| LaviniuA a întrebat:

Cand eram mica credeam ca parintii mei au inteles sensul vietii, ca poarta discutii intelgiente pe tema asta cu prietenii lor, cand vin in vizita pe la noi.
Credeam ca mi-l vor spune si mie cand voi creste.

Credeam ca trebuie sa fie ceva mai mult decat mancarea pe care mi-o pun in farfurie, felia de tort, jurnalul de seara, mersul la cumparaturi, plimbarea prin parc si mersul in concediu.

Dupa ce am mai crescut, am realizat ca ei nu stiu nimic din sensul vietii.
Diferenta e ca ei ratacesc pe pamant de mai multi ani decat mine.
Credeam ca il stiu, sau macar sunt aproape sa il afle.

Nu pot decat sa plang in hohote la amintirile astea.
Ma uit pe geam si vad cam acelasi lucru in fiecare noapte, blocuri, ferestre cu lumina stinsa si ferestre luminate. Poate ca acolo unde lumina e stinsa, locatarii au murit, fara sa afle de ce traiesc si de ce mor, ca niste animale.
Iar unde e inca lumina, probabil ca nu sunt decat niste carcase goale, care isi asteapta cuminte sfarsitul.
Daca vrei ceva mai mult, cum faci?

Răspuns Câştigător
| SingleForOne a răspuns:

Ei au găsit sensul vieții acum mult timp în urmă, dar de obicei, datorită grijilor vieții și alte situații, se cam uită, se pierde, nu se mai simte pasiunea. În plus, majoritatea părinților nu au citit multe cărți sau informații la vârstele lor tinere, nu au căutat să mențină acele idealuri, și cad în vicii, depresie și alte supărări.
Dacă vrei ceva mai mult, în sensul vieții tale, citește despre gândurile filosofilor, conducătorilor, scriitorilor, domeniul psihologiei (presocraticii, Socrate, Plato, Aristotel, Marcus Aurelius, Seneca, Julius Caesar, Carl Jung, Jordan Peterson, scriitorii și alți artiști români și străini, chiar și Iisus și învățăturile biblice te pot ajuta).
Dacă vrei ceva mai mult, în sensul vieții tale, dar și în sensul vieții multora din jurul tău, ar trebui să ai o poziție de a motiva oamenii, chiar și o poziție de încredere și conducere.

19 răspunsuri:
| RosaliaOriginala a răspuns:

Ai incercat sa mergi la munca? Asa nu vei mai avea timp de gandit aiurea si scris aberatii

| ZappyTv69 a răspuns:

Bună.
Foarte frumos exprimat, chiar ar trebui să te apuci de un blog sau ceva de genul!
Daca ne "mulțumim" încontinuu cu ce avem, după principiul "lasă ca știe altul" nu vom ajunge nicăieri. Și pasiunea joacă un rol important. Nu ai ce să îi spui unui om care nu este interesat de tot ce se întâmplă în spatele unui lucru finit, deoarece nu te va asculta, și probabil nici nu-l va interesa.
Ține de tine tot acest lucru. Tu trebuie să te informezi și interesezi pentru ca tu ai interesul.

| Lioana a răspuns:

Sensul vietii parintilor tai esti tu. Sensul vietii tale trebuie sa-l gasesti singura.

| SmartASS123 a răspuns:

Ah, uite un alt adolescent confuz care se crede filozof. Ce idei adanci si deprimante ai, sper sa-ti faca bine sa te descarci pe internet.

Dar daca totusi esti interesata de un raspuns la intrebarea ta deloc originala, iti spun asa: Nu exista un "sens" absolut al vietii. Viata nu are un tel predefinit, nu exista un scop unic si universal. Totul depinde de perceptia ta subiectiva si de alegerile pe care le faci.

Daca vrei sa-ti dai sens vietii, atunci trebuie sa-ti gasesti propriul tel si propriile valori. Incepe prin a-ti pune intrebari si a explora ceea ce iti place, ceea ce te face fericita si ceea ce simti ca iti da un scop. Nu te astepta sa gasesti un raspuns universal, pentru ca nu exista.

In loc sa te plangi ca ceilalti oameni sunt "carcase goale" sau ca "ratacesc pe pamant", incearca sa-ti traiesti viata asa cum iti place si sa-ti construiesti propriul sens. Iar daca totusi ajungi sa simti ca te pierzi sau ca nu mai gasesti motivatie, atunci poate ar trebui sa cauti ajutor profesional.

Acum nu ma mai intreba chestii deprimante si confuze, si lasa-ma sa ma intorc la activitatile mele de zi cu zi.

| CostinAlamariu a răspuns:

Dacă chiar ești interesată de filozofie îți recomand din suflet să intri cu curaj în lumea filozofiei.
Socrate, Platon, Aristotel, Marc Aureliu, Sfântul Augustin, chiar și Nietszche, Heidegger și mulți alții.

Văd o grămadă de români, adolescenți, care au o anumită aplecare spre gândire profundă și filozofie, dar nu depun niciodată efortul să o ia în serios și să citească. Și atâtea minți și inimi minunate se irosesc în propriul orgoliu și se mulțumesc cu pseudo-poezie și pseudo-filozofie și propria ignoranță.

Nu știu de ce. Au impresia că filozofia e prea grea (nu-i adevărat) sau că nu e de ei(total fals) sau pur și simplu sunt leneși. Păcat.

Curiozitatea ar trebui să-i motiveze permanent pe tineri, altfel au o problemă mare.

| Foci a răspuns:

Unii aveti prea mult timp liber sa mor eu. Toti ne gandim la asta once in a while, diferenta e doar ca avem si activitati care ne ocupa timpul si nu postam tot ce ne trece prin cap pe TPU. Get a job or read some Nietzsche

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca vrei mai mult, nu te mai gindesti atit la sens, ci go with the flow. Si incerci in fiecare zi sa faci ceva care sa ramina. Fie sub forma de creatie, fie sub forma de amintire pentru altii.

| 1dintrevoi a răspuns:

Considera ca viata n-are sens si vei avea intotdeauna mai mult. Viata e un cadou. Exploreaza. Bucura-te de el.

| sabin89 a răspuns:

Nu aș recomanda să te apuci de citit Socrate (despre el), Platon, Aristotel etc., pentru că, citindu-i, ai putea ajunge mai confuză decât ești acum. Acești indivizi, ei înșiși n-au înțeles sensul vieții și tot ce au făcut a fost fie să bată apa-n piuă, fie să se lamenteze că oh! ce păcat că nu putem afla sensul vieții! happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu zic că dacă ai avut totuși ceea ce ai enumerat tu mai sus. Ai fost un copil norocos. happy

Spre exemplu eu nu am avut concedii cu familia, nici jurnal de casă, nici povești de noapte bună. Mă rog, chiar și așa și eu am avut membri ai familiei care m-au iubit și alții care nu. Deci nici eu nu mă pot plânge. Însă citind ce ai spus tu, recunosc că m-o cuprins o mică invidie. laughing)

Însă ca să revin la subiect, exact ca tine gândesc și eu, la fel și eu credeam când eram mică. Și la fel ca și tine când am crescut, am aflat că totul era o minciună. Ba chiar eu vedeam în lumea adulților un alt tărâm frumos, de fapt e doar un tărâm sad și sucks. Ba e posibil să fie chiar mai urât decât cel al copilăriei. Și funny e că uneori e posibil să poți știi mai multe când ești copil decât atunci când ești adult, adult, îngrădit fiind de norme, e și mai complicat să descoperi viața prin proprii ochi. Ce-i drept ți se ascute intuiția la tinerețe și bătrânețe, dar cam atât. :/ Adulții sunt mai proști decât copiii. :/

| LaviniuA explică (pentru sabin89):

Deci astia nu... dar pe care ii recomanzi atunci?

| LaviniuA explică (pentru anonim_4396):

Eh nu am pomenit de lucrurile nasoale, ca sa nu stric tonul melancolic big grin
Viata de adult e de regula sad, cred si eu. Putini mai au timp si chef sa se gandeasca la ceva transcedental sad

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru LaviniuA):

Ei happy acum aici m-ai prins, eu sunt adult în devenire, dar încă m-aș mai gândi o groază la transcedental, mai mult decât a face chestii de adulți laughing) dar tocmai de aceea mulți mi-au pus eticheta de imatură și tocmai din acest motiv, tot toți din anturajul meu nu mă prea suportă, că nu au nimic în comun cu mine laughing) de fapt, ar fi invers, eu nu am nimic în comun cu ei. happy

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Dacă atât ai înțeles tu din cei mai mari filozofi ai istoriei europene...

"Ei înșiși n-au înțeles sensul vieții"

Who tf are you dude? : ))))))

Ei sunt confuzi, dar tu ești marele înțelept care a înțeles sensul vieții.
Hai, nu te rușina. Spune-ne și nouă care e sensul vieții happy

| sabin89 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

N-ai vorbit ca un om civilizat, dar eu totuși îți răspund. Sensul vieții nu-l știi nici tu, nici eu, nici Platon, nici Aristotel, nici...nimeni. Un răspuns mai elaborat am dat la cealaltă întrebare despre sensul vieții, a lui superpissy40.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Dacă tu nu stii sensul vietii de unde stii că Platon și Aristotel sunt confuzi?

| sabin89 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Să nu scăpăm din vedere despre ce confuzie discutăm. Un profesionist nu e confuz față de meseria pe care o stăpânește și pe care o practică. Einstein nu a fost confuz cu privire la explicarea relativității. Confuzia eu o aplic numai la ideea controversatului sens al vieții. Se fac presupuneri - c-o fi așa, c-o fi altfel. Dar una e presupunerea și alta e certitudinea. Eclesiastul însuși a spus că totul e deșertăciune și goană după vânt. Ce sens vezi de aici? Iisus Hristos a vrut să vină cu o certitudine, spunând: Eu sunt calea, adevărul și viața. Dar aici e o discuție mai amplă. Trebuie să vedem dacă există sau nu argumente în sprijinul acestei așa-zise certitudini.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru sabin89):

Filozofii antici n-au zis niciodată că ei cunosc sensul vieții și în niciun caz n-au venit cu certitidunea că au rezolvat toate problemele existențiale ale omului. Pur și simplu au venit cu o anumită înțelepciune care cred cu tărie că ar fi de folos oricui.

| sabin89 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Îmi asum greșeala de a fi zis că nu recomand citirea acelor fiolosofi. Pentru înțelepciune pot fi citiți; chiar e bine. Trebuia doar să zic că să nu se aștepte să găsească răspuns la întrebarea "care este sensul vieții?" sau la alte întrebări existențiale. Doar atât.

Întrebări similare