cercul e simbolic si represinta o multime. Important e sa se intersecteze.
Am spus clar "riscul asumat de a greși" si am spus mai jos ca sunt de acord cu ce mi-a atras atentia. Iar motivul pentru care am scris in stilul in care am scris a fost ca sa fie ceva mai original. Tu ce i-ai raspuns la intrebare? Ai raspuns doar la critica ei constructiva mie, pe care eu am inteles-o. Nu ai dat un raspuns la intrebare.
Matematica iti dezvolta gandirea logica, gandirea analitica si asta te va ajuta ca detectiv. Acum nu stiu cati dintre detectivi sun si buni la matematica, asta nu este obligatoriu... Probabil este ca informatica - matematica te ajuta dar am cunoscut destui programatori priceputi care sunt nuli la matematica.
Orice ecuație poate căpăta sens. Dacă tu nu le-ai înțeles la școală, asta nu înseamnă că tot ce utilizezi în ziua de azi nu a fost făcut cu ajutorul ecuațiilor sau că lumea din jur ar putea fi reprezentată mai bine altfel.
Faptul că nu au sens asta implică. Orice poate avea un sens dacă îl utilizezi într-un context. Cu atât mai mult matematica.
Orice lucru care pune creierul la munca iti dezvolta capacitatea intelectuala,cititul,desenatul, curiozității, a invata cv nou, a experimenta ceva nou, creierul este un muschi nu il folosesti tampesti, fii curioasa mereu, matematica e singura stiinta exacta iar ea este baza la toate stiintele universul este un model matematic, nu stiu daca din haos a putut asa ceva sa fie eu ma joc pe brain games e fain
inconscient întreabă: