anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Calculatoarele au revolutionat lumea. Nu spun o noutate. Stim cu totii ca ele au schimbat obiceiuri, stilul de viata, modul de a comunica si de a ne rezolva problemele. Au ajuns in prezent sa aiba o pozitie dominatoare, nu neaparat in sens negativ. Deocamdata ele ne sunt indispensabile. Privind insa in viitor nu putem sa nu ne intrebam: Vor ajunge calculatoarele pana la urma sa ne subjuge pe noi oamenii? Personal nu impartasesc teama aceasta, pe care o au multi, pentru ca ele, calculatoarele, nu vor avea niciodata acel ceva pe care il numim constiinta; si nici in sine capacitatea de a-si propune scopuri. Totusi, se ridica unele intrebari de ordin etic sau filosofic. Cand vom merge odata la psiholog cautand alinare in starile noastre de deprimare, vom sta acolo de vorba cu un calculator? In justitie, vor ajunge calculatoarele sa emita mandate de arestare pentru neplata datoriilor? Ne vor judeca ele plangerile in locul judecatorilor? Cand vom vrea sa reflectam asupra vietii si a problemelor existentiale, ne vom lua ca partener de discutie un calculator? Dar, am putea chiar sa ne confruntam cu probleme mai concrete. A fost prezentat in urma cu cativa ani la tv un scenariu (SF, desigur), in care oamenii, vrand sa previna actele de violenta si crimele in societate, au construit niste pasari de paza care sa zboare pe deasupra oraselor observand tot, semnaland si impiedicand aceste evenimente antisociale - anti-viata, de fapt. Pentru a fi eficiente, aceste pasari sunt facute in asa fel incat sa comunice intre ele si sa preia una de la alta experienta pe care fiecare o acumuleaza, stiuta fiind ingeniozitatea raufacatorilor. Si pasarile invata, crimele se raresc, pasarile invata mai departe, crimele dispar, pasarile continua sa invete pana ajung atat de invatate incat: opresc pe vanatori sa vaneze, opresc pe pescari sa pescuiasca, pe macelari sa-si faca meseria, interzic ruperea florilor si a fructelor, la fel cosirea ierbii samd. Din aparatori ai integritatii oamenilor, ele ajung prin autoadaptare sa interzica orice agresiune asupra unei forme de viata. Oamenii ar ajunge condamnati sa piara de foame din cauza aparatorilor lor. happy
Povestea tine de literatura, evident. Dar intrebarea, pentru viitor, ramane: Vor ajunge vreodata calculatoarele sa ne domine si intr-un sens negativ?

Răspuns Câştigător
| ElJoKeR a răspuns:

Deja ne domina dar nu in acest sens. Avem mai multi prieteni virtuali decat reali, pierdem ore in fata unui calculator in loc sa iesim afara unde mereu este ceva nou de facut, un filosof a spus ca un calculator ne aduce 100 de pieteni virtuali si ne indeparteaza de cei reali. avand in vedere ca o sa ramanem cu 2, 3 prieteni cu care ne mai putem distra nu este suficient iar pe langa asta exista si alte reactii adverse sa spunem asa, vom ave anevoie de ochelari mai repede, ne ingrasam d ela stat si tot asa. eu zic ca deja suntem dominati intr-un sens negativ doar ca este prea proaspat sa-l suspectam in intregime

14 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

Http://www.theverge.com/......nce-impact

http://www.agerpres.ro/......e-14-45-24

"Programul Google utilizează îndeosebi "învățarea profundă" (deep learning), metodă de învățare automată concepută pe baza straturilor de "neuroni" artificiali, care îi imită pe cei ai creierului uman."

Deci premisele exista, in sensul ca inteligenta artificiala poate depasi... sa zicem, asteptarile. Mai departe, cred ca tot de noi depinde unde se va ajunge...

Si o veste buna: in partida de azi, a patra, Lee l-a batut pe AlphaGo :)

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Kaℓi):

Exact la partida aia m-am gandit si eu cand am vazut intrebarea asta big grin
Oricum, e deja 3-1 pentru AlphaGo si nu mai e decat un joc de jucat.

| Kaℓi a răspuns (pentru anonim_4396):

Stiu ca a pierdut deja meciul, dar ma simt mai bine ca a luat o partida happy

| sabin89 a răspuns (pentru Kaℓi):

Am primit cu bucurie vestea ca a castigat in sfarsit si Lee. happy Adevarul este ca ele, calculatoarele, ne vor ajuta inca in multe directii de acum incolo, probabil mult mai mult decat ne putem imagina acum. Si nimeni nu cred ca este in stare sa faca afirmatii asupra limitelor a ceea ce poate fi facut cu un program de calculator, in special cu programele care interactioneaza cu medii complexe, asa cum fac oamenii. Iar despre utilitatea pentru filosofi si psihologi a inteligentei artificiale... e de ajuns sa observam unele declaratii ale lui Aaron Sloman (born in Zimbabwe happy

| UnBroken2016 a răspuns:

Depinde de cine vor fi programate. Multi in ziua de azi se omoara dupa Inteligenta Artificiala dar eu nu cred ca gandim sau alte chestii doar pe baza de matematica. Adica, nu cred ca se poate face ceva egal sub forma unei formule. Vor taia iarba, vor face mancare dar asta o vor face pentru ca cineva acolo a facut un program pentru asa ceva.

°ne vom lua ca partener de discutie un calculator?° sa inteleg ca ai vazut filmul Her laughing

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Am auzit de Sloman, dar nu stiu ce a declarat happy

"nimeni nu cred ca este in stare sa faca afirmatii asupra limitelor a ceea ce poate fi facut cu un program de calculator, in special cu programele care interactioneaza cu medii complexe, asa cum fac oamenii."

Eu cred ca o limita de asta ar fi simtul umorului happy

| Shammal a răspuns:

Calculatoarele sunt niste instrumente asa cum este si mintea umana, atunci cand intervine o dizarmonie lucrurile pot degenera, "omul innebuneste"/se subjuga unui calculator.
Insa e ca atunci cand cineva sta intr-o apa pana la glezna cu fata in ea si se inneaca, putand foarte usor sa se ridice, asta tine de constiinta si capacitatea omului de a intelege, de a percepe realitatea, de a transcede situatia in care se regaseste.

| sabin89 a răspuns (pentru UnBroken2016):

Bun filmul! Nu-l vazusem. 'Best original screenplay' for Jonze happy

| sabin89 a răspuns (pentru Kaℓi):

Imi si imaginam doua calculatoare interpretand scenete de-ale lui Dem si Jean
https://www.youtube.com/......tps?/watch

| sabin89 a răspuns (pentru Shammal):

Totusi, care e parerea ta - your guess, vor ajunge pana la urma sa ne subjuge?

| Shammal a răspuns (pentru sabin89):

Nici vorba in realitatea mea big grin or sa aive o componeta biologica si o sa comunicam altfel cu ele.
Depinde cum privim subugarea asta, sunt cazuri unde omul e subjucat de calculator intr-o anumita forma, practic se lasa subjugat devenind cuprins de ce face acolo fie un joc sau site de socializare ori alta activitate. Am auzit de un asiatic care a jucat world of warcraft pana a murit in fata pc-ului. De subjugare in sensul de a ne controla intr-un mod anume asta nu.
Omenirea este intr-o tranzitie catre o mai inalta stare de constiinta, nu o sa se puna problema ca ceva sa ne subjuge, fie el calculator sau orice alta tehnologie care va aparea.

| Radu284 a răspuns:

Vorbeam de curand cu cineva care vrea sa dea la drept ca sa se faca judecator.

Si ii spunam persoanei respective ca e posibil ca in viitorul apropiat (in timpul vietii noastre) sa existe judecatori 'artificiali'. Adica, cel putin unele cazuri, gen divort, partaj, in principiu orice civil, sa fie decis de un calculator.

Daca te uiti la codul penal, de exemplu, e aproape ca un limbaj de programare. Daca s-ar vrea, in mod sigur ca cineva ar putea face un program judecator.

| sabin89 a răspuns (pentru Radu284):

Sa te duci la judecator (un calculator), sa ai in stanga procurorul (tot un calculator) si in dreapta avocatul apararii (calculator)...Ce tablou sinistru! happy

| Radu284 a răspuns (pentru sabin89):

Pai ma refeream la alea civile, fara procuror. Avocatii probabil ca vor mai ramane totusi, ca sa te ajute sa dai informatia necesara calculatorului happy